Συμπληρώνονται 39 χρόνια από την 21η Φεβρουαρίου 1985, όταν ο εκδότης της «Απογευματινής» Νίκος Μομφεράτος και ο αστυνομικός-οδηγός του, Παναγιώτης Ρουσέτης, δολοφονούνται εν ψυχρώ από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», στο Κολωνάκι.

Το καρτέρι και ο καταιγισμός σφαιρών


Εκείνη την Πέμπτη, λίγο μετά τις έξι και μισή το απόγευμα, το κρύο ήταν ιδιαίτερα τσουχτερό και η κίνηση αρκετά χαλαρή. Ο Νίκος Μομφεράτος ειδοποίησε τον αστυνομικό-οδηγό του Παναγιώτη Ρουσέτη ότι φεύγουν και κατέβηκε από το γραφείο του στην είσοδο του κτηρίου στην Φειδίου 12, όπου στεγαζόταν η Απογευματινή. Επιβιβάζεται στην μαύρη Mercedes και αναχωρούν για την κατοικία του στο Κολωνάκι, σε μια συνήθη διαδρομή την οποία οι εκτελεστές της 17Ν φέρεται να είχαν μελετήσει διεξοδικά.

Δεν δίνουν σημασία στο Fiat Mirafiori που βρίσκεται μπροστά τους όταν μπαίνουν στην οδό Τσακάλωφ και φτάνοντας στην συμβολή με την Βουκουρεστίου, αγνοεί ένα σταθμευμένο Autobianchi στην αριστερή πλευρά του δρόμου.

Μόλις η βαριά Mercedes αρχίζει να στρίβει αργά, ένα άτομο πλησιάζει με γρήγορο βήμα το αυτοκίνητο του εκδότη και αρχίζει να πυροβολάει, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα, ο οδηγός του Autobianchi που έχει βγει, αρχίζει και αυτός να ρίχνει με ένα 45αρι. Ρουσέτης και Μομφεράτος δέχονται έναν καταιγισμό σφαιρών, ενώ ο τρίτος εκτελεστής, είναι ο οδηγός του Mirafiori που ήταν μπροστά από το αυτοκίνητο του εκδότη. 

Ο Μομφεράτος σκοτώνεται ακαριαία, ενώ ο Ρουσέτης, πατέρας ενός παιδιού έξι ετών, χάνει τη ζωή του 11 ημέρες μετά το τραγικό συμβάν, ύστερα από μάχη στην εντατική.

Συγκλονιστικό είναι το πρωτοσέλιδο της Απογευματινής την επαύριον της δολοφονίας, όπου απεικονίζει τον εκδότη της τη στιγμή ακριβώς που χάνει τη ζωή του, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, έχοντας μάτια και στόμα ανοιχτά, σε μια πραγματικά σοκαριστική φωτογραφία.

 
momferatos


Η κατάθεση του Χριστόδουλου Ξηρού για τη δολοφονία Μομφεράτου και η εκτίμηση της Αστυνομίας

«Στην επίθεση αυτή πήραμε μέρος εγώ ως οδηγός μοτοσικλέτας μάρκας Honda με επιβάτη τον Λουκά (Δημήτρης Κουφοντίνας), ακόμη ο Νικήτας (Παύλος Σερίφης) ως οδηγός της άλλης μοτοσικλέτας τύπου βέσπα και με συνεπιβάτη τον Αλέκο (Πάτροκλο Τσελέντη). Ο Λάμπρος (Αλέξανδρος Γιωτόπουλος) είχε τον ρόλο για την ειδοποίηση όταν ο στόχος πλησίαζε. Ο Λουκάς μάς εφοδίασε με οπλισμό, γάντια κτλ, και πυροβόλησαν εναντίον του Μομφεράτου και του οδηγού του ο Αλέκος και ο Λουκάς με 45άρια πιστόλια. Στη συνέχεια επιβιβαστήκαμε στις μοτοσικλέτες και απομακρυνθήκαμε εγκαταλείποντας τις κλεμμένες μοτοσικλέτες στην περιοχή Νεάπολη Εξαρχείων και στη συνέχεια επιβιβαστήκαμε σε κλεμμένο ΙΧΕ αυτοκίνητο μάρκας Fiat, το οποίο και αυτό εγκαταλείψαμε σε κάποιο στενό πλησίον του ζαχαροπλαστείου "Σόνια" της Λ. Αλεξάνδρας. Τον οπλισμό και σ' αυτήν την επίθεση τον μάζεψε ο Λουκάς», θα καταθέσει ο Χριστόδουλος Ξηρός χρόνια μετά.


