Η άνοδος και η σιδερένια πυγμή του Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι: Ήρωας ή δυνάστης;
Αυτό είναι το προφίλ του
Ο Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι κυβερνά την Αίγυπτο με σιδερένια πυγμή από το 2013. Ήρωας για κάποιους, δυνάστης για άλλους, έχει κυριαρχήσει επί κάθε αντιπάλου, αποτελώντας τον αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή στην πολιτική σκηνή

Ο Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι αποτελεί την κυρίαρχη πολιτική φιγούρα της σύγχρονης Αιγύπτου. Υπεύθυνος για τη σταθερότητα στη χώρα για κάποιους, απολυταρχικός άρχοντας για άλλους, ο πρώην στρατάρχης έχει εξοντώσει συστηματικά όλους τους αντιπάλους του από το 2013 και έχει αναχθεί σε αδιαφιλονίκητο ηγέτη της πολυπληθέστερης αραβικής χώρας.
*Διαβάστε ακόμα: Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλ Σίσι: Υψηλού συμβολισμού συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Μετά το πραξικόπημα, ο Σίσι εξελέγη εύκολα πρόεδρος το 2014, εγκαινιάζοντας μια περίοδο αυστηρού ελέγχου και καταστολής. Στη διάρκεια της προεδρίας του έχει φιμώσει κάθε μορφή αντιπολίτευσης, τόσο ισλαμιστική όσο και φιλελεύθερη, οδηγώντας στη φυλακή εκατοντάδες αντιφρονούντες.
Ο στρατιωτικός καριέρας, που πλέον εμφανίζεται με κομψά σκούρα κοστούμια, έχει καλλιεργήσει προσεκτικά τη δημόσια εικόνα του. Είναι πανταχού παρών στην αιγυπτιακή τηλεόραση και στα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία τον στηρίζουν σχεδόν ομόφωνα.
Με το μικρόφωνο στο χέρι, ο Σίσι εμφανίζεται συχνά σε εγκαίνια έργων, φόρουμ για τους νέους Αιγύπτιους, ακόμη και σε θρησκευτικές εκδηλώσεις. Ο χαρακτηριστικός πατερναλιστικός τόνος του, μιλώντας αιγυπτιώτικα αραβικά, και οι μακροσκελείς λόγοι του αποτελούν σήμα κατατεθέν της επικοινωνιακής του στρατηγικής. Συχνά δηλώνει ότι προσέχει τους Αιγύπτιους «ως κόρην οφθαλμού» και διαβεβαιώνει ότι απλώς υπηρετεί τη χώρα.
Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο Σίσι ηγήθηκε μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης στη χερσόνησο του Σινά, προπύργιο του αιγυπτιακού παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, δεν κατάφερε να αναστείλει πλήρως το αιματηρό κύμα επιθέσεων εναντίον αστυνομικών και στρατιωτών, τόσο στο Σινά όσο και στο Κάιρο.
Η σιδερένια πυγμή του καθεστώτος και ο αυστηρός έλεγχος των Μέσων Ενημέρωσης έχουν συμβάλει στην αποτροπή μαζικών διαδηλώσεων, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν πολλοί Αιγύπτιοι.
Στη συνέχεια σπούδασε στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, αποκτώντας διεθνή εμπειρία και επαφές, προτού αναλάβει επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών του στρατού επί προεδρίας Χόσνι Μουμπάρακ, θέση που του προσέφερε σημαντική επιρροή και γνώση των εσωτερικών λειτουργιών του αιγυπτιακού κράτους.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) χαρακτήρισε το γεγονός ως "μαζική σφαγή" που "πιθανόν να ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας". Μετά την ανατροπή του Μόρσι, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του φυλακίστηκαν και εκατοντάδες, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του ανατραπέντος προέδρου, καταδικάστηκαν σε μαζικές δίκες που έχουν καταγγελθεί από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι υπέρμαχοι του κοσμικού κράτους και οι αριστεροί που αρχικά στήριξαν την ανατροπή του Μόρσι, γρήγορα μετάνιωσαν για την υποστήριξή τους, καθώς ο Σίσι κατηγορείται συχνά από διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις για σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτή η εικόνα του ευσεβούς μουσουλμάνου που σέβεται τις παραδόσεις, σε συνδυασμό με τη σταθερή στάση του υπέρ ενός κοσμικού κράτους, του επιτρέπει να απευθύνεται τόσο στους θρησκευόμενους όσο και στους κοσμικούς Αιγύπτιους, διευρύνοντας έτσι τη βάση υποστήριξής του.
