Τα αεροπλάνα θεωρούνται από τα ασφαλή μέσα μεταφοράς και ένας από τους πιο σύντομους τρόπους να ταξιδέψει κάποιος στον επιθυμητό του προορισμό, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα φοβούνται. Πολλές φορές, μάλιστα, ακόμη και εκείνοι που τα χρησιμοποιούν σε πυκνή βάση μπαίνουν σε σκέψεις όταν ένα αεροπορικό ατύχημα λαμβάνει χώρα κάπου στον κόσμο και δη όταν πρόκειται για δυστύχημα. Αν και τα τελευταία χρόνια τα αεροπορικά δυστυχήματα σπανίζουν, υπάρχουν φορές που όλοι μας έχουμε φέρει στο μυαλό μας εικόνες από κάποια τα οποία έχουν συμβεί στο παρελθόν και οι εικόνες τους έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στο μυαλό μας. Τραγωδίες που έχουν γίνει ταινίες, ντοκιμαντέρ, σειρές μέχρι και βιβλία. Δυστυχήματα που έχουν αναπαραχθεί τόσο από τα media, που πολλές φορές, άθελα μας τα ανασύρουμε ως εικόνες λίγο πριν το αεροπλάνο ξεκολλήσει από το έδαφος.

Στις αρχές του Ιανουαρίου η σύγκρουση του επιβατικού αεροσκάφους της Japan Airlines με αεροσκάφος της ιαπωνικής Ακτοφυλακής, από την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε μέλη του πληρώματος του δεύτερου, επανέφερε στη χώρα τραγικές στιγμές. Πριν από 39 χρόνια, στις 12 Αυγούστου του 1985 επιβατικό αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας, που εκτελούσε πτήση από το Τόκιο προς την Οσάκα συνεντρίβη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 520 από τους συνολικά 524 επιβαίνοντες.

Διαβάστε εδώ: Σύγκρουση αεροπλάνων στο Τόκιο: Πώς κατάφεραν οι Ιάπωνες να βγούνε σε 1,5 λεπτό από το φλεγόμενο Airbus230 - Tο ''θαύμα'' της διάσωσης

Παρακάτω θα διαβάσετε πέντε από τα πιο θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα που έχουν συμβεί ποτέ στον κόσμο:

Πέντε αεροπορικές τραγωδίες που σόκαραν τον πλανήτη

1. Η συντριβή του Boeing 747 της Japan Airlines: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία που έχει καταγραφεί στην ιστορία με ένα μόνο αεροσκάφος. Τον Αύγουστο του 1985, η πτήση 123 των Ιαπωνικών Αερογραμμών που ταξίδευε από το Τόκιο προς Οσάκα συνετρίβη στο βουνό Φούτζι προκαλώντας τον θάνατο 520 ανθρώπων. Ήταν μόλις 12 λεπτά μετά την απογείωση του Boeing 747, όταν μια έκρηξη ξήλωσε ένα μεγάλο μέρος της ουράς του καταστρέφοντας το πτερύγιο κατακόρυφης σταθεροποίησης και όλα τα υδραυλικά κυκλώματα των χειριστηρίων, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να πετάει ακυβέρνητο για 33 λεπτά. Η πορεία προς την συντριβή ήταν αρκετά μεγάλη ώστε πολλοί επιβάτες να γράψουν το τελευταίο αντίο στους αγαπημένους τους. Από το δυστύχημα σώθηκαν μόνο τέσσερις επιβάτες.

2. «Το θαύμα των Άνδεων»: Στις 12 Οκτωβρίου του 1972, η ομάδα ράγκμπι Old Christians Club ναύλωσε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης για να τους μεταφέρει, μαζί με φίλους και συγγενείς, από το Μοντεβιδέο στο Σαντιάγο της Χιλής. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και από λάθος του πιλότου, το αεροσκάφος συνεντρίβη στις Άνδεις. Από τα 45 άτομα που επέβαιναν στο αεροπλάνο, μόνο 16 επέζησαν. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν μετά από δύο μήνες. Το περιστατικό συγκέντρωσε διεθνή προσοχή, ειδικά αφού αποκαλύφθηκε ότι οι επιζώντες είχαν καταφύγει στον κανιβαλισμό για να επιβιώσουν.

