Αν και το προσωνύμιο «μπέμπηδες» παραπέμπει στην «αιώνα» αντίπαλο της Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι «κόκκινοι» συστήνουν εν έτει 2024 τα δικά τους… τρομερά μωρά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με τον Γιούργκεν Κλοπ να έχει ξεκινήσει ήδη τον «τελευταίο του χορό» στο «Άνφιλντ» αφήνοντας όμως πίσω του μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Ο Γερμανός τεχνικός χαρακτήρισε συγκινημένος τη νίκη επί της Τσέλσι στον τελικό του Carabao Cup, ως «το πιο σημαντικό τρόπαιο που έχω κατακτήσει στην καριέρα μου». Ένας άνθρωπος που έχει γευτεί το νέκταρ της κατάκτησης ενός Champions League, αλλά και ιστορικών πρωταθλημάτων σε Bundesliga και Premier League με Ντόρτμουντ και Λίβερπουλ αποκάλεσε την κατάκτηση ενός Λιγκ Καπ ως τη σπουδαιότερη στιγμή της καριέρας του! Κι όμως είχε δίκιο!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czecz1a9tzep)

Η επικράτηση επί των Λονδρέζων κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επιτεύχθηκε αποτελεί ένα «παράσημο καριέρας» στο πέτο του “normal one”. Το απόγευμα της Κυριακής στο Γουέμπλεϊ οι λάτρεις του αγγλικού ποδοσφαίρου είδαν να αναδεικνύεται μπροστά στα μάτια τους το πιο σημαντικό – ίσως – κομμάτι που αφήνει ο Γιούργκεν Κλοπ στη Λίβερπουλ, λίγο πριν την ιστορική του αποχώρηση από το «Άνφιλντ».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czed0buhs8zd)

Οι... αμούστακοι ήρωες της Λίβερπουλ

Όταν ο αναμορφωτής των «κόκκινων» έπιανε δουλειά στο νέο του γραφείο στο προπονητικό κέντρο του Μέλγουντ τον Οκτώβριο του 2015, παιδιά όπως ο Κόνορ Μπράντλεϊ, ο Τζέιμς ΜακΚόνελ, ο Τζάρελ Κουάνσα, ο Μπόμπι Κλαρκ και ο Τζέιντεν Ντανς περίμεναν το σχολικό τους, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους καθώς καλά-καλά δεν είχαν συμπληρώσει το 11ο και το 12ο έτος της ηλικίας τους.  

Κι, όμως, αυτοί οι πέντε «νεοσσοί», πέντε απόφοιτοι των νέων προπονητικών εγκαταστάσεων της Λίβερπουλ στο Κίρκμπι, κλήθηκαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά σε ένα παιχνίδι με το «ειδικό βάρος» ενός τελικού στο Γουέμπλεϊ και απέδειξαν ότι οι ακαδημίες των «κόκκινων» μετατράπηκαν στα χέρια του Κλοπ σε ένα μοναδικό «χρυσορυχείο».

Ο Γερμανός προετοίμαζε εδώ και μήνες αυτά τα παιδιά για τη μεγάλη τους στιγμή. Τους έριχνε σταδιακά στα… βαθιά νερά των αγώνων της Premier League και εκείνα τον έβγαζαν ασπροπρόσωπο το ένα μετά το άλλο. Ο Μπράντλεϊ αποτελεί την αποκάλυψη της σεζόν, καθώς κάλυψε επάξια το δυσαναπλήρωτο κενό στο αριστερό άκρο της άμυνας που άφησαν οι ταυτόχρονοι τραυματισμοί Ρόμπερτσον και Τσιμίκα. Και τώρα που επέστρεψαν αμφότεροι μοιάζει ιδιαίτερα «οδυνηρή» η απόφαση του Κλοπ να τον αφήσει εκτός ενδεκάδας.

Ο Κουάνσα θυμίζει… Φαν Ντάικ σε νεαρή ηλικία, καθώς η απαράμιλλη ηρεμία του ακόμη και σε φάσεις που η μπάλα «ζεματάει» παραπέμπει στον αμυντικό «ογκόλιθο» της Λίβερπουλ και της εθνικής Ολλανδίας.

Τι κοινό συνδέει όλα αυτά τα ταλέντα που παρουσιάζει ο Γιούργκεν Κλοπ στο πάλκο του αγγλικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Είναι άπαντες συμφοιτητές της ακαδημίας της Λίβερπουλ από τα… νηπιακά ή τα «εφηβικά» βήματα της καριέρας τους.

