ΕΨΑ: Πώς ο Νίκος Τσαούτος μετέτρεψε την Εταιρεία σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής αναψυκτικών στην Ελλάδα
Επιχειρήσεις
Η ''λεμονάδα Τσαούτου'' και η ΕΨΑ της νέας εποχής
Την απώλεια μιας εξέχουσας μορφής θρήνησαν η Μαγνησία και σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. Ο λόγος για τον Νίκο Τσαούτο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα πλήρης ημερών και έχοντας δρομολογήσει, μαζί με τα τέκνα του, Μιχάλη και Παναγιώτα Τσαούτου, την επόμενη φάση ανάπτυξης της ΕΨΑ, που συνδέθηκε τόσο στενά με το όνομά του. Ο Νίκος Τσαούτος ήταν εκείνος που ανέλαβε την ΕΨΑ στη δεκαετία του ’70 και κατάφερε να δημιουργήσει την περίφημη «λεμονάδα Τσαούτου», η οποία για δεκαετίες ξεχώριζε λόγω του νερού που αξιοποιούνταν στην παρασκευή της, αλλά και των λεμονιών, που προέρχονταν από τα «λεμονατζίδικα» της περιοχής. Σήμερα η ΕΨΑ είναι το καμάρι της Μαγνησίας. Πρόκειται για μια επιχείρηση με πορεία 97 ετών, η οποία αξιοποίησε τον πλούτο της περιοχής, τα εσπεριδοειδή, και αναμφίβολα συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξή της. Πρώτα ηλεκτροδοτήθηκε το εργοστάσιο της ΕΨΑ στην Αγριά Βόλου και μετά η περιοχή. Μάλιστα, τα εγκαίνια του εργοστασίου παραγωγής πάγου και λεμονάδας πραγματοποίησε το 1925 ο τότε πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος. Την Εταιρεία Ψυγείων Αγριάς (ΕΨΑ) δημιούργησαν οι αργυραμοιβοί και τραπεζίτες της Ζαγοράς, Γιώργος και Γιάννης Κοσμαδόπουλος, το 1922. Στόχος τους ήταν η δημιουργία παγοποιείου, με σκοπό τη συντήρηση τροφίμων, λαχανικών, φρούτων κ.λπ. Παράλληλα, βλέποντας το πλεόνασμα εσπεριδοειδών, και δη λεμονιών, της περιοχής, άρχισαν την παρασκευή λεμονάδας, που ήταν φημισμένη στον Βόλο.
Η εταιρεία αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα χάρη στην ξεχωριστή λεμονάδα, αλλά και τη διορατικότητα των αδελφών Κοσμαδόπουλου να φέρουν μηχανικούς από τη Γερμανία, που αυτοματοποίησαν τη μέχρι τότε χειρωνακτική παραγωγή λεμονάδας. Το 1937, όμως, η τράπεζα των Κοσμαδόπουλων, την οποία είχαν ιδρύσει το 1917, χρεοκόπησε και όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας περιήλθαν στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος. Μαζί και η ΕΨΑ. Η ΕΤΕ ανέπτυξε την εταιρεία τόσο προπολεμικά όσο και μεταπολεμικά. Μάλιστα, ο υπάλληλος της τράπεζας Αριστείδης Αλεξανδρίδης σχεδίασε το 1939 το γνωστό γυάλινο μπουκάλι της ΕΨΑ, που υφίσταται ακόμα και σήμερα.Λίγο πριν τη δεκαετία του ’70, η παραγωγή πάγου σταμάτησε στην ΕΨΑ, καθώς κυκλοφορούσαν πλέον τα ηλεκτρικά οικιακά ψυγεία, ενώ η ΕΤΕ, μη επιθυμώντας πλέον να κατέχει μια ζημιογόνο επιχείρηση, αποδέχτηκε την πρόταση εξαγοράς των αδελφών Μοσκαχλαϊδή και του Νίκου Τσαούτου. Εκτοτε ξεκίνησε μια νέα περίοδος για την ΕΨΑ. Υπό την καθοδήγηση του Νίκου Τσαούτου, η νέα ΕΨΑ απέκτησε νέα προϊόντα, αύξησε την παραγωγή και διεύρυνε την αγορά της. Τα προϊόντα της ΕΨΑ, που στη δεκαετία του ’70 πωλούνταν σχεδόν αποκλειστικά στον Νομό Μαγνησίας, τη δεκαετία του ’90 έφτασαν στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το 1982 η εταιρεία μπήκε στη συσκευασία αναψυκτικών 1,5 lt, το 1987 έφερε το πρώτο ελληνικό αναψυκτικό τύπου Cola, το 1989 πρωτοσυσκεύασε αναψυκτικά σε αλουμίνιο και το 1992 πρόσθεσε στα προϊόντα της τους χυμούς. Μέχρι τότε η παραγωγική ικανότητα της βιομηχανικής μονάδας της είχε ξεπεράσει τα 20.000 μπουκάλια την ώρα. Το μετοχικό κεφάλαιο, δε, από 1,8 εκατ. δρχ. (5.200 ευρώ) το 1969, ανήλθε σε 815 εκατ. δρχ. (2,4 εκατ. ευρώ) το 2001.
