Την προηγούµενη δεκαετία, µεταξύ κριτικής ταινιών και αναζήτησης νέων ταλέντων, επικεντρωνόµασταν (και) στην καυτή Τες Σπέντζου, την κόρη του 70χρονου Αλέξανδρου Σπέντζου, που έχει χαράξει δική της πορεία στην υποκριτική. Πλην όµως, έχει να δώσει σηµεία κινηµατογραφικής, έστω τηλεοπτικής, παρουσίας από το 2021. Η Τες είναι κόρη του κοσµοπολίτη Αλέξανδρου, του µαρκετίστα της οικογένειας που η ελληνική κοινωνία, συµπεριλαµβανοµένων φυσικά όλων των σινεφίλ, έχει συνδέσει µε τον κινηµατογράφο. Αλλωστε, πρωταγωνιστεί στον χώρο για περισσότερα από 75 χρόνια. Η Spentzos Film εκτελεί χρέη διανοµέα ταινιών, ανάµεσα στις οποίες φυσικά αµέτρητα µπλοκµπάστερ, αλλά και αγαπηµένα έργα, που άγγιξαν ευαίσθητες χορδές µας. Οπως το λατρεµένο «Σινεµά ο παράδεισος». Αν θα συνεχιστεί κάτι τέτοιο, δεδοµένων των οικονοµικών προβληµάτων της; Πάντως, µέχρι και τις 2 Απριλίου, σύµφωνα µε τις πληροφορίες µας, έχει εξασφαλίσει διανοµή φιλµ. Για τη συνέχεια, θα φανεί. Αµεσα.

Απουσία πλειοδοτών


Η έρευνα της «Απογευµατινής» της Κυριακής σε πρώτο χρόνο αφορά τo θρίλερ ουσιαστικά µε την οικογενειακή µεζονέτα, στην Παλαιά Πεντέλη, που δεν πουλιέται. Ο µεσαίος γιος του Χρήστου Σπέντζου, Αλέξανδρος (έχει άλλους δύο αδερφούς, τον Σπύρο και τον Γιώργο), έχει αναλάβει το θέµα για το -πολύπαθο- σπίτι που βγήκε στο σφυρί και στις 2.11.2022. Ελλείψει όµως πλειοδοτών, ο πλειστηριασµός ανεστάλη. Τιµή πρώτης προσφοράς, αντίστοιχη της αγοραίας αξίας του, σύµφωνα µε την εκτίµηση του Φεβρουαρίου 2022, ήταν στα 580.000 ευρώ. Επισπεύδων υπήρξε ιδιώτης (ο Σ.Κ.) «για είσπραξη 30.000 ευρώ, που αποτελεί µέρος µεγαλύτερης απαίτησης», αναφερόταν τότε στην έκθεση. Το αναµενόµενο, επειδή σηµειώθηκε απουσία πλειοδοτών, ήταν να µειωθεί η τιµή του. Στο τώρα λοιπόν: Στις 17.1.2024 βγήκε εκ νέου στο σφυρί. «Κουρεµένο». Αλλά η διαδικασία απέβη άκαρπη. Με τιµή πρώτης προσφοράς τα 330.000 ευρώ για την πλήρη κυριότητα της µεζονέτας, δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει αγοραστή. Σηµειώνεται ότι το εν λόγω ακίνητο έχει βγει άλλες τέσσερις φορές στο σφυρί, χωρίς, ωστόσο, να έχει βρεθεί πλειοδότης. Σε οικόπεδο 1.005,36 τ.µ., περιλαµβάνει υπόγειο, ισόγειο, δύο ορόφους και δώµα. Ενώ ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι και από τους κατόχους του οικοπέδου µε 33,33%. Εστιάζοντας στον διαχειριστή της, ο Αλέκος, ο µπον βιβέρ της οικογένειας, που παντρεύτηκε τη σεναριογράφο Κάθριν Τζάκσον και κινείται µεταξύ Αθήνας, Νέας Υόρκης, Καναδά, αλλά και Κανών, δεν βρίσκεται στο ∆.Σ. της «προµετωπίδας» της οικογένειας, της Spentzos Film. Βέβαια, επί µακρόν διαχειριζόταν το «Ιντεάλ», το οποίο σηµειωτέον, εδώ και χρόνια, δεν ανήκε στην οικογένεια. Πρόκειται για έναν ιστορικό κινηµατογράφο της χώρας που τελευταία φορά, εν µέσω συγκίνησης, προέβαλε ταινία στις 29.12.2023. Λειτουργούσε επί 103 χρόνια και κατέβασε ρολά, µε τον Γιώργο Σπέντζο να λέει τώρα, µετά το λουκέτο της αίθουσας, πως θεωρεί εαυτόν «άστεγο». Στα περιουσιακά της οικογένειας είχαν περιέλθει και άλλες κινηµατογραφικές αίθουσες, όπως το «Σινεάκ» στον Πειραιά, που έχει περάσει στον ∆ήµο Πειραιά, εξού και η µετονοµασία σε «δηµοτικό κινηµατογράφο». Επίσης, η οικογένεια διατηρούσε beach-bar στον Ωρωπό, το «Azul», που για να φτιαχτεί, όπως ακουγόταν στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 2000, που ολοκληρώθηκε, χρειάστηκε 1,5 εκατοµµύριο ευρώ. Το οίκηµα επίσης πλέον δεν ανήκει στην οικογένεια. Αξίζει να προσθέσουµε πως την περασµένη δεκαετία λεγόταν πως στην οικογένεια ανήκε και εµπορικό κέντρο στα βόρεια προάστια... Κάτι όµως που δεν επιβεβαιώθηκε, όπως για παράδειγµα η κατοχή κινηµατογραφικών αιθουσών.