Η εκτίμηση της Αστυνομίας τότε; «Πρόκειται για ολιγομελή ομάδα τρομοκρατών που βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες της Ιταλίας, τους τρομοκράτες της RAF, της Δυτικής Γερμανίας, καθώς και άλλες ομάδες και οργανώσεις της διεθνούς τρομοκρατίας. Τα μέλη της 17Ν έχουν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο κομάντος κάποιας χώρας του ανατολικού μπλοκ»…

Τα εκτενή ρεπορτάζ των εφημερίδων έγραφαν την επομένη: «Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 1985, στις 19.10, δολοφονούνται στο Κολωνάκι, στη γωνία Βουκουρεστίου και Τσακάλωφ, ο εκδότης της εφημερίδας «Απογευματινή» Νίκος Μομφεράτος και ο οδηγός του Γιώργος Ρουσέτης. Ενοπλοι πλησίασαν το αυτοκίνητο όπου επέβαιναν ο Μομφεράτος και ο Ρουσέτης και άνοιξαν πυρ με δύο 45άρια. Το αυτοκίνητο του εκδότη (που βρήκε ακαριαίο θάνατο «με τέσσερις σφαίρες στην καρδιά» κατά τον τίτλο της «Απογευματινής») έπεσε πάνω σε βιτρίνα καταστήματος ενώ οι δράστες εξαφανίστηκαν».

Ήταν στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή


Ο Νίκος Μομφεράτος (28 Φεβρουαρίου 1924 - 21 Φεβρουαρίου 1985) ήταν εκδότης και τραπεζίτης, στενός φίλος και συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες του κεντροδεξιού Τύπου της εποχής. Ο Μομφεράτος διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή (1959-1963) όπως επίσης και υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας (1960-1963). Το 1973 διετέλεσε υπουργός Βιομηχανίας στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη. Μετά τη Μεταπολίτευση ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και συνεργάστηκε με το «Βήμα» την «Ακρόπολη» και αργότερα δαστηριοποιήθηκε ως εκδότης της εφημερίδας «Απογευματινή».

momferratos_karamanlis_png


Ο δημοσιογράφος Κώστας Μπακατσέλος, ο οποίος τότε εργαζόταν στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», μόλις άκουσε τους πυροβολισμούς βγήκε στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου του ατελιέ, όπου γινόταν το μοντάζ στην εφημερίδα του ΔΟΛ, και είδε τέσσερις άνδρες να αποχωρούν ψύχραιμα από τον τόπο του φονικού. Ο Κώστας Μπακατσέλος αναγνώρισε, χρόνια μετά, τον Γιωτόπουλο ως έναν από τους δράστες της επίθεσης και τον Ξηρό ως έναν από τους δύο που πυροβόλησαν.

Ανάμεσα στους αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας Μομφερράτου ήταν η ηθοποιός Κίττυ Αρσένη, αδελφή του Γεράσιμου Αρσένη, η οποία υποστήριξε ότι ο ένας από τους δράστες έδωσε και χαριστική βολή στο Μομφεράτο. Τον περιέγραψε ως έναν καλοντυμένο άνδρα με μπλέιζερ ή κοστούμι…