8 Μαρτίου, η μέρα που οι γυναίκες άλλαξαν τον κόσμο. Η Ημέρα της Γυναίκας έχει μια μακρά ιστορία συνδεδεμένη με τους αγώνες των γυναικών για αυτονόητα δικαιώματα.

Πρώτη φορά θεσπίστηκε το 1977 από τον ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.
Στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας πραγματοποιούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς. Οι διαδηλώσεις πνίγονται στο αίμα από την αστυνομία και την επόμενη μέρα οι εργοδότες προχωρούν σε ομαδικές απολύσεις.

51 χρόνια μετά, στις 8 Μαρτίου του 1908, 15.000 γυναίκες πλημμυρίζουν τους δρόμους της Νέας Υόρκης με το διάσημο σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα». Το «ψωμί» συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα «τριαντάφυλλα» την ποιότητα ζωής.

Από τότε που η υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων Καλλιρρόη Παρρέν ίδρυσε το 1887 στην Ελλάδα το πρώτο περιοδικό για τα δικαιώματα της γυναίκας πέρασαν 69 χρόνια μέχρι το 1956, όταν οι Ελληνίδες απέκτησαν πλήρες δικαίωμα ψήφου.
Η ισότητα ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα θεσπίζεται συνταγματικά από το 1975.

Παρότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών εξακολουθούν να υπάρχουν. «Θα χρειαστούν σχεδόν τρεις αιώνες για να επιτευχθεί ο όλο και πιο μακρινός στόχος της ισότητας των φύλων» είπε το 2023 ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης Νεολαίας του 2023 οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 16% λιγότερο από τους άνδρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μόνο το 7,5% των προέδρων των διοικητικών συμβουλίων και το 7,7 % των διευθυντικών στελεχών είναι γυναίκες.
Την ίδια ώρα, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, κυρίως από συντρόφους, λέει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.