Αυτές οι δηλώσεις αποκαλύπτουν τη μακροπρόθεσμη οπτική του για τη διακυβέρνηση της χώρας και υποδηλώνουν ότι ο Σίσι θεωρεί τον εαυτό του ως τον ηγέτη που θα καθοδηγήσει την Αίγυπτο σε μια μακρά μεταβατική περίοδο προς μια μορφή δημοκρατίας που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες συνθήκες της χώρας.
Ο Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι παραμένει μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη διεθνή σκηνή: σταθεροποιητικός παράγοντας για τους υποστηρικτές του, καταπιεστικός ηγέτης για τους επικριτές του. Η κληρονομιά του στην ιστορία της Αιγύπτου θα κριθεί από την ικανότητά του να εξισορροπήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα με τις δημοκρατικές ελευθερίες και την οικονομική ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.
*Διαβάστε ακόμα: Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλ Σίσι: Υψηλού συμβολισμού συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι: Η ανατροπή Μόρσι και η τραγική ειρωνεία
Η πολιτική πορεία του Σίσι ξεκίνησε δυναμικά το 2013, όταν ανέτρεψε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Μοχάμεντ Μόρσι. Σε μια ειρωνεία της τύχης, ο ίδιος ο Μόρσι ήταν αυτός που είχε διορίσει τον Σίσι υπουργό Άμυνας και επικεφαλής του στρατού τον Αύγουστο του 2012, μόλις έναν χρόνο νωρίτερα.Μετά το πραξικόπημα, ο Σίσι εξελέγη εύκολα πρόεδρος το 2014, εγκαινιάζοντας μια περίοδο αυστηρού ελέγχου και καταστολής. Στη διάρκεια της προεδρίας του έχει φιμώσει κάθε μορφή αντιπολίτευσης, τόσο ισλαμιστική όσο και φιλελεύθερη, οδηγώντας στη φυλακή εκατοντάδες αντιφρονούντες.
Αλ Σίσι: Η δημόσια εικόνα του, τα σκούρα κοστούμια και η επικοινωνιακή στρατηγική
Ο στρατιωτικός καριέρας, που πλέον εμφανίζεται με κομψά σκούρα κοστούμια, έχει καλλιεργήσει προσεκτικά τη δημόσια εικόνα του. Είναι πανταχού παρών στην αιγυπτιακή τηλεόραση και στα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία τον στηρίζουν σχεδόν ομόφωνα.Με το μικρόφωνο στο χέρι, ο Σίσι εμφανίζεται συχνά σε εγκαίνια έργων, φόρουμ για τους νέους Αιγύπτιους, ακόμη και σε θρησκευτικές εκδηλώσεις. Ο χαρακτηριστικός πατερναλιστικός τόνος του, μιλώντας αιγυπτιώτικα αραβικά, και οι μακροσκελείς λόγοι του αποτελούν σήμα κατατεθέν της επικοινωνιακής του στρατηγικής. Συχνά δηλώνει ότι προσέχει τους Αιγύπτιους «ως κόρην οφθαλμού» και διαβεβαιώνει ότι απλώς υπηρετεί τη χώρα.
Λαϊκή υποστήριξη στον Σίσι και αντιμετώπιση της τρομοκρατίας
Παρά τις επικρίσεις, ο Σίσι παραμένει δημοφιλής μεταξύ πολλών Αιγυπτίων, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν εξαντληθεί από το χάος που επικράτησε στη χώρα μετά την επανάσταση του 2011. Αρκετοί τον θεωρούν τον μόνο ικανό να συμβάλει στην ανάκαμψη της χώρας και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τρομοκρατική απειλή.Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο Σίσι ηγήθηκε μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης στη χερσόνησο του Σινά, προπύργιο του αιγυπτιακού παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, δεν κατάφερε να αναστείλει πλήρως το αιματηρό κύμα επιθέσεων εναντίον αστυνομικών και στρατιωτών, τόσο στο Σινά όσο και στο Κάιρο.
Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι: Οικονομικές μεταρρυθμίσεις και "σιδερένια πυγμή"
Στο οικονομικό πεδίο, ο Σίσι έθεσε σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, περιορίζοντας σημαντικά τις δημοφιλείς κρατικές επιχορηγήσεις. Τα μέτρα αυτά, αν και προκάλεσαν λαϊκή δυσαρέσκεια, δεν οδήγησαν σε σοβαρές κινητοποιήσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη διακυβέρνησή του.Η σιδερένια πυγμή του καθεστώτος και ο αυστηρός έλεγχος των Μέσων Ενημέρωσης έχουν συμβάλει στην αποτροπή μαζικών διαδηλώσεων, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν πολλοί Αιγύπτιοι.
Ποιος είναι ο Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι
Ο Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1954 στη συνοικία Γκαμαλίγια στο παλιό Κάιρο. Ως παιδί αγαπούσε τον διάσημο Αιγύπτιο συγγραφέα Ναγκίμπ Μαχφούζ. Η στρατιωτική του πορεία ξεκίνησε με την αποφοίτησή του από τη στρατιωτική ακαδημία το 1977.Στη συνέχεια σπούδασε στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, αποκτώντας διεθνή εμπειρία και επαφές, προτού αναλάβει επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών του στρατού επί προεδρίας Χόσνι Μουμπάρακ, θέση που του προσέφερε σημαντική επιρροή και γνώση των εσωτερικών λειτουργιών του αιγυπτιακού κράτους.
Τα γεγονότα που τον έφεραν στην εξουσία
Η άνοδος του Σίσι στην εξουσία συνδέεται άρρηκτα με την αιματηρή καταστολή εναντίον των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι το 2013. Στις 14 Αυγούστου εκείνου του έτους, μόλις έναν μήνα μετά την ανατροπή του Μόρσι, αστυνομικοί και στρατιώτες σκότωσαν σε λίγες ώρες περισσότερους από 700 υποστηρικτές του ισλαμιστή πρώην προέδρου στο κέντρο του Καΐρου.Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) χαρακτήρισε το γεγονός ως "μαζική σφαγή" που "πιθανόν να ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας". Μετά την ανατροπή του Μόρσι, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του φυλακίστηκαν και εκατοντάδες, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του ανατραπέντος προέδρου, καταδικάστηκαν σε μαζικές δίκες που έχουν καταγγελθεί από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι υπέρμαχοι του κοσμικού κράτους και οι αριστεροί που αρχικά στήριξαν την ανατροπή του Μόρσι, γρήγορα μετάνιωσαν για την υποστήριξή τους, καθώς ο Σίσι κατηγορείται συχνά από διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις για σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι: Η προσωπική ζωή και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις
Πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο Σίσι περιγράφεται από το περιβάλλον του ως ένας πιστός μουσουλμάνος που τηρεί τις παραδόσεις και προσεύχεται πέντε φορές την ημέρα. Η σύζυγός του φορά μαντίλα, γεγονός που υπογραμμίζει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της οικογένειάς του.Αυτή η εικόνα του ευσεβούς μουσουλμάνου που σέβεται τις παραδόσεις, σε συνδυασμό με τη σταθερή στάση του υπέρ ενός κοσμικού κράτους, του επιτρέπει να απευθύνεται τόσο στους θρησκευόμενους όσο και στους κοσμικούς Αιγύπτιους, διευρύνοντας έτσι τη βάση υποστήριξής του.
Το όραμα για τη δημοκρατία και το μέλλον της Αιγύπτου
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2014, ο Σίσι εξέφρασε την άποψη ότι «οι ελευθερίες» δεν θα πρέπει να έχουν σημαντικότερο ρόλο από την «εθνική ασφάλεια». Δήλωσε επίσης δημοσίως ότι θα χρειαστούν «20 με 25 χρόνια για να εγκαθιδρυθεί πραγματική δημοκρατία» στην Αίγυπτο.Αυτές οι δηλώσεις αποκαλύπτουν τη μακροπρόθεσμη οπτική του για τη διακυβέρνηση της χώρας και υποδηλώνουν ότι ο Σίσι θεωρεί τον εαυτό του ως τον ηγέτη που θα καθοδηγήσει την Αίγυπτο σε μια μακρά μεταβατική περίοδο προς μια μορφή δημοκρατίας που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες συνθήκες της χώρας.
Ο Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι παραμένει μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη διεθνή σκηνή: σταθεροποιητικός παράγοντας για τους υποστηρικτές του, καταπιεστικός ηγέτης για τους επικριτές του. Η κληρονομιά του στην ιστορία της Αιγύπτου θα κριθεί από την ικανότητά του να εξισορροπήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα με τις δημοκρατικές ελευθερίες και την οικονομική ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.