Στη Σάσα Σταμάτη 

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών. Σπάνια μιλάει για την προσωπική του ζωή, ενώ είναι θετικός και αισιόδοξος. Συναντήσαμε τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. στο «Musique Café», στο Παγκράτι, και σε μια χαλαρή κουβέντα μάς μίλησε για την επανασύνδεσή του με τη σύζυγό του, την επιθυμία του να γίνει πατέρας, αλλά και για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε όταν η μητέρα του έπαθε έμφραγμα.

Τελικά, τι θα γίνει με την Κεντροαριστερά; Θα τα βρείτε ή το αδιέξοδο θα είναι μόνιμο;

H Κεντροαριστερά πρέπει να ανασυγκροτηθεί, γιατί οι προσωπικοί εγωισμοί και παραγοντισμοί όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν καταστήσει δυνατόν να γίνει μια ισχυρή, ενιαία προοδευτική παράταξη. Για αυτό εργάζομαι συστηματικά, με στόχο την ενότητα και την ανανέωση.

Η σχέση σας τώρα με τη Φώφη Γεννηματά πώς είναι;

Με τη Φώφη Γεννηματά συνεργαζόμαστε από όταν κάναμε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δεν συμφωνούμε σε όλα. Εχουμε και διαφωνίες, όμως ξέρουμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε. Στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προχωρήσαμε και έχουμε μια λειτουργία συμπαραταξιακή, με τον σεβασμό της αυτονομίας των χώρων μας. Στο ίδιο πλαίσιο συνεχίζουμε και τώρα, για μια μεγάλη παράταξη, δημοκρατική, με όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις και κινήσεις που θα ανταποκριθούν στο ευρύτερο κάλεσμά μας.

Σε αυτή τη φάση που μιλάμε θέλω να μου πείτε τα προσωπικά σας αισθήματα και τις σκέψεις σας για τον Φώτη Κουβέλη.

Ημασταν μαζί στη Δημοκρατική Αριστερά και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτική μου πορεία. Παραιτήθηκε κάποια στιγμή από πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, προχώρησε ο χώρος μπροστά, εκλέχθηκα πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και μετά ο ίδιος επέλεξε να αποχωρήσει από το κόμμα. Τον τελευταίο καιρό διαφωνώ με τις επιλογές του.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνεργαζόσασταν;

Εχω ξεκαθαρίσει ότι θα συνεργαζόμουν με όλους όσοι έχουν σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση, με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, στο πλαίσιο όμως μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης. Πιστεύω βαθιά ότι δεν θα βγούμε από την κρίση, αν δεν υπάρξει συνεννόηση σε όλα τα επίπεδα. Για αυτό τον λόγο θεωρώ ότι πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Να καθόμαστε στο τραπέζι των συζητήσεων. Συνεπώς, μόνο σε ένα τέτοιο πλαίσιο ευρύτερων συνεργασιών, στο οποίο θα συμμετείχαν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, θα μπορούσα να συνεργαστώ και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν δίνετε προσωπικές συνεντεύξεις. Γιατί απέχετε από το lifestyle;

Θεωρώ ότι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά και με την πολιτική δεν θα πρέπει να δίνουμε πολλές αφορμές για θέματα που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενό μας. Αυτό πράττω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάτι στο οποίο όταν θα ερωτηθώ δεν θα δώσω ξεκάθαρες απαντήσεις, καθώς μου αρέσει να μιλάω μόνο με αλήθειες.

Δεν βρήκα πολλά πράγματα για τα προσωπικά σας. Τα παιδικά σας χρόνια πώς ήταν;

Πολύ καλά. Είχα μια ζεστή οικογενειακή σχέση. Μεγάλωσα στη Βέροια, σε μια εξαιρετικά δημοκρατική οικογένεια. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, στο σπίτι υπήρχαν πάντα εφημερίδες από όλους τους χώρους, οπότε μπορούσα να καλλιεργήσω μόνος μου την αντίληψη σε σχέση με την πολιτική, με την κοινωνία και τα προβλήματα. Στη συνέχεια, έζησα σε αρκετές πόλεις, συνεπώς νομίζω ότι το να μπορείς να βλέπεις τις διαφορές μεταξύ του τρόπου ζωής μιας μεγαλούπολης και μιας μικρής πόλης και να επιλέγεις είναι το κατάλληλο, γιατί ξέρεις τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της κάθε περίπτωσης.

