Υπερθέρμανση του πλανήτη: Υπεύθυνο το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού για το μεγαλύτερο μέρος της
Μια νέα περιβαλλοντική μελέτη
Οι εκπομπές ρύπων του πλουσιότερου 10% του πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα είχαν ως αποτέλεσμα την καθοριστική αύξηση των θερμοκρασιών του πλανήτη

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change διαπίστωσε πως το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνεται για τα δύο τρίτα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία παρατηρείται ήδη από το 1990 και μετά, αλλά και για τα επακόλουθα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται, όπως οι καύσωνες και οι ξηρασίες.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε πως στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα οι εκπομπές ρύπων από το πλουσιότερο 10% των κατοίκων είχαν ως αποτέλεσμα την δυο έως και τρεις φορές αύξηση των ακραίων θερμοκρασιών, για ευάλωτες περιοχές, όπως ο Αμαζόνιος, η νοτιοανατολική Ασία και η νότια Αφρική. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες περιοχές ιστορικά έχουν συμβάλει λιγότερο στις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων.
Στοχεύοντας στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι ερευνητές τονίζουν πως καθοριστικό ρόλο παίζει η ανακατανομή της ευθύνης για τις πραγματικές συνεισφορές στις εκπομπές ρύπων.
Δύο έως και τρεις φορές αύξηση των ακραίων θερμοκρασιών
Προκειμένου να καταλήξουν στα συγκεκριμένα πορίσματα, οι ερευνητές εντόπισαν τις εκπομπές ρύπων από διαφορετικές παγκόσμιες εισοδηματικές ομάδες και αξιολόγησαν τη συμβολή τους σε συγκεκριμένα ακραία κλιματικά φαινόμενα.Ειδικότερα, διαπιστώθηκε πως στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα οι εκπομπές ρύπων από το πλουσιότερο 10% των κατοίκων είχαν ως αποτέλεσμα την δυο έως και τρεις φορές αύξηση των ακραίων θερμοκρασιών, για ευάλωτες περιοχές, όπως ο Αμαζόνιος, η νοτιοανατολική Ασία και η νότια Αφρική. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες περιοχές ιστορικά έχουν συμβάλει λιγότερο στις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων.
Εκπομπές ρύπων: Η σημασία των χρηματοοικονομικών επενδύσεων
Ένα ακόμα εύρημα της μελέτης φανερώνει τη σημασία των εκπομπών ρύπων που σχετίζονται με τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις και όχι μόνο με την προσωπική κατανάλωση, ενώ υποστηρίζεται ότι η στόχευση των χρηματοοικονομικών ροών και των χαρτοφυλακίων των ατόμων με υψηλό εισόδημα θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά κλιματικά οφέλη. Ακόμα, το κορυφαίο 1% των πλουσιότερων ατόμων παγκοσμίως συνέβαλε 26 φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο στις αυξήσεις των μηνιαίων ακραίων θερμοκρασιών και 17 φορές περισσότερο στις ξηρασίες του Αμαζονίου.Στοχεύοντας στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι ερευνητές τονίζουν πως καθοριστικό ρόλο παίζει η ανακατανομή της ευθύνης για τις πραγματικές συνεισφορές στις εκπομπές ρύπων.