Επίσης, ο Νίκος Τσαούτος, επί 18 χρόνια, συμμετείχε στη διοίκηση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας (ΑΕΔΕΠ), εκ των οποίων τα 14 χρόνια από τη θέση του προέδρου. Η ΑΕΔΕΠ είναι ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης της χώρας στα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει δημιουργήσει ο ΣΒΘ & ΣΕ. Το 2021 η ΑΕΔΕΠ ανακήρυξε τον Νίκο Τσαούτο επίτιμο πρόεδρο του φορέα.
Ακόμα, ο ίδιος, μαζί με τον γιο του, Μιχάλη Τσαούτο, πρωταγωνίστησαν για τη δημιουργία του φορέα «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ μας», προτείνοντας στο καταναλωτικό κοινό να στραφεί σε εγχώρια προϊόντα και ταυτόχρονα να σηματοδοτήσει την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα και τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής. Η προσπάθεια έλαβε «σάρκα και οστά» στα δύσκολα χρόνια της μνημονιακής Ελλάδας, οπότε ο παραγωγικός ιστός και το ανθρώπινο δυναμικό απομειώνονταν συστηματικά. Τέλος, υπήρξε στυλοβάτης του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Βόλου και τελικά επίτιμος πρόεδρός του. Σε ανάρτησή του ο Ορειβατικός Σύλλογος Βόλου αναφέρει ότι «η αγάπη του για τον Σύλλογο δεν θα ξεχαστεί και θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη στην ιστορία του».
Τώρα, η ΕΨΑ βρίσκεται σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης, μετά την πρόσφατη είσοδο του επενδυτικού κεφαλαίου SMER στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης. Η εταιρεία παύει να είναι η οικογενειακή επιχείρηση που είχε δημιουργήσει ο Νίκος Τσαούτος και πλέον έχει εισέλθει το επενδυτικό κεφάλαιο SMERC (SMERemediumCap) με αρχική επένδυση 3,4 εκατ. ευρώ, η οποία σταδιακά θα αυξηθεί σε 8 εκατ. ευρώ. Το 2022 οι πωλήσεις της εταιρείας ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ προϊόντα της ΕΨΑ πωλούνται σε κάθε γωνιά της χώρας.
*Δημοσιεύθηκε στο «MoneyPro» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»
Η εταιρεία αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα χάρη στην ξεχωριστή λεμονάδα, αλλά και τη διορατικότητα των αδελφών Κοσμαδόπουλου να φέρουν μηχανικούς από τη Γερμανία, που αυτοματοποίησαν τη μέχρι τότε χειρωνακτική παραγωγή λεμονάδας. Το 1937, όμως, η τράπεζα των Κοσμαδόπουλων, την οποία είχαν ιδρύσει το 1917, χρεοκόπησε και όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας περιήλθαν στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος. Μαζί και η ΕΨΑ. Η ΕΤΕ ανέπτυξε την εταιρεία τόσο προπολεμικά όσο και μεταπολεμικά. Μάλιστα, ο υπάλληλος της τράπεζας Αριστείδης Αλεξανδρίδης σχεδίασε το 1939 το γνωστό γυάλινο μπουκάλι της ΕΨΑ, που υφίσταται ακόμα και σήμερα.Λίγο πριν τη δεκαετία του ’70, η παραγωγή πάγου σταμάτησε στην ΕΨΑ, καθώς κυκλοφορούσαν πλέον τα ηλεκτρικά οικιακά ψυγεία, ενώ η ΕΤΕ, μη επιθυμώντας πλέον να κατέχει μια ζημιογόνο επιχείρηση, αποδέχτηκε την πρόταση εξαγοράς των αδελφών Μοσκαχλαϊδή και του Νίκου Τσαούτου. Εκτοτε ξεκίνησε μια νέα περίοδος για την ΕΨΑ. Υπό την καθοδήγηση του Νίκου Τσαούτου, η νέα ΕΨΑ απέκτησε νέα προϊόντα, αύξησε την παραγωγή και διεύρυνε την αγορά της. Τα προϊόντα της ΕΨΑ, που στη δεκαετία του ’70 πωλούνταν σχεδόν αποκλειστικά στον Νομό Μαγνησίας, τη δεκαετία του ’90 έφτασαν στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το 1982 η εταιρεία μπήκε στη συσκευασία αναψυκτικών 1,5 lt, το 1987 έφερε το πρώτο ελληνικό αναψυκτικό τύπου Cola, το 1989 πρωτοσυσκεύασε αναψυκτικά σε αλουμίνιο και το 1992 πρόσθεσε στα προϊόντα της τους χυμούς. Μέχρι τότε η παραγωγική ικανότητα της βιομηχανικής μονάδας της είχε ξεπεράσει τα 20.000 μπουκάλια την ώρα. Το μετοχικό κεφάλαιο, δε, από 1,8 εκατ. δρχ. (5.200 ευρώ) το 1969, ανήλθε σε 815 εκατ. δρχ. (2,4 εκατ. ευρώ) το 2001.