Παντρευτήκατε σχετικά μικρός.

Παντρευτήκαμε με τη γυναίκα μου το 2010, στα 32 μου. Επειδή αυτή η σχέση είναι μακρόχρονη και έχει στέρεη βάση, παρά το γεγονός ότι πέρασε δυσκολίες -χωρίσαμε για την ακρίβεια το 2012- στην πορεία ξαναβρεθήκαμε μαζί και πλέον όχι μόνο είμαστε μαζί, αλλά είμαστε και πολύ καλά.

Τελικά, όπως μου τα λέτε, αν ραγίσει το γυαλί μπορεί να ξανακολλήσει.

Μπορεί να ξανακολλήσει αν υπάρχουν στέρεες βάσεις και βαθιά αγάπη. Και σε εμάς αυτά υπάρχουν.

Να υποθέσω ότι θα θέλατε πολύ να γίνετε γονείς, αφού είστε και στην καλύτερη φάση.

Βεβαίως. Μας αρέσει πάρα πολύ η οικογένεια, συνεπώς είναι μέσα στις σκέψεις μας να προχωρήσουμε και σε αυτό το βήμα.

Το φανταζόσασταν ότι θα ήσασταν και πάλι μαζί μετά τον χωρισμό σας;

Η αλήθεια είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν φανταζόμουν ούτε ότι θα χωρίζαμε ούτε ότι θα τα ξαναβρίσκαμε. Για αυτό η ζωή έχει ανατροπές και ποτέ δεν είσαι σίγουρος για το τι θα σου συμβεί την επόμενη μέρα. Ενα μήνυμα είναι ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρεί κάποιος δεδομένο στη ζωή του. Πρέπει συνεχώς να παλεύει, για να μπορεί να είναι καλά τόσο στην προσωπική του ζωή όσο και στην επαγγελματική.

Είναι όμως και δύσκολο για μια γυναίκα να «αντέξει» όταν ο σύζυγός της είναι πολιτικός.

Αυτό μάλλον θα πρέπει να το απαντήσει η γυναίκα μου! Είναι ένας τρόπος ζωής. Εξάλλου, εμείς γνωριζόμασταν πολύ καλά και πριν από την ενεργό ενασχόλησή μου με την κομματική ζωή και πάλι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων είχαμε παρόμοιο τρόπο ζωής. Νομίζω ότι αν με τον σύντροφό σου είσαι πραγματικά καλά, όλα τα άλλα βρίσκονται. Και ο χρόνος, αλλά το πιο σημαντικό είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα του χρόνου.

Υπήρξαν στιγμές που περάσατε δύσκολα και αισθανθήκατε να χάνετε τη γη κάτω από τα πόδια σας;

Θα μπορούσα να σου πω δύο στιγμές που μου έρχονται στο μυαλό. Η πρώτη ήταν όταν το καλοκαίρι του 2013 έπαθε έμφραγμα η μητέρα μου και χρειάστηκε να εγχειριστεί με τριπλό bypass. Ηταν εντελώς ξαφνικό γεγονός, αφού μέχρι τότε δεν είχε κάποιες ενδείξεις. Hταν μόλις 60 χρόνων. Και η άλλη δύσκολη στιγμή ήταν ο χωρισμός μας με τη σύζυγό μου, πριν από τέσσερα χρόνια. Ευτυχώς και στα δύο θέματα οι εξελίξεις είναι πολύ καλές.

Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Μου αρέσουν πάρα πολύ τα ταξίδια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι γρήγορες αποδράσεις σε μια πόλη του εξωτερικού ή στη χώρα μας, που έχει υπέροχα μέρη, αρκούν για να αλλάξεις παραστάσεις. Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω στο σινεμά και, κυρίως, στο θέατρο, σε ταβέρνες με φίλους, να δω ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου στο γήπεδο.

