Πέντε από τις μεγαλύτερες ληστείες όλων των εποχών
TOP 5
Οι πιο ''δημοφιλείς'' ληστείες που έχουν σημειωθεί ποτέ στον κόσμο
Το story με συμμορίες που πραγματοποιούν καλά οργανωμένες ληστείες σε τράπεζες το έχουμε δει χιλιοπαιγμένο σε πάρα πολλές ταινίες και σειρές. Εγκληματίες, που τους έχουν ενσαρκώσει διάσημοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ, ακολουθώντας το δαιμόνιο σχέδιο του εκάστοτε «αρχηγού» τους μπουκάρουν σε κεντρικές τράπεζες σκάβοντας τούνελ, ξεγελώντας τους φύλακες, χακάροντας υπερσύγχρονα συστήματα ή χρησιμοποιώντας τον πιο «κλασικό» τρόπο κρατώντας ομήρους υπό την απειλή όπλων. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες ληστείες που ενώ φαίνονται να είναι βγαλμένες από το σενάριο κάποιου επιτυχημένου σκηνοθέτη, έχουν γίνει στην πραγματικότητα. Ληστείες άρτια σχεδιασμένες από εγκληματίες που έχουν ένα και μοναδικό στόχο, το χρήμα.
Παρακάτω θα δείτε πέντε από τις μεγαλύτερες και πιο «δημοφιλείς» ληστείες που έχουν σημειωθεί ποτέ στον κόσμο:
Πέντε μεγάλες ληστείες που έμειναν στην Ιστορία
1. The Banco Central burglary. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη ληστεία τράπεζας στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τον Αύγουστο του 2005, μέσα από ένα τούνελ μήκους σχεδόν 80 μέτρων, ληστές κατάφεραν να μπουν στο χρηματοκιβώτιο της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας και να φύγουν παίρνοντας μαζί τους πάνω από 160 εκατ. ρεάλ, δηλαδή σχεδόν 3,5 τόνους φυσικού χρήματος. Η 25μελής συμμορία πέρασε τρεις μήνες σκάβοντας τη σήραγγα που οδηγούσε στο δάπεδο του θησαυροφυλακίου της τράπεζας. To 2005 η ληστεία αναγνωρίστηκε από το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη ληστεία τραπεζών στον κόσμο, ενώ το 2022 έγινε και σειρά ντοκιμαντέρ στο Netflix με το όνομα το «Hei$t».
2. Η ληστεία της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράκ. Εγκέφαλος της ληστείας ήταν ο Σαντάμ Χουσεΐν. Μια ημέρα πριν από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ το 2003, ο Σαντάμ Χουσεΐν έστειλε τρία μεγάλα φορτηγά στην Κεντρική Τράπεζα. Ο γιος του, Κουσάι, με ένα χειρόγραφο σημείωμα ζητούσε να του παραδώσουν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα ανακτήθηκαν στις επακόλουθες επιδρομές. Ωστόσο, Αμερικανοί στρατιώτες πήραν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.
3. Η ληστεία της Northern Bank. Την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα του 2004, ληστές στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας ντύθηκαν αστυνομικοί και μπήκαν στα σπίτια δύο διευθυντών τραπεζών. Οι οικογένειές τους κρατήθηκαν όμηροι και οι διευθυντές έλαβαν οδηγίες να πάνε στη δουλειά τους κανονικά την επόμενη μέρα. Όταν τελείωσε η εργάσιμη ημέρα, οι διευθυντές άφησαν τους κλέφτες στην τράπεζα, από όπου οι τελευταίοι άρπαξαν περίπου 26,5 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας και ξένα νομίσματα.
4. Το ριφιφί της Τράπεζας Εργασίας. Πρόκειται για μία από τις πιο εντυπωσιακές και μεθοδικές διαρρήξεις στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά. Το πρωί της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου του 1992, άγνωστοι δράστες μπήκαν στο θησαυροφυλάκιο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Εργασίας στην οδό Καλλιρρόης 19 στην Αθήνα. Η έκπληξη των αστυνομικών ήταν ακόμη μεγαλύτερη, όταν ανακάλυψαν ότι οι δράστες είχαν εισέλθει στην τράπεζα από ένα τούνελ 15 μέτρων που είχαν ανοίξει από την κοίτη του ποταμού Ιλισσού, που συνέδεε το αποχετευτικό δίκτυο με το υπόγειο της τράπεζας. Οι δράστες παραβίασαν το θωρακισμένο θησαυροφυλάκιο και άνοιξαν επιλεκτικά τις 301 από τις 1.151 θυρίδες της τράπεζας. Η αξία των κλοπιμαίων υπολογίστηκε ότι προσέγγιζε τα 5 δισεκατομμύρια δραχμές.
5. Great Train Robbery. Η αποκληθείσα «Μεγάλη Ληστεία του Τραίνου» έγινε στις 8 Αυγούστου του 1963. Μία 15μελής συμμορία, επηρεασμένη από τους παρανόμους της Άγριας Δύσης, σταμάτησε καθ' οδόν το ταχυδρομικό τραίνο που εκτελούσε το δρομολόγιο Γλασκόβης – Λονδίνου και πήρε 2,6 εκατομμύρια λίρες. Δεκατρία από τα δεκαπέντε μέλη της συμμορίας συνελήφθησαν σχεδόν αμέσως. Ανάμεσά τους και ο 34χρονος, τότε, Ρόνι Μπιγκς, που τα επόμενα χρόνια αναδείχτηκε στον σταρ της συμμορίας. Στις 8 Ιουλίου του 1965 ο Μπιγκς απέδρασε από τις φυλακές, μαζί με τον εγκέφαλο της ληστείας Μπάστερ Ρέινολντς, χρησιμοποιώντας μια ανεμόσκαλα. Με αλλαγμένο πρόσωπο και πλαστό διαβατήριο πέταξε αρχικά στην Αυστραλία και στη συνέχεια στη Βραζιλία. Τελικά το 2001 και σε ηλικία 72 ετών επέστρεψε στη Βρετανία για να παραδοθεί.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.