Σε μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν θα μπορούσε κανείς να διακρίνει τα φρικτά εγκλήματα που γίνονταν από ειδωλολάτρες σε βάρος των χριστιανών με θύματα μέχρι... και αθώα άλογα.

Συγκεκριμένα, πριν από περίπου 1000 χρόνια, ειδωλολάτρες στη Βαλτική Θάλασσα έπαιρναν άλογα από τους Χριστιανούς που έφταναν μόλις στην περιοχή για να ζήσουν και τα υπέβαλαν σε δημόσιες θυσίες όπως περιγράφει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances. Τα άλογα τον 13ο αιώνα αποτελούσαν σημαντικό κομμάτ της κουλτούρας τους όπως φαίνεται και από αρχαία αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί. Μάλιστα, λέγεται πως η ελίτ Μπαλτς έπινε γάλα φοράδας που είχε υποστεί ζύμωση.

Οι ερευνητές σε αυτή τη νέα μελέτη περιέγραψαν λεπτομερώς τη βιομοριακή ανάλυσή τους για 80 θυσιασμένα άλογα από εννέα αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή της ανατολικής Βαλτικής δηλαδή τη σύγχρονη Πολωνία, τη Λιθουανία και τη ρωσική επαρχία του Καλίνινγκραντ (η οποία είναι εγκλωβισμένη, ανάμεσα στις άλλες χώρες στην περιοχή) και διαπίστωσαν ότι τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά άλογα επελέγησαν για θυσία και ότι μερικά άλογα εισήχθησαν από αρκετή απόσταση.

Ο βασανισμός των αλόγων

Η μελέτη δείχνει πως οι βασανιστές των αλόγων επιλέχθηκαν ειδικά για τη δημόσια αυτή θυσία που περιλάμβανε αποκεφαλισμό, εκδορά (γδάρσιμο), τεμαχισμό των αλόγων ή ταφή ενώ ήταν ζωντανά και ενεργοποιήθηκε στις κηδείες των ελίτ αρρένων πολεμιστών στη Βαλτική κουλτούρα. Για να το εξακριβώσει, η ομάδα ανέλυσε το DNA των αλόγων και διαπίστωσε ότι περίπου το 66% ήταν επιβήτορες και το 34% ήταν φοράδες.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι της Βαλτικής, δεν επέλεξαν αποκλειστικά αρσενικά άλογα για αυτήν την τελετουργία, όπως πιστευόταν προηγουμένως», δήλωσε στο Live Science η επικεφαλής συγγραφέας Κάθριν Φρεντς, ζωοαρχαιολόγος παλαιότερα στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφμ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα με έδρα το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέφεραν πως «τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα τα άλογα να προέρχονται από τα εδάφη των Βαλτικών φυλών και πως η περιοχή με τη μεγαλύτερη πιθανότητα για τα άλογα αυτά είναι η Χερσόνησος Φεννοσκανδιάν, ιδιαίτερα η ανατολική-κεντρική Σουηδία ή η νότια Φινλανδία».

Τα άλογα χρονολογούνται με άνθρακα από τον 11ο έως τον 13ο αιώνα

Τα εισαγόμενα άλογα να έφτασαν με τους Σκανδιναβούς ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι είχαν θαφτεί σε «Βαλτικό στιλ». «Και στις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι τα άλογα διέσχιζαν τη Βαλτική Θάλασσα με πλοία, ένα επίπεδο κινητικότητας που δεν είχε αναγνωριστεί προηγουμένως αρχαιολογικά», αναφέρουν οι ερευνητές. Κάτι που επιβεβαιώνεται καθώς κάποια άλογα χρονολογούνται με άνθρακα περίπου από τον 11ο έως τον 13ο αιώνα, μια εποχή όπου τα εμπορικά δίκτυα στη Βαλτική Θάλασσα, ιδιαίτερα με τη Σουηδία, ήταν εδραιωμένα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ένα μη τοπικό άλογο στο Καλίνινγκραντ θάφτηκε με ένα τεχνούργημα που έχει επηρεαστεί από τη Σκανδιναβία, μπορεί να υποδηλώνει ότι ο ιδιοκτήτης στη Βαλτική, ήταν ένας έμπορος ειδωλολατρών, ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη.

Ο Flint Dibble, ένας ζωοαρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε στο Live Science, ότι η νέα έρευνα είναι καινοτόμος και σχολίασε: «Το εντυπωσιακό μέγεθος δείγματος – 80 μεμονωμένα άλογα – αποκαλύπτει τη σημασία της εφαρμογής αυτών των μεθόδων σε ένα σημαντικό, τοπικό σύνολο δεδομένων, προκειμένου να παραποιηθούν τα σχετικά αρχαιολογικά μοτίβα», είπε ο Dibble, και «το εμπόριο αλόγων μεγάλων αποστάσεων στη Βόρεια Ευρώπη αποτελεί πλέον θέμα το οποίο χρήζει πρόσθετης έρευνας».