Γυμνάζεστε, κάνετε διατροφή;

Οχι όσο θα ήθελα. Οταν ήμουν φοιτητής έπαιζα βόλεϊ σε αθλητικό σύλλογο, αλλά από ένα σημείο και μετά, την προηγούμενη δεκαετία, με την ενασχόλησή μου με τα επαγγελματικά και τα επιστημονικά, το άφησα στην άκρη. Συνεπώς, είναι ένα θέμα που πρέπει να βελτιώσω στον εαυτό μου, τη γυμναστική και την άσκηση. Οσον αφορά στη διατροφή μου, υπάρχουν περίοδοι που προσέχω και περίοδοι που δεν προσέχω. Δεν υπάρχει μια ομαλότητα σε αυτό το ζήτημα. Τώρα, πάντως, είμαι σε περίοδο σχετικά υγιεινής διατροφής.

«Εχω δουλειά, δεν περίμενα την πολιτική»

Είναι αλήθεια ότι σε όλες τις δουλειές και τώρα στην πολιτική πηγαίνετε πολύ νωρίς στο γραφείο, σχεδόν πρώτος, και ότι είστε πολύ εργατικός και μεθοδικός; Ναι, πράγματι, πηγαίνω πάντοτε σχεδόν πρώτος στο γραφείο. Πριν και από τους συνεργάτες μου. Πριν από τις 8 το πρωί. Μου αρέσει να ξεκινάω την ημέρα μου κλείνοντας ορισμένες δουλειές πρωί-πρωί. Οταν είχα αναλάβει ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το 2012, αρχικά οι υπάλληλοι είχαν τρομάξει. Πήγαινα κάθε πρωί στις 7, οπότε είχαν αναγκαστεί όλοι να μην αργούν.

Οι δε συνεργάτες μου πάλευαν να προσαρμοσθούν! Θεωρώ επίσης ότι με συστηματικότητα και μεθοδικότητα μπορούν να βρεθούν λύσεις για όλα τα θέματα και αυτό προσπαθώ να το υλοποιώ στην πράξη. Αν δεν ήσασταν πολιτικός, γεωπόνος και διδάκτωρ του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας, τι θα ήσασταν; Ονειρευόσασταν να γίνετε αρχηγός κόμματος; Δεν μου είχε περάσει από το μυαλό, αν και μου άρεσε πάντοτε η πολιτική. Εγώ δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα.

Είχα ασχοληθεί με το επάγγελμά μου, τη γεωπονία, και στη συνέχεια επιστημονικά ως διδάκτωρ Αγροτικής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο. Αυτή ήταν η ενασχόλησή μου όλα τα χρόνια, αλλά πάντοτε μου άρεσε η πολιτική. Παρά το γεγονός ότι πέρασα στη Γεωπονική, μόλις τελείωσα το πρώτο μου πτυχίο ασχολήθηκα με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Αγροτική Οικονομία, γιατί ήθελα να το συνδυάσω με την οικονομία. Στη συνέχεια, δούλεψα τόσο ως γεωπόνος όσο και ως καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και νομίζω ότι επαγγελματικά έχω βρει αυτά που μου αρέσουν. Εξάλλου, εγώ δουλειά έχω. Δεν περίμενα την πολιτική για να βρω. Ο κόσμος έχει πολύ άσχημη γνώμη για τους πολιτικούς.

Εν μέρει είναι δικαιολογημένη, αλλά είναι λάθος η αντίληψη όλοι οι πολιτικοί να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι, διότι αυτό οδηγεί σε αντιδημοκρατικές δυνάμεις και θα πρέπει όλοι να το προσέχουμε. Πράγματι, πολλές συμπεριφορές πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια όχι μόνο ήταν άσχημες, αλλά έχουν οδηγήσει και στη σημερινή κρίση. Από την άλλη, όμως, υπήρξαν και υπάρχουν εκείνοι οι πολιτικοί που μπορεί να τους διακρίνει ο κόσμος, που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Σε αυτούς πρέπει να εστιάσουμε και αυτούς τους πολιτικούς πρέπει να ενισχύουμε σε κάθε κόμμα.