Ο Κουάνσα γράφτηκε στα τμήματα υποδομής των «κόκκινων» το 2008 σε ηλικία 5 ετών, ενώ ο Ντανς πριν κλείσει τα 8. O Μπράντλεϊ ανακαλύφθηκε από τους σκάουτερ της ομάδας το 2016 σε μια άγνωστη ερασιτεχνική ομάδα της Βορείου Ιρλανδίας στα 16 του χρόνια. Ο ΜακΚόνελ εντάχθηκε στην ακαδημία στα 14, ο Κλαρκ στα 16.

Οι "scousers" της Λίβερπουλ και η κληρονομιά του Γιούργκεν Κλοπ

Για να αντιληφθεί κανείς τη συγκίνηση του Κλοπ στο τέλος του τελικού με την Τσέλσι, θα πρέπει να γυρίσει το χρόνο πίσω στο 2020. Ήταν η περίοδος που η Λίβερπουλ προσπαθούσε να… συνέλθει ακόμη από το «γλυκό μεθύσι» της επιστροφής της στο θρόνο της Premier League, τρεις δεκαετίες μετά την κατάκτηση του τελευταίου της πρωταθλήματος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czecn08damxt)

Άπαντες έμοιαζαν εγκλωβισμένοι σε συζητήσεις για το παρόν και μόνο η σκέψη του Κλοπ ταξίδευε στο μέλλον. «Το μεγάλο όνειρο που έχουμε με τους ιδιοκτήτες είναι να δούμε μια μέρα την ενδεκάδα της Λίβερπουλ να αποτελείται μόνο από Scousers». Scousers είναι το προσωνύμιο των κατοίκων του μεγάλου λιμανιού και ουσιαστικά συνοδεύει ποδοσφαιρικά τους παίκτες που θεωρούνται γέννημα-θρέμμα του συλλόγου.

Δεν ήθελε και πολύ να… κάνει το όνειρό του πραγματικότητα στο Γουέμπλεϊ ο Γερμανός. Με σχεδόν μια ολόκληρο ενδεκάδα αστέρων του (Άλισον, Μάτιπ, Αλεξάντερ Άρνολντ, Τιάγκο, Τζόουνς, Σομποζλάι, Νούνιες, Σαλάχ, Ζότα) «παρκαρισμένη» στα πιτς λόγω προβλημάτων τραυματισμών, ο Κλοπ χρησιμοποίησε στον τελικό με την Τσέλσι έξι παίκτες κάτω των 23 ετών. Βλέπετε και ο Χάρβεϊ Έλιοτ είναι μόλις 21, κι ας μοιάζει πλέον… πολύπειρος με τις τόσες εμφανίσεις του στην πρώτη ομάδα.

Amazing UNSEEN Footage From Wembley | Chelsea 0-1 Liverpool | INSIDE | Carabao Cup Final

Η Λίβερπουλ ζει τη δική της «ποδοσφαιρική επανάσταση» επενδύοντας σε «δικά της παιδιά» με τον Κλοπ να δημιουργεί αρχικά το «φαινόμενο» Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ, να εμφανίζει στην πορεία το δίδυμο Κέρτις Τζόουνς – Χάρβεϊ Έλιοτ και να ετοιμάζει και τα επόμενα κομμάτια ενός υπέροχου νεανικού παζλ που εγγυώνται το μέλλον της ομάδας, ακόμη κι όταν ο ίδιος θα παρακολουθεί τα παιχνίδια από την τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον Γερμανό, άλλωστε, οι «κόκκινοι» έχουν έτοιμα και νέα αστέρια στα σκαριά. Σημειώστε τα ακόλουθα ονόματα γιατί σίγουρα θα τα διαβάσετε ή θα τα ακούσετε ξανά στο κοντινό μέλλον: Λιούις Κούμας, Τρέι Νιόνι, Κάλουμ Σκάνλον, Λουκ Τσέιμπερς, Τρεντ Ντόχερτι, Κέιντ Γκόρντον, Μπεν Ντόουκ.
Το «έπος του Γουέμπλεϊ» φαντάζει απλά ως το πρόλογος της επόμενης «χρυσής γενιάς» της Λίβερπουλ! Και ο Γιούργκεν Κλοπ ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το αγαπημένο του «Άνφιλντ» γνωρίζοντας ότι αφήνει πίσω του έναν ανεκτίμητο θησαυρό!

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".