Για το "Ιντεάλ"


Αξίζει να προσθέσουµε ότι τον περασµένο Μάρτιο ο αδελφός του Αλέξανδρου, Γιώργος Σπέντζος, που πλέον, όπως προαναφέραµε, δηλώνει «άστεγος», έκανε έκκληση να µην ισοπεδωθεί το «Ιντεάλ». «Παρακαλώ τους φίλους σινεφίλ να σηκώσουν τη φωνή τους, µήπως και δεν γκρεµίσουν το ‘‘Ιντεάλ’’» βροντοφώναζε τότε. Βέβαια, το ακίνητο ανήκει στον Οµιλο Μήτση, οπότε ούτως ή άλλως εµπίπτει στη διακριτική ευχέρεια του τωρινού ιδιοκτήτη, µε εκµίσθωση 35+10 χρόνων, να το αξιοποιήσει κατά το δοκούν (σ.σ. θα γίνει ξενοδοχείο). Σαφώς πρόκειται για ιστορικό διατηρητέο, οικοδοµηµένο µεταξύ 1880-1890 από τον ίδιο τον Ερνέστο Τσίλερ. Αλλάζουν όµως οι καιροί... Οσο για τον τρίτο αδελφό, Σπύρο Σπέντζο, τον περασµένο Απρίλιο έλεγε πως στην κατοχή της οικογένειας παλαιότερα είχε περιέλθει το «Μετροπόλ» και το «Αντζελα» στην Πατησίων. Επί της λεωφόρου Βουλιαγµένης διατηρούσαν το «ABC, κάτω από το οποίο πέρασε µετροπόντικας και χάλασε τα θεµέλια, οπότε έπρεπε να κλείσει», τόνιζε τότε. «Και στην Καλλιθέα, διατηρούσαµε ένα µικρό cineplex, το ‘‘Μαργαρίτα’’ 1, 2, 3. Παλαιότερα εκµεταλλευόµασταν και τα θέατρα ‘‘Αλφα’’, ‘‘Αµιράλ’’, όπως και το ‘‘Βεάκη’’, που ο πατέρας µας είχε µετατρέψει σε σινεµά. Μέχρι το 1988-89 πήραµε αρκετούς θερινούς, αλλά υπήρξε κάµψη κι αρχίσαµε να δίνουµε ταινίες στα multiplex. ∆ίναµε στο ‘‘Αττικόν’’, τον ‘‘Απόλλωνα’’, το ‘‘Παλλάς’’» (ως γνωστόν, εδώ και χρόνια λειτουργεί σαν θέατρο). Αν τελικά έχει µείνει κάποια αίθουσα στην οικογένεια; Οχι, αλλά η εταιρεία διανοµής είναι ακόµα εκεί, δικιά τους, στην καρδιά της Αθήνας, επί της οδού Γραβιάς, στον αριθµό 9.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής