Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ανατρέπει την παγκόσμια οικονομία με τον εμπορικό του πόλεμο, η Κίνα μεταφέρει το πεδίο της μάχης στις οθόνες των smartphones μέσω viral βίντεο στο TikTok. Αντί, λοιπόν, για νέα αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς 145%, διαφημίζει τσάντες τύπου Hermès Birkin και ρούχα Lululemon, «ακριβώς της ίδιας ποιότητας», σε τιμές αδιανόητες. Τι θα σκεφτόσασταν αν σας έλεγαν ότι μπορούσατε να αγοράσετε τσάντες τύπου Louis Vuitton αντί 4 δολαρίων;

Κίνα: Luxury brands σε εξευτελιστικές τιμές

«Αγοράστε από εμάς τα προϊόντα που πληρώνετε ακριβά», λένε Κινέζοι έμποροι στα viral βίντεο, με τις εκατομμύρια προβολές στο TikTok, υπό την τάση «Chinese warehouse TikTok» (κινεζική αποθήκη), προσπαθώντας να πείσουν τους Αμερικανούς καταναλωτές να παρακάμψουν τους δασμούς Τραμπ. Φυσικά, ο αλγόριθμος έχει «φέρει» αυτά τα βίντεο όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Οι Κινέζοι έμποροι στέκονται σε χώρους που μοιάζουν με εργοστάσια ή αποθήκες υπό τους ήχους χαλαρής μουσικής και προωθούν την «πραμάτεια» τους στα αγγλικά, υποστηρίζοντας ότι παράγουν τα είδη πολυτελείας μεγάλων οίκων και τα πουλούν απευθείας σε εξευτελιστικές τιμές. Όπως ισχυρίζονται, η παραγωγή όλων των προϊόντων των πολυτελών brands γίνεται στα εργοστάσια της Κίνας και οι αμερικανικοί οίκοι πληρώνουν ελάχιστα.

Έτσι, οι Κινέζοι πρεσβεύουν πως μπορούν να τα πουλήσουν απευθείας, απλά χωρίς το πολύτιμο brand name. Μάλιστα, καλούν τους καταναλωτές να τους στείλουν μήνυμα για πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορεί να γίνει παραγγελία, ενώ άλλοι δίνουν links για κινεζικά sites, τα οποία δεν είναι γνωστά όπως το Shein και το Temu.

H τάση «Chinese warehouse TikTok»

"Η Louis Vuitton έχει πολλούς Κινέζους προμηθευτές"

«Να σας πω ένα μυστικό: Η Louis Vuitton έχει πολλούς Κινέζους προμηθευτές. Απλώς δεν το παραδέχονται», λέει σε βίντεο άνδρας σε μια αποθήκη. Ένα συγκεκριμένο βίντεο με μια γυναίκα που ισχυρίζεται ότι πουλάει παντελόνια Lululemon για 5-6 δολάρια, αντί των 100 δολαρίων που πωλούνται στις ΗΠΑ, έχει ήδη ξεπεράσει τις 1,5 εκατ. προβολές. Σε άλλο βίντεο στο TikTok άνδρας κρατά παπούτσια που μοιάζουν με Birkenstock, αλλά, αντί για 165 δολάρια, αυτά κοστίζουν μόνο 10 δολάρια το ζευγάρι. Το βίντεο συγκέντρωσε 6 εκατομμύρια προβολές προτού διαγραφεί έπειτα από αίτημα της Birkenstock, που δήλωσε ότι το εν λόγω βίντεο δεν απεικονίζει αποθήκη προμηθευτή.

