Το Βέλγιο αποτελεί το τελευταίο διάστηµα πόλο έλξης για σκάουτερ µεγάλων ευρωπαϊκών κλαµπ, µε τον λόγο να είναι ελληνικός. Ο Κωνσταντίνος Καρέτσας είναι η αιτία. Ενα όνοµα που ακόµα δεν είναι γνωστό, αλλά πρέπει να σηµειωθεί για το µέλλον. Γιατί αν έχει ανάλογη συνέχεια, όπως τώρα που «χτυπάει κόκκινο» στις πλατφόρµες scouting, τότε θα κάνει σπουδαία καριέρα. Εχει όλο το πακέτο, ενώ το πρώτο του παράσηµο είναι ο Πεπ Γκουαρντιόλα.

Παράσημο του Καρέτσα ο Γκουαρντιόλα

Ο τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον για τον 16χρονο µεσοεπιθετικό, του οποίου τις τύχες κρατάει η Γκενκ. Η τελευταία διέκρινε, έστω και µε καθυστέρηση, το ταλέντο του και του έδωσε επαγγελµατικό συµβόλαιο τον περασµένο Ιανουάριο.

Ο «Kos», όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του, έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήµατά του στην Γκενκ, στην οµώνυµη πόλη όπου γεννήθηκε. Οι γονείς του έφυγαν από τη Βόρεια Ελλάδα για να εγκατασταθούν στη συγκεκριµένη βιοµηχανική πόλη, αναζητώντας µια καλύτερη ζωή. Ο πατέρας του, Βάιος, είναι οπαδός του ΠΑΟΚ κι έτσι µύησε τον γιο του σχετικά, αλλά αυτό είναι άλλο θέµα.

Ο Κωνσταντίνος Καρέτσας είναι ένα ποδοσφαιρικό ταλέντο που βρίσκεται στα 10 κορυφαία της Ευρώπης στην ηλικία του, όµως η Γκενκ αρχικά δεν τον πρόσεξε καλά, για να περάσει από την ακαδηµία της Αντερλεχτ για δύο χρόνια. Κι εκεί όµως δεν βρήκε την ανταπόκριση που θα έπρεπε, για να γυρίσει στην ακαδηµία της Γκενκ και να κάνει το ξεπέταγµά του.

Η Εθνική Ελλάδας

Εχει ήδη περάσει από τις µικρές Εθνικές του Βελγίου, µε την οµοσπονδία της χώρας να τον έχει από κοντά. Βέβαια και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία του έχει «χτυπήσει» δύο φορές την πόρτα. Ωσόσο επέλεξε να παίξει µε το Βέλγιο.

Με βάση τα όσα ισχύουν, δεν είναι δεσµευτικές αυτές οι παρουσίες του για την Εθνική που θα διαλέξει. Την τελική απόφαση θα πρέπει να την πάρει όταν ενηλικιωθεί και ακόµα το αφήνει ανοικτό να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Στο µεταξύ κάνει εντυπωσιακά πράγµατα µε τις µικρές Εθνικές του Βελγίου. Προ µηνών, στο φηµισµένο τουρνουά «Val De Marne» της Γαλλίας, µετείχε µε την Κ16 του Βελγίου σε ένα δύσκολο τουρνουά και ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν.

Ετσι «µπήκε στο µάτι» του Πεπ Γκουαρντιόλα, µε τη Μάντσεστερ Σίτι να κάνει κίνηση να τον εντάξει στην ακαδηµία της, αλλά δεν τα κατάφερε. Συνεχίζει να τον παρακολουθεί, ωστόσο, όπως κάνουν και οι Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου, Αγιαξ.

Φέτος ο Κωνσταντίνος Καρέτσας παίζει στη 2η επαγγελµατική κατηγορία του Βελγίου, µε τη 2η οµάδα της Γκενκ. Στις 5 Σεπτεµβρίου έβαλε ένα εντυπωσιακό γκολ στην αναµέτρηση µε τη δεύτερη οµάδα της Αντερλεχτ και µε αυτό έγινε ο νεαρότερος παίκτης που έχει σκοράρει στις επαγγελµατικές κατηγορίες του Βελγίου. Το scouting report αναφέρει πως είναι ένα «10άρι» µε µαγικό αριστερό πόδι, τροµερή αντίληψη χώρου, εντυπωσιακή τεχνική και µε µεγάλη ικανότητα στο σκοράρισµα.

ΠΑΟΚ, Ρεάλ και «Μπάρτσα»

Οπως κάθε πιτσιρικάς που ονειρεύεται να κάνει καριέρα στο ποδόσφαιρο έχει τα πρότυπά του, έτσι και ο 16χρονος άσος. Πέραν του ΠΑΟΚ, είναι φίλαθλος και των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα.

Το αίσθηµά του όµως είναι ο ΠΑΟΚ, διότι ο πατέρας του, Βάιος, όποτε του δινόταν η ευκαιρία, τον πήγαινε να δει παιχνίδια. Κυρίως κάποια φιλικά του καλοκαιριού, όπου οι «ασπρόµαυροι» έκαναν προετοιµασία στην κοντινή Ολλανδία.

Οσο για την Γκενκ, ξέρει καλά πως έχει ένα ταλέντο το οποίο θέλει µεγάλη προσοχή αλλά και καθοδήγηση. Μπορεί οι γονείς του Καρέτσα να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, αλλά και οι άνθρωποι της Γκενκ είναι από κοντά και δίνουν τις συµβουλές τους.

Ο µικρός, από τη µεριά του, πατάει γερά στη γη. Ξέρει πως µέσα από τη σκληρή δουλειά µπορεί να βγάλει στο χορτάρι όλο το ταλέντο του. Περιµένει να παίξει και στην πρώτη οµάδα, όπως δηλώνει, καθώς παρακολουθεί τα παιχνίδια της από τις εξέδρες και κάνει τα όνειρά του να φορέσει τη φανέλα της και να αγωνιστεί. Αν ήταν δύο χρόνια µεγαλύτερος, αυτό θα είχε γίνει ήδη, αφού και στην πρώτη οµάδα συζητιέται έντονα το όνοµά του. Ωστόσο ακόµα θέλει δουλειά για να αποκτήσει το σώµα του τη δυναµική που απαιτείται.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής

Φωτ.: rtbf