Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, που σε συνέντευξή του ζήτησε τη μετονομασία της περιβόητης «Καλλιόπης», όπως ονομάζεται η τουαλέτα στον Στρατό. Ερωτηθείς αν θα δεχθεί ως «αγγαρεία» να καθαρίσει την «Καλλιόπη», ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε «και βέβαια» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει και ένα σεξιστικό θέμα εδώ. Πρέπει να αλλάξει όνομα η "Καλλιόπη". Να λέγεται "Καλλιόπος" ή "Κούλης" ξέρω ‘γω».

Ας δούμε όμως από πού πήρε το όνομά της η περίφημη «Καλλιόπη» που ξέρει καλά όποιος έχει υπηρετήσει τη μαμά πατρίδα.


Πώς βγήκε η ονομασία «Καλλιόπη»

Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου (της χρονικής περιόδου μεταξύ 1ου και 2ου Παγκοσμίου Πολέμου), το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε να διακοσμήσει τους αεραγωγούς εξαερισμού που βρίσκονταν επάνω στην πλατεία της Ομόνοιας, γιατί θεωρούσαν ότι το θέαμα ήταν εντελώς αποκρουστικό για τη μεγαλύτερη πλατεία της πρωτεύουσας.

Αποφάσισαν να τοποθετήσουν τα αγάλματα των μουσών, ως φόρο τιμής στην αρχαία ελληνική ιστορία.

omonia_1
omonia_2



Μόνο που η σκέψη τους παρουσίαζε ένα τρωτό σημείο: Οι μούσες ήταν εννιά, ενώ οι αεραγωγοί εξαερισμού μόνο οχτώ.

Μην θέλοντας να βάλουν την περισσευούμενη μούσα σε κάποιο άλλο μέρος, τοποθέτησαν την 9η μούσα, την Καλλιόπη, στο υπόγειο, δίπλα από τις δημόσιες τουαλέτες.

Όποτε κάποιος περαστικός ρωτούσε «Πού είναι οι δημόσιες τουαλέτες;» έπαιρνε συνήθως την απάντηση «Κάτω, στην Καλλιόπη».

Έτσι, με τον καιρό η φράση αυτή απέκτησε μεταφορική σημασία και χρησιμοποιείται, κυρίως στο στρατό, μέχρι και σήμερα.

Για την ιστορία, οι Μούσες μοιράστηκαν κάπως έτσι: Τέσσερις στην Καρδίτσα, δύο στις Καρυές Λακωνίας, δύο στην Αμοργό και η ένατη καταστράφηκε.