Το μπλάκ άουτ είναι μια κατάσταση που μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και να αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά μας. Εκατομμύρια άνθρωποι στην Ισπανία και την Πορτογαλία αντιμετώπισαν πρόσφατα τη χειρότερη διακοπή ρεύματος στην ιστορία τους, αναγκάζοντάς τους να προσαρμοστούν γρήγορα και να ανακαλύψουν ποια είναι τα πραγματικά απαραίτητα πράγματα για να επιβιώσουν. Η εμπειρία τους μας διδάσκει πολύτιμα μαθήματα για το πώς να προετοιμαστούμε για παρόμοιες καταστάσεις.

Μετρητά: Το απαραίτητο πράγμα όταν τα ηλεκτρονικά συστήματα καταρρέουν

Η πληρωμή με τηλέφωνο και κάρτα έχει γίνει ο κανόνας στην καθημερινότητά μας, αλλά κατά τη διάρκεια του μπλάκ άουτ, τα μετρητά αποδείχθηκαν βασιλιάς. Σε πόλεις σε όλη την Ισπανία και την Πορτογαλία, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές στα ΑΤΜ που εξακολουθούσαν να λειτουργούν, καθώς τα καταστήματα εγκατέλειψαν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ο Ed Rowe, 26 ετών, από τη Μαδρίτη, μοιράστηκε την εμπειρία του: «Καταφέραμε να πληρώσουμε για τους καφέδες μας με κάρτα όταν ξεκίνησε το μπλάκ άουτ, αλλά αργότερα δεν είχαμε μετρητά, οπότε δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε τίποτα. Όλα τα εστιατόρια που ήταν ανοιχτά δέχονταν μόνο μετρητά».

Η Grace O'Leary, 32 ετών, επίσης κάτοικος της ισπανικής πρωτεύουσας, περιέγραψε πώς εκείνη και η μητέρα της μετρούσαν τα νομίσματα για να δουν αν είχαν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν κρασί. «Τα μετρητά, προφανώς, είναι στην πραγματικότητα βασιλιάς», τόνισε.

Ο Jaime Giorgio, 28 ετών, ήταν από τους τυχερούς που είχαν μαζί τους μετρητά: «Στη Μαδρίτη ήταν αρκετά χαοτικό, δεν λειτουργούσε το μετρό και δεν μπορούσες να βγάλεις χρήματα. Είχα μετρητά, αλλά ο συγκάτοικός μου δεν είχε, οπότε έπρεπε να του δανείσω για να αγοράσει τα απαραίτητα».

Επικοινωνία σε συνθήκες μπλάκ άουτ: Τα παραδοσιακά μέσα επιστρέφουν

Η διακοπή ρεύματος οδήγησε επίσης σε πληροφοριακό κενό. Χωρίς internet, WhatsApp, τηλεφωνικές κλήσεις και τηλεόραση, οι άνθρωποι βρέθηκαν αποκομμένοι από τον κόσμο.

«Η πλήρης απώλεια επικοινωνίας ήταν το πιο μπερδεμένο και ανησυχητικό πράγμα», εξήγησε ο Ντάνιελ Κλεγκ από τη Βαρκελώνη. «Μας έμεινε μόνο να κάνουμε εικασίες ως προς την αιτία και να συγκεντρώσουμε νέα από ανθρώπους στη γειτονιά». Ο 42χρονος ανέφερε ότι η απουσία πληροφοριών τον οδήγησε να κοιτάξει τον ουρανό για να δει αν τα αεροπλάνα εξακολουθούσαν να πετούν.

Για τον Siegfried και την Christine Buschschlüter, ένα παλιό ραδιόφωνο με τρανζίστορ αποδείχθηκε σωτήριο. Τους βοήθησε να συντονιστούν στους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς για να μάθουν τι συνέβαινε, αφού τα τηλέφωνά τους σταμάτησαν να λειτουργούν και το ρεύμα κόπηκε στο αγροτικό τους σπίτι έξω από τη Μαδρίτη.

Η Christine, 82 ετών, θυμήθηκε: «Έπρεπε να συνεχίσεις να τυλίγεις και να τυλίγεις. Ήταν μια πολύ περίεργη κατάσταση. Γεννήθηκα στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια του πολέμου και μου θύμισε εκείνες τις μέρες που οι γονείς μου προσπαθούσαν να μάθουν κάποια νέα».

Το ζευγάρι εκτιμά ότι το μπλάκ άουτ θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για ραδιόφωνα που λειτουργούν με μπαταρία. Και ο Daniel συμφωνεί: «Απαραίτητο εξοπλισμό για επικοινωνία και ενημέρωση που παρέλειψα τελείως να θυμάμαι».

Τρόφιμα και μαγείρεμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα: Τα απαραίτητα πράγματα

Οι φούρνοι μικροκυμάτων, οι φριτέζες και οι περισσότερες εστίες και φούρνοι απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια. Κατά τη διάρκεια του μπλάκ άουτ, τα τρόφιμα που δεν απαιτούσαν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν ή να προετοιμαστούν έγιναν περιζήτητα.

Στα σούπερ μάρκετ, οι αγοραστές σχημάτισαν μεγάλες ουρές και αγόρασαν είδη πρώτης ανάγκης από πανικό, θυμίζοντας σκηνές από την πανδημία του Covid-19.

