15 Αυγούστου, η Ελλάδα γιορτάζει με λαμπρότητα την Κοίμηση της Θεοτόκου, η Τήνος τιμά και τους αξιωματικούς και τους ναύτες που χάθηκαν όταν το καταδρομικό «Έλλη» τορπιλίστηκε από το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο» εν καιρώ ειρήνης.

Τήνος, 15 Αυγούστου 1940. Σε περίοδο ειρήνης το ελληνικό καταδρομικό «Έλλη» δέχτηκε απροειδοποίητα πυρά από το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο» και βυθίστηκε. Μαζί του παρέσυρε στον θάνατο 9 μέλη του πληρώματός του, 24 τραυματίστηκαν.

Η Ελλάδα, που βρισκόταν υπό τη δικτατορία Μεταξά, τηρούσε ουδέτερη στάση στον Πόλεμο, αλλά στεκόταν στο πλευρό της Αγγλίας. Κι αυτή ήταν μία από τις πολλές ιταλικές επιθετικές ενέργειες που κορυφώθηκαν στις 28 Οκτωβρίου του 1940 με την ιταλική εισβολή.

Πλήθος πιστών είχαν κατακλύσει την Τήνο για το προσκύνημα στην Παναγία. Η ατμόσφαιρα πανηγυρική. Στο λιμάνι είχε αγκυροβολήσει σημαιοστολισμένο το καταδρομικό «Έλλη» για τους εορτασμούς.

Το ρολόι έγραφε 8.20. Το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο» εν καταδύσει έξω από το λιμάνι είχε στοχεύσει. Αναγνωριστικό αεροπλάνο έδωσε σήμα. Ο κυβερνήτης του «Ντελφίνο» Αϊκάρντι, υπό τις διαταγές του διοικητή Δωδεκανήσων Ντε Βέκι, έδωσε τη διαταγή «Fuoco». Η φωνή του αρχικελευστή Κατσαΐτη του καταδρομικού «Έλλη» έσκισε τον αέρα: «Τορπίλη δεξιά». Η τορπίλη έπληξε καίρια την «Έλλη» στο λεβητοστάσιο. Ένας τρομακτικός κρότος συγκλόνισε το πλοίο και το νησί. Σκηνικό κόλασης. Το πλήρωμα έκανε αγωνιώδεις προσπάθειες να περιθάλψει τους τραυματίες, να διασώσει όσους βρίσκονταν στη θάλασσα και να ρυμουλκήσει το πλοίο.

Το ιταλικό υποβρύχιο εκτόξευσε ακόμη δύο τορπίλες. Έπληξαν τη γεμάτη προσκυνητές προκυμαία. Η «Έλλη» μέσα σε 2 ώρες βυθίστηκε. Ο κυβερνήτης Χατζόπουλος θέλησε να βυθιστεί μαζί με το πλοίο. Τελικά το εγκατέλειψε με παρέμβαση του πληρώματος σχεδόν μετά βίας. Σκοτώθηκαν ένας υπαξιωματικός και οκτώ ναύτες. Μια γυναίκα στο λιμάνι πέθανε από καρδιακή προσβολή. Το υποβρύχιο απομακρύνθηκε.

Ο Μεταξάς διέταξε να γίνει η δοξολογία και η περιφορά της εικόνας σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Όταν θραύσματα της ιταλικής τορπίλης ανακτήθηκαν από δύτες, η κυβέρνηση Μεταξά τήρησε μυστικό το πόρισμα της έρευνας που έδειχνε την Ιταλία, υπό τον φόβο μην οξυνθεί η κατάσταση. Η εθνικότητα του υποβρυχίου
δημοσιοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την ιταλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας στις 30 Οκτωβρίου 1940.

Το υποβρύχιο «Ντελφίνο» βυθίστηκε στις 23 Μαρτίου 1943 ενώ επιχειρούσε στον Τάραντα στη Νότια Ιταλία και παρέσυρε μαζί του και τα 28 μέλη του πληρώματος. Ο Αϊκάρντι, ακόμη και μετά τον πόλεμο, αμετανόητος για την ενέργειά του, δήλωνε «δεν είχα ούτε δισταγμό ούτε ταλάντευση, βρισκόμασταν σε αντίθετα στρατόπεδα».

Το 1950, στο πλαίσιο των πολεμικών επανορθώσεων, το ελαφρύ καταδρομικό «Ευγένιος της Σαβοΐας» παραχωρήθηκε στην Ελλάδα και μετονομάστηκε σε «Έλλη».

Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 το ναυάγιο του «Έλλη» ανελκύστηκε τμηματικά και πουλήθηκε για σκραπ. Το 1985 Έλληνες δύτες ανακάλυψαν στο βυθό της Τήνου τα απομεινάρια της ιταλικής τορπίλης. Το εύρημα εκτίθεται στο Ναυτικό Μουσείο Πειραιά.