Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός και διδάκτωρ Αγροτικής Οικονομίας στο ΑΠΘ. Ο γνωστός πολιτικός μιλάει στα «Παραπολιτικά» για το θέμα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, τις σχέσεις Κασσελάκη - Πολάκη, την προσωπική του ζωή, αλλά και το bungee jumping, που είναι ό,τι πιο extreme έχει κάνει ποτέ.

Έχετε ταχθεί και προσωπικά και κομματικά υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Παρ’ όλα αυτά, και στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. άνοιξε θέμα Κασσελάκη - Πολάκη και κομματικής πειθαρχίας. Τι συμβαίνει;

Ναι, είμαι αναφανδόν υπέρ, γιατί θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα. Το πρόβλημα το έχει η Ν.Δ. και όχι εμείς, καθώς η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα της δεν θέλει να το ψηφίσει, ο Σαμαράς έχει βγει στο αντάρτικο και ο Μητσοτάκης προτρέπει τους βουλευτές του σε αποχή. Υπό αυτές τις συνθήκες, εφόσον έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, θα γίνει νόμος του κράτους με τις δικές μας ψήφους. Τα θέματα δικαιωμάτων είναι ταυτοτικά ζητήματα για τον χώρο μας, θέματα αρχών και αξιών της Αριστεράς και γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν κάποιος να μην το ψηφίσει.
Εμείς έχουμε συνηθίσει να πηγαίνουμε στην περιφέρεια και στα βουνά για να υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι να κρυβόμαστε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανακοίνωσε ότι θα καταθέσετε νομοθε τική πρόταση για διαχωρισμό των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας. Θεωρείτε ότι είναι η κατάλληλη ώρα να ανοίξετε ένα τέτοιο ζήτημα;

Έχουμε ήδη αργήσει ως χώρα. Είμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να ξεχωρίζουμε τα θέματα: τα του κράτους στο κράτος και τα της Εκκλησίας στην Εκκλησία. Γι’ αυτό υποστηρίζω τον πλήρη διαχωρισμό των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας, από τον οποίο θα βγουν κερδισμένα και τα δύο μέρη. Είναι αξιοσημείωτο, δε, ότι οι δήθεν μεταρρυθμιστές της Ν.Δ., που επιδιώκουν τη μείωση του ρόλου του κράτους σε άλλα κομβικά θέματα, σε αυτό το ζήτημα θέλουν τον σφιχτό εναγκαλισμό Κράτους - Εκκλησίας. Τέτοια υποκρισία.

Μετά τις εκλογές είχαμε ανακατατάξεις, εκλογή του Κασσελάκη και διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς προχωράτε;

Αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Σε έναν μήνα θα έχουμε το Συνέδριό μας, όπου καλούμαστε να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον μας. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να έχει ο κόσμος προοδευτική επιλογή απέναντι στη Ν.Δ. και ο τόπος προοπτική για την επόμενη ημέρα.

Το περασμένο τριήμερο συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα σας στις Σπέτσες. Πώς σας φαίνεται αυτός ο νέος τρόπος λειτουργίας;

Κοιτάξτε, οι νέες ιδέες είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Και στο επίπεδο όχι μόνο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και του κόμματος. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι, για να ασχοληθεί νέος κόσμος με την πολιτική, απαιτείται να τον εμπνεύσουμε και να εφεύρουμε και νέους τρόπους οργάνωσης και λειτουργίας. Συνεπώς, δεν είμαι αρνητικός με αυτόν τον νέο τρόπο. Βέβαια, ο τόπος θα μπορούσε να είχε καλύτερη, συμβολική σημασία, για να μην παρερμηνευθεί το μήνυμα. Τις προηγούμενες ημέρες, μαζί με άλλα στελέχη, κάνατε μία πρόταση για στροφή του κόμματος προς την Κεντροαριστερά, που συζητήθηκε πολύ. Είναι ώριμες οι συνθήκες; Αν όχι τώρα, πότε; Μάλιστα, λίγες ημέρες μετά την πρότασή μας, ήρθε στο φως της δημοσιότητας και μια έρευνα που μας επιβεβαίωσε απολύτως. Το 72% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τοποθετεί το κόμμα στην Κεντροαριστερά και στο Κέντρο. Και οι ίδιοι και ακόμα περισσότεροι σε ταυτοτικά θέματα λένε «ναι» σε ποσοστό 90%. Συνεπώς, αυτό που προτείνουμε είναι η εναρμόνιση με τους ψηφοφόρους μας, που, όπως φαίνεται και από τις έρευνες, δείχνουν Κεντροαριστερά, χωρίς μάλιστα αυτό να συνεπάγεται αλλοίωση ταυτότητας, αλλά σθεναρή υποστήριξη των αρχών και αξιών της Αριστεράς.

Ένας πολιτικός μπορεί να κρατήσει τις ισορροπίες στην οικογένειά του με το πρόγραμμα που έχει;

Ναι, μπορεί, αρκεί να το θέλει. Η καθημερινότητα είναι δύσκολη και τα προγράμματα όλων μας ασφυκτικά, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε με τη γυναίκα μου και τα δυο μας παιδιά να βρίσκουμε τον τρόπο και τον χρόνο. Η κινητήριος δύναμη στη δική μου περίπτωση είναι η ισορροπία στη σχέση μου με τη Φρίντα, η οποία είναι μια υπέροχη γυναίκα, που φωτίζει την καθημερινότητά μας.

Για να ασχοληθεί νέος κόσμος με την πολιτική, απαιτείται να τον εμπνεύσουμε και να εφεύρουμε και νέους τρόπους οργάνωσης και λειτουργίας


Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο με τα παιδιά σας; Κάνετε τα ψώνια του σπιτιού; Μαγειρεύετε;

Πατίνι με τα παιδιά! Επίσης, αγαπημένη συνήθεια είναι να πηγαίνω με τα παιδιά μου Σάββατο πρωί στον φούρνο της γειτονιάς, να πηγαίνουμε στην παραλία για το πρωινό μας και στη συνέχεια να συνεχίζουμε τη βόλτα μας στον μανάβη και στο ψαράδικο, συνδυάζοντας τα ψώνια με τη βόλτα. Όσον αφορά το μαγείρεμα, λίγα μόνο πράγματα, όπως μια μακαρονάδα. Απολαμβάνω να παίζουμε με τα παιδιά επιτραπέζια παιχνίδια, όπου, πέρα από ώρα χαλάρωσης και διασκέδασης, είναι και στιγμές που μαθαίνω πιο πολλά για τον χαρακτήρα τους και τη συμπεριφορά τους μέσα από την ουσιαστική επικοινωνία και συνεργασία, ενδυναμώνοντας έτσι τη σχέση μας.

Ποιο είναι το πιο extreme πράγμα που έχετε κάνει;

Το ότι έχω ασχοληθεί με την πολιτική. Αστειεύομαι... Αν και πράγματι ό,τι κάνει κανείς έχει και κόστος, εγώ έχω αφήσει πίσω τη δουλειά μου και τα ερευνητικά και επιστημονικά μου ενδιαφέροντα για να ασχοληθώ με τα κοινά. Τώρα, όσον αφορά παλαιότερα, πριν από 25 χρόνια, όταν ήμουν φοιτητής, στις διακοπές μου έχω κάνει bungee jumping - αυτό, ναι, ήταν το πιο extreme

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά