Στη Γαλλία, σημειώνει ο «Economist», υπάρχει η συνήθεια οι ηγέτες των κομμάτων να απευθύνουν πρωτοχρονιάτικο μήνυμα. Όσα χρόνια ήταν επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, ακροδεξιού κόμματος που ίδρυσαν συνεργάτες των ναζί τη δεκαετία του ’70, και της μετεξέλιξής του, Εθνικού Συναγερμού, η Μαρίν Λεπέν απηύθυνε το μήνυμα από το πίσω δωμάτιο διαμερίσματος σε πολυκατοικία κάποιου προαστίου του Παρισιού.


Μαρίν Λεπέν: Με το βλέμμα στην προεδρία της Γαλλίας

Φέτος, ο διάδοχός της, ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά, μίλησε στους Γάλλους από ένα μεγάλο σαλόνι στη λεωφόρο Ος, λίγα μέτρα από το παλάτι των Ηλυσίων. Ο συμβολισμός δεν θα μπορούσε να είναι πιο καθαρός.

Με όλες τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στον Εθνικό Συναγερμό προβάδισμα έως και 10 μονάδες στις ευρωεκλογές, η ηγέτις της Ακροδεξιάς προετοιμάζεται μεθοδικά για τον στρατηγικό της στόχο, που δεν είναι άλλος από την προεδρία της Γαλλίας.

Ο μόλις 28 ετών πρόεδρος του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά, ηγείται του σκληρού ηγετικού πυρήνα, αποτελούμενου από νέους πολιτικούς και τεχνοκράτες. Ανάμεσά τους, ο 37χρονος βουλευτής Ζαν-Φιλίπ Τανγκί, ο οποίος έχει παραδώσει στη Λεπέν ένα προσχέδιο 60 σελίδων για την οικονομική πολιτική.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών της Μαρίν Λεπέν και η επιχείρηση γοητείας του παρισινού κατεστημένου

Πρόσφατα στο κόμμα της Λεπέν προσχώρησε και ο πρώην επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, ο οποίος θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Κάθε μήνα η Λεπέν συναντά μυστικά μια ομάδα «φίλων» του κόμματος με εμπειρία από υψηλές θέσεις στο Δημόσιο - άλλοι συνταξιούχοι κι άλλοι νεότεροι.

Μαζί τους, αλλά και με άλλους δεκάδες άλλους συμβούλους, επεξεργάζεται πλήθος από νομοσχέδια για το κυβερνητικό πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών. Παράλληλα επιχειρεί να «γοητεύσει» το παρισινό κατεστημένο - όχι τόσο να εξασφαλίσει τη στήριξή τους αλλά να μην τους έχει εχθρούς. Σήμερα, στους κύκλους της ελίτ θα αποτελούσε τεράστια έκπληξη αν σταματούσε η καθημερινή συζήτηση για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια επικράτηση της Λεπέν.

Οι σύμβουλοί της προσπαθούν να κανονίσουν συναντήσεις με κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων γαλλικών εταιρειών. Κάποια μικρά βήματα έχουν γίνει: Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η Λεπέν συνέφαγε δημόσια με έναν πρώην επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού, eDF.

Ίσως το σημαντικότερο μέχρι τώρα ήταν ότι ο Μπαρντελά προσκλήθηκε να μιλήσει σε συζήτηση με φοιτητές σε οικονομικό πανεπιστήμιο του Παρισιού. Στον δεύτερο γύρο των τελευταίων εκλογών η Λεπέν έλαβε μόλις 26% μεταξύ όσων έχουν πάει στο πανεπιστήμιο.