«Η κοινωνία του χιονιού»

Στις 4 Ιανουαρίου 2024 «Η κοινωνία του χιονιού», που αφηγείται το ατύχημα της πτήσης 571 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης στην οροσειρά των Άνδεων το 1972, έκανε πρεμιέρα παγκοσμίως στην πλατφόρμα του Netflix και καθήλωσε το κοινό. Η ισπανική δραματική ταινία σε σκηνοθεσία και σενάριο του Τζ. A. Μπαϊόνα, είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Πάμπλο Βιέρσι , το οποίο με τη σειρά του βασίζεται στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ του Γκονζάλο Αριχόν. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Έντσο Βόγκριτσιτς στον ρόλο του Νούμα Τουρκάτι, ενός από τους μοιραίους επιβάτες της πτήσης. Ο Μπαϊόνα ανακάλυψε το βιβλίο του Βιέρσι ενώ έκανε έρευνα για την ταινία του 2012 «The Impossible» και αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου στο τέλος των γυρισμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ταινία, οι σκηνοθέτες κατέγραψαν περισσότερες από 100 ώρες συνεντεύξεων με όλους τους ζωντανούς επιζώντες της αεροπορικής τραγωδίας, ενώ οι ηθοποιοί είχαν επαφή με τους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων.




3. Σύγκρουση Μπόινγκ στην Τενερίφη: Στις 27 Μαρτίου 1977 σημειώθηκε η πλέον χειρότερη σύγκρουση αεροσκαφών Βoeing. Δύο επιβατικά αεροπλάνα, που εξυπηρετούσαν τις πτήσεις της Ολλανδικής KLM και της Pan American Αirways, συγκρούσθηκαν σε διάδρομο του αεροδρομίου της Τενερίφης στα Κανάρια Νησιά. Η σύγκρουση συνέβη όταν το αεροσκάφος της KLM άρχισε να τρέχει με μέγιστη ισχύ για απογείωση, ενώ το αεροσκάφος της Pan Am, τυλιγμένο στην ομίχλη, βρισκόταν στον διάδρομο ετοιμαζόμενο να στρίψει στον τροχόδρομο. Η σύγκρουση και η πυρκαγιά που προκλήθηκε σκότωσε όλους τους επιβαίνοντες στο πρώτο σκάφος και τους περισσότερους από τους στο δεύτερο. Συνολικά 583 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

4. Τραγωδία Helios: Ήταν 14 Αυγούστου 2005, όταν Boeing των Κυπριακών αερογραμμών Helios Airways κατέπεσε στο Γραμματικό, προκαλώντας τον θάνατο των 115 επιβατών του καθώς και των έξι μελών του πληρώματος. Το αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει από τη Λάρνακα είχε προορισμό την Πράγα με ενδιάμεση στάση στην Αθήνα. Λίγη ώρα μετά την απογείωση, συνέβη ταχεία αποσυμπίεση της καμπίνας, η οποία προκάλεσε τη λιποθυμία επιβατών και πληρώματος. Το αεροσκάφος πετούσε με αυτόματο πιλότο και με όλους τους επιβαίνοντες να έχουν χάσεις τις αισθήσεις τους εκτός από έναν αεροσυνοδό που προσπάθησε μάταια να αναλάβει τον έλεγχο του. Το αεροπλάνο έκανε αρκετούς κύκλους πάνω από την Αττική, ώσπου να μείνει τελικά από καύσιμα και να ακολουθήσει η μοιραία συντριβή του.

5. Το αεροπλάνο – φάντασμα: Η εξαφάνιση της Πτήσης 370 έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά μυστήρια όλων των εποχών. Στις 8 Μαρτίου του 2014 το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών εξαφανίστηκε, καθώς πετούσε, σύμφωνα με το προγραμματισμένο του δρομολόγιο, από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ προς το διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνο. Λίγο μετά την απογείωση, το αεροσκάφος που μετέφερε 239 επιβάτες και 12 άτομα προσωπικό, εξαφανίστηκε τελείως από τις οθόνες των ραντάρ. Το ένα από τα τρία επικρατέστερα σενάρια για την εξαφάνιση της πτήσης MH370 θέλει κύριος υπεύθυνος να είναι ο πιλότος. Το δεύτερο αφορά την αεροπειρατεία και το τρίτο αφορά την πιθανή κατάρριψη του αεροσκάφους από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.