Η συνεισφορά του Νίκου Τσαούτου στη Μαγνησία
Τα ενδιαφέροντα του Νίκου Τσαούτου, ωστόσο, δεν εστιάστηκαν μόνον στη δική του επιχείρηση. Ως ένας καλός επιχειρηματίας, ασχολήθηκε ενεργά με την ανάπτυξη τόσο της Μαγνησίας όσο και της ευρύτερης περιοχής. Επί δεκαετίες ήταν μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘ & ΣΕ). Για τη συνεισφορά του αυτή ο Νίκος Τσαούτος ορίστηκε το 2016 επίτιμος πρόεδρος. «O Νίκος Τσαούτος ανήκε στην ολιγομελή ομάδα των “Νεστόρων” του Συνδέσμου», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΣΒΕΘ & ΣΕ, μέλος του οποίου υπήρξε ο εκλιπών από το 1969 έως το 2016.Σε ανάρτησή του ο Ορειβατικός Σύλλογος Βόλου αναφέρει ότι «η αγάπη του για τον Σύλλογο δεν θα ξεχαστεί και θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη στην ιστορία του»
Επίσης, ο Νίκος Τσαούτος, επί 18 χρόνια, συμμετείχε στη διοίκηση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας (ΑΕΔΕΠ), εκ των οποίων τα 14 χρόνια από τη θέση του προέδρου. Η ΑΕΔΕΠ είναι ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης της χώρας στα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει δημιουργήσει ο ΣΒΘ & ΣΕ. Το 2021 η ΑΕΔΕΠ ανακήρυξε τον Νίκο Τσαούτο επίτιμο πρόεδρο του φορέα.
Ακόμα, ο ίδιος, μαζί με τον γιο του, Μιχάλη Τσαούτο, πρωταγωνίστησαν για τη δημιουργία του φορέα «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ μας», προτείνοντας στο καταναλωτικό κοινό να στραφεί σε εγχώρια προϊόντα και ταυτόχρονα να σηματοδοτήσει την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα και τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής. Η προσπάθεια έλαβε «σάρκα και οστά» στα δύσκολα χρόνια της μνημονιακής Ελλάδας, οπότε ο παραγωγικός ιστός και το ανθρώπινο δυναμικό απομειώνονταν συστηματικά. Τέλος, υπήρξε στυλοβάτης του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Βόλου και τελικά επίτιμος πρόεδρός του. Σε ανάρτησή του ο Ορειβατικός Σύλλογος Βόλου αναφέρει ότι «η αγάπη του για τον Σύλλογο δεν θα ξεχαστεί και θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη στην ιστορία του».
Τώρα, η ΕΨΑ βρίσκεται σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης, μετά την πρόσφατη είσοδο του επενδυτικού κεφαλαίου SMER στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης. Η εταιρεία παύει να είναι η οικογενειακή επιχείρηση που είχε δημιουργήσει ο Νίκος Τσαούτος και πλέον έχει εισέλθει το επενδυτικό κεφάλαιο SMERC (SMERemediumCap) με αρχική επένδυση 3,4 εκατ. ευρώ, η οποία σταδιακά θα αυξηθεί σε 8 εκατ. ευρώ. Το 2022 οι πωλήσεις της εταιρείας ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ προϊόντα της ΕΨΑ πωλούνται σε κάθε γωνιά της χώρας.
*Δημοσιεύθηκε στο «MoneyPro» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»