«Αγοράσαμε πολλά τρόφιμα που δεν επρόκειτο να χαλάσουν, όπως ο τόνος σε κονσέρβα, για κάθε ενδεχόμενο», εξήγησε ο ηθοποιός Jaime. «Το μπλάκ άουτ κράτησε μόνο μια μέρα και τώρα έχουμε τόσο πολύ φαγητό, αλλά το μεγαλύτερο μέρος δεν πρόκειται να πάει χαμένο, καθώς συντηρείται εύκολα».

Η Lesley Elder, από την πόλη Fortuna στη νοτιοανατολική Ισπανία, μοιράστηκε την εμπειρία της: «Η προσπάθεια να βρεις φαγητό που δεν χρειάζεται να ζεστάνεις, ήταν πιο δύσκολη από ό,τι πιστεύαμε. Έτσι καταλήξαμε να έχουμε ζαμπόν και τυρί για δείπνο». Πρόσθεσε ότι μια σόμπα υγραερίου για να ζεστάνει το φαγητό σε ένα τηγάνι θα ήταν από τα απαραίτητα πράγματα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Φωτισμός κατά τη διάρκεια μπλάκ άουτ: Κεριά και εναλλακτικές πηγές

Σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο, οι άνθρωποι στράφηκαν σε κεριά για να φωτίσουν τους σκοτεινούς χώρους κατά τη διάρκεια του μπλάκ άουτ.

Ο Ρίτσαρντ, κάτοικος της ισπανικής πόλης Αλκαλά ντε Ενάρες, περιέγραψε: «Δεν άναψε ούτε ένα φως του δρόμου όταν έπεσε η νύχτα. Ο κόσμος έβρισκε το δρόμο του με το φως του φακού. Ήταν πολύ σουρεαλιστικό να βλέπω τη θέα από το παράθυρό μου εντελώς μαύρη, ειδικά καθώς ζω δίπλα σε ένα διπλό οδόστρωμα. Στον ελεύθερο χρόνο μου, φτιάχνω κεριά και ευτυχώς είχα μερικά εφεδρικά για να μπορώ να βλέπω στο σκοτάδι».

Η Sarah Baxter, από τη Βαρκελώνη, ανέφερε ότι χρησιμοποίησε ακόμη και μια εστία μαγειρέματος με κεριά για να ζεστάνει το φαγητό: «Θα μπορούσαμε να ζεστάνουμε τα φασόλια και το ρύζι και να φέρουμε νερό σε βρασμό για τις στιγμιαίες πατάτες. Ήταν πολύ πιο ασφαλές από μια σόμπα προπανίου μέσα στο διαμέρισμα». Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα κεριά και οι γυμνές φλόγες μπορεί να αποτελούν κίνδυνο πυρκαγιάς.

Διατήρηση ενέργειας: Power banks και εναλλακτικές πηγές φόρτισης

Χωρίς ρεύμα, οι άνθρωποι βασίζονταν στην ύπαρξη μπαταρίας στις συσκευές τους. Στη Μαδρίτη, σχηματίστηκαν ουρές έξω από καταστήματα τεχνολογίας για την αγορά power banks, που αποδείχθηκαν από τα πιο απαραίτητα πράγματα κατά τη διάρκεια του μπλάκ άουτ.

Η Σάρα είχε την πρόνοια να διαθέτει έναν ηλιακό φορτιστή που κρατούσε το τηλέφωνό της φορτισμένο για τις δέκα ώρες του μπλάκ άουτ και βοήθησε επίσης τον ηλικιωμένο γείτονά της να κάνει το ίδιο.

Η Lesley ανέφερε ότι το Kindle της έμεινε από μπαταρία: «Ούτε τηλεόραση, ούτε παζλ Scrabble στο τηλέφωνό μου. Επομένως, το να είχα μερικά παραδοσιακά βιβλία θα ήταν χρήσιμο».

Τα θετικά του μπλάκ άουτ: Επιστροφή στην απλότητα

Παρά τις δυσκολίες, για πολλούς το μπλάκ άουτ αποτέλεσε μια ευκαιρία να αποσυνδεθούν από την τεχνολογία και να επιστρέψουν σε πιο απλές μορφές διασκέδασης και επικοινωνίας.

«Όλοι βασίζονται στην τεχνολογία τόσο πολύ που είναι μια πολύ ωραία υπενθύμιση ότι μπορείς να είσαι πιο ανεξάρτητος», είπε ο Ed. «Δεν χρειάζεται να είσαι συνεχώς συνδεδεμένος με όλους», πρόσθεσε η συγκάτοικός του Χάνα Στάινερ, 23 ετών. «Περνούσα καλά με τους συγκατοίκους μου».

Η Sara Francisco, 24 ετών, από τη Leiria στην κεντρική Πορτογαλία, συνόψισε: «Αισθάνομαι ότι αυτό το μπλάκ άουτ ήταν σημαντικό για να μας κάνει να είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι για τις συνήθειές μας και να εκτιμήσουμε τα απαραίτητα πράγματα στη ζωή».

 Τι χρειάζεσαι σε περίπτωση μαζικού μπλακ άουτ

  • Μετρητά για αγορές όταν τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών δεν λειτουργούν
  • Ραδιόφωνο με μπαταρίες για ενημέρωση
  • Κεριά και φακούς για φωτισμό
  • Τρόφιμα που δεν απαιτούν μαγείρεμα
  • Power banks και εναλλακτικούς φορτιστές
  • Παραδοσιακά βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια για ψυχαγωγία