Eurovision: Ο αποκλεισμός της Ελλάδας το 1982 και το "βαρύ" πρόστιμο στην χώρα μας (Βίντεο)
Όταν η Ελλάδα έφαγε "καμπάνα" από την Eurovision
Η ιστορία της Ελλάδας στη Eurovision με αναφορά στο πρόστιμο του 1982 και τις προοπτικές για το 2025 με την Klavdia και το "Asteromata"

Η Eurovision 2025 πλησιάζει και η Ελλάδα ετοιμάζεται για τη μεγάλη διοργάνωση με την Klavdia και το τραγούδι «Asteromata». Η ελληνική συμμετοχή θα εμφανιστεί στον Β' Ημιτελικό την Πέμπτη 15 Μαΐου, στην 7η θέση, με το κοινό να αναμένει με αγωνία την πρόκριση στον τελικό. Ωστόσο, τα στοιχήματα δείχνουν την Ελλάδα να κινδυνεύει με αποκλεισμό, καθώς η θέση της στις προβλέψεις υποχωρεί σταδιακά.
Διαβάστε: Eurovision 2025, Klavdia: Οι πρώτες εικόνες και βίντεο από τη δεύτερη πρόβα
Το τραγούδι κατατέθηκε κανονικά στην EBU, αλλά μετά από καταγγελίες κρίθηκε ως μη «πρωτότυπο», παραβιάζοντας έναν από τους βασικούς κανόνες του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, θεωρήθηκε ότι βασιζόταν στιχουργικά και μουσικά σε άλλα κομμάτια, χαρακτηριζόμενο ως «διασκευή».
Η επίσημη θέση της ελληνικής πλευράς ήταν ότι το τραγούδι αποσύρθηκε λόγω του «χαμηλού επιπέδου» του διαγωνισμού, επικαλούμενη παρόμοια αιτιολογία με την απόσυρση της Γαλλίας. Η απόφαση για μη συμμετοχή ελήφθη από τη Μελίνα Μερκούρη, τότε Υπουργό Πολιτισμού, μόλις δύο εβδομάδες πριν τον διαγωνισμό.
Η απόσυρση αποδόθηκε στην προηγούμενη διοίκηση, με το επιχείρημα ότι δεν είχε ενημερώσει τη νέα ηγεσία για την προθεσμία απόσυρσης, που έληγε τον Νοέμβριο της προηγούμενης χρονιάς. Ο διαγωνισμός του 1982 τελικά μεταδόθηκε από την ΕΡΤ με καθυστέρηση επτά ημερών, σε μαγνητοσκόπηση.
Παρά την απόσυρση, η Ελλάδα κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο στην EBU ύψους 600.000 δραχμών (περίπου 1.760 ευρώ σε σημερινή αξία). Το τραγούδι που αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό κυκλοφόρησε αργότερα στο άλμπουμ του Θέμη Αδαμαντίδη με τίτλο «Πονάμε όσοι αγαπάμε».
Η ιστορία της Ελλάδας στον διαγωνισμό έχει δείξει ότι οι προβλέψεις συχνά ανατρέπονται, και η τελική κατάταξη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες πέραν των στοιχημάτων. Η εμφάνιση στον Β' Ημιτελικό θα είναι καθοριστική για την πορεία της ελληνικής συμμετοχής στη Eurovision 2025.
Διαβάστε: Eurovision 2025, Klavdia: Οι πρώτες εικόνες και βίντεο από τη δεύτερη πρόβα
Το ιστορικό πρόστιμο της Ελλάδας στη Eurovision του 1982
Η ιστορία της Ελλάδας στη Eurovision έχει γνωρίσει διάφορα σκαμπανεβάσματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το περιστατικό του 1982. Τότε, η χώρα μας είχε επιλέξει να στείλει το τραγούδι «Σαρανταπέντε Κοπελιές» του Γιώργου Κατσαρού και Δημήτρη Ιατρόπουλου, με ερμηνευτή τον Θέμη Αδαμαντίδη.Το τραγούδι κατατέθηκε κανονικά στην EBU, αλλά μετά από καταγγελίες κρίθηκε ως μη «πρωτότυπο», παραβιάζοντας έναν από τους βασικούς κανόνες του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, θεωρήθηκε ότι βασιζόταν στιχουργικά και μουσικά σε άλλα κομμάτια, χαρακτηριζόμενο ως «διασκευή».
Η απόσυρση της Ελλάδας και οι συνέπειες
Η επίσημη θέση της ελληνικής πλευράς ήταν ότι το τραγούδι αποσύρθηκε λόγω του «χαμηλού επιπέδου» του διαγωνισμού, επικαλούμενη παρόμοια αιτιολογία με την απόσυρση της Γαλλίας. Η απόφαση για μη συμμετοχή ελήφθη από τη Μελίνα Μερκούρη, τότε Υπουργό Πολιτισμού, μόλις δύο εβδομάδες πριν τον διαγωνισμό.Η απόσυρση αποδόθηκε στην προηγούμενη διοίκηση, με το επιχείρημα ότι δεν είχε ενημερώσει τη νέα ηγεσία για την προθεσμία απόσυρσης, που έληγε τον Νοέμβριο της προηγούμενης χρονιάς. Ο διαγωνισμός του 1982 τελικά μεταδόθηκε από την ΕΡΤ με καθυστέρηση επτά ημερών, σε μαγνητοσκόπηση.
Το πρόστιμο της EBU και η επίσημη εκδοχή
Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) αναφέρει στην ιστοσελίδα της για το αφιέρωμα στα 60 χρόνια του θεσμού: «Greece also withdrew from the contest, leaving 18 countries in the competition. Greece was supposed to enter the contest with the song Sarantapente Kopelies performed by Themis Adamantidis but the Greek minister of culture Melina Mercouri decided to withdraw the song just two weeks before the contest as it did not meet her quality standards».Παρά την απόσυρση, η Ελλάδα κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο στην EBU ύψους 600.000 δραχμών (περίπου 1.760 ευρώ σε σημερινή αξία). Το τραγούδι που αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό κυκλοφόρησε αργότερα στο άλμπουμ του Θέμη Αδαμαντίδη με τίτλο «Πονάμε όσοι αγαπάμε».
Οι προοπτικές της Ελλάδας στη Eurovision 2025
Επιστρέφοντας στο σήμερα, η συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision 2025 με την Klavdia και το «Asteromata» αντιμετωπίζει προκλήσεις. Τα στοιχήματα δείχνουν μια σταδιακή υποχώρηση της θέσης της χώρας μας, με τον κίνδυνο του αποκλεισμού από τον τελικό να είναι υπαρκτός.Η ιστορία της Ελλάδας στον διαγωνισμό έχει δείξει ότι οι προβλέψεις συχνά ανατρέπονται, και η τελική κατάταξη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες πέραν των στοιχημάτων. Η εμφάνιση στον Β' Ημιτελικό θα είναι καθοριστική για την πορεία της ελληνικής συμμετοχής στη Eurovision 2025.