Σαρώνουν οι πωλήσεις αντιγράφων

Και πώς αντιδρούν οι Αμερικανοί στον κατακλυσμό των οθονών τους από τα κινεζικά βίντεο; Την ώρα που ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι σαρωτικοί δασμοί του αποσκοπούν στην επαναφορά της μεταποίησης στις αμερικανικές ακτές, πολλοί πολίτες των ΗΠΑ ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της κινεζικής μεταποίησης. Αρκετοί Αμερικανοί χρήστες του TikTok φαίνεται να πείθονται, λέγοντας πως βρήκαν «παραθυράκι» να στέλνονται τα προϊόντα στην Ευρώπη και από εκεί στην Αμερική, για να αποφύγουν τους δασμούς. Η γνωστή πλατφόρμα για την πώληση αντιγράφων επώνυμων προϊόντων DHgate εκτοξεύθηκε ξαφνικά στη 2η θέση του App Store, ενώ το Taobao στην 7η. Δεδομένου πως οι Αμερικανοί είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές στον κόσμο, η αυταπάτη ότι «κόβουν τον μεσάζοντα» μπορεί να είναι αρκετή, ακόμα κι αν με λίγο ψάξιμο δουν ότι πρόκειται καθαρά για απομιμήσεις των γνωστών brands. «Ετσι κερδίζεις έναν εμπορικό πόλεμο», λέει ένα σχόλιο κάτω από ένα βίντεο κατασκευαστών επίπλων.

Πρόκειται, λοιπόν, για κινεζική αντεπίθεση στους αμερικανικούς δασμούς, καλό μάρκετινγκ, ευκαιρία ή απάτη; Ειδικοί επιμένουν, και ως μια κίνηση άμυνας των διεθνών brands, ότι είναι εξαιρετικά απίθανο αυτοί οι λογαριασμοί να ανήκουν σε πραγματικούς «υπεργολάβους» πολυτελών ειδών, καθώς αυτοί συνήθως δεσμεύονται με ρήτρες εμπιστευτικότητας και δεν θα ρίσκαραν τη συνεργασία τους με κολοσσούς όπως η Hermès και η Chanel. Από την άλλη, εκτιμούν πως πολλά από αυτά τα βίντεο είναι πιθανό να παράγονται από πωλητές απομιμήσεων, με στόχο να εκμεταλλευτούν τον εμπορικό πόλεμο Κίνας και ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι οίκοι πολυτελών ειδών αρνούνται κατηγορηματικά ότι παράγουν προϊόντα τους στην Κίνα. Η Lululemon διέψευσε τις φήμες, λέγοντας ότι δεν συνεργάζεται με τους προμηθευτές των επίμαχων βίντεο, και προειδοποίησε για παραποιημένα προϊόντα και παραπληροφόρηση. Η Birkenstock τονίζει στην ιστοσελίδα της ότι τα προϊόντα της κατασκευάζονται στη Γερμανία, όχι στην Κίνα, ενώ δεν πωλεί μέσω χονδρεμπόρων ή εργοστασίων τρίτων. Η Lοuis Vuitton υποστηρίζει στο site της πως τα προϊόντα της παράγονται σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και ΗΠΑ. Η Hermès, σύμφωνα με το France 24, παράγει τις τσάντες της στη Γαλλία, αλλά και σε εργοστάσια σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Το ζήτημα είναι ότι η αλυσίδα εφοδιασμού στα είδη πολυτελείας είναι εξαιρετικά αδιαφανής. Όπως σημειώνει η καθηγήτρια Regina Frei από το University of the Arts London, πολλά luxury brands συναρμολογούν τμήματα των προϊόντων τους στην Κίνα, ολοκληρώνοντας την παραγωγή στην Ευρώπη. Το «Chinese warehouse TikTok» καταδεικνύει μια βαθύτερη πραγματικότητα: την εξάρτηση των ΗΠΑ από την κινεζική παραγωγή. Ο,τι και να συμβαίνει, το μόνο σίγουρο είναι ότι το γνωστό και ως «Trade War TikTok» μόλις ξεκίνησε. Μένει να φανεί αν η Ουάσινγκτον θα μπορέσει να ελέγξει αυτό το νέο, χαοτικό διαδικτυακό μέτωπο.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά