Άντολφ Άιχμαν: 65 χρόνια από τη σύλληψη του εμπνευστή της "τελικής λύσης" και της εξόντωσης των Εβραίων
Πώς έφτασαν στα ίχνη του τα "Γεράκια" της Μοσάντ
Η επιχείρηση του εντοπισμού, της σύλληψης και της μεταφοράς του στο Ισραήλ έγινε και ταινία η οποία προβλήθηκε μέχρι και στο Neflix υπό τον τίτλο "Επιχείρηση Φινάλε"

Διαβάστε εδώ: Τα χτυπήματα της Μοσάντ που έγραψαν ιστορία από το 1960 έως σήμερα - Πως χτίστηκε ο θρύλος της μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ (Εικόνες)
Η «Επιχείρηση Φινάλε» και η σύλληψη του Άιχμαν
Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της και με τις μνήμες του Ολοκαυτώματος να είναι ακόμη νωπές οι ιθύνοντες της Μοσάντ είχαν βάλει στο στόχαστρο τους Ναζί, με κορυφαίο όλων τον Αδόλφο Άϊχμαν ο οποίος μετά την ήττα της Γερμανίας στον Β’ ΠΠ είχε διαφύγει στην Αργεντινή. Όταν η ισραηλινή υπηρεσία έμαθε που βρισκόταν ο «αρχιτέκτονας της τελικής λύσης» έστειλε στη χώρα της νότιας Αμερικής 11 πράκτορες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος.
Αφότου έδωσε την έγκριση ο Μπεν Γκουριόν, η επιχείρηση ρυθμίστηκε με κάθε λεπτομέρεια από τον αρχηγό της Μοσάντ Ισέρ Χαρέλ και εφαρμόστηκε από τον Ραφί Εϊτάν. «Οταν μου εμπιστεύθηκαν αυτήν την αποστολή ήξερα ότι θα μπούμε στην ιστορία του Ισραήλ και της ανθρωπότητας», είχε δηλώσει. Ο στόχος των πρακτόρων ήταν η... απαγωγή του Άϊχμαν και η μεταφορά του στο Ισραήλ για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.
Έτσι λοιπόν μετά από σχεδόν δέκα μέρες παρακολούθησης ο «Ρικάρντο Κλεμέντ» εντοπίστηκε την ώρα που γυρνούσε στο σπίτι του και συγκεκριμένα την ώρα που κατέβαινε από το λεωφορείο. Ένας από τους πράκτορες τον φώναξε και όταν εκείνος γύρισε προς το μέρος του δέχθηκε μία γροθιά στο πρόσωπο και έπεσε κάτω. «Η παρόρμηση να σκύψω και να τον στραγγαλίσω ήταν ακατανίκητη… αλλά ήξερα ότι έπρεπε να δικαστεί, και όχι να δολοφονηθεί, για χάρη αυτών που σκότωσε», θα δηλώσει αργότερα στο AFP ο Τζβι Αχαρόνι.
Λίγο μετά τις 10.05, ο Άιχμαν συλλαμβάνεται, ενώ αντιστέκεται, καλώντας σε βοήθεια. Οι Ισραηλινοί τον έριξαν σε ένα αυτοκίνητο και τον σκεπάζουν με μία κουβέρτα. «Μου φάνηκε ότι είχε περάσει ένας αιώνας», θα πει αργότερα ο Τζβι Αχαρόνι. Μέσα στο αυτοκίνητο ο Άιχμαν θα πει στα γερμανικά στους διώκτες του: «Εχω αποδεχθεί την μοίρα μου».
Στη συνέχεια τον μετέφεραν σε έπαυλη που είχε νοικιασθεί για την περίσταση και τον έδεσαν στο κρεβάτι, με τα μάτια δεμένα. «Αποκάλυψα τα μάτια του και έλεγξα τα σημάδια του. Οταν βεβαιώθηκα ότι ήταν αυτός, έσφιξα το χέρι του συντρόφου μου και του είπα ότι η αποστολή μας εξετελέσθη», θα δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραφί Εϊτάν.
Στις 20 Μαΐου, η ομάδα της Μοσάντ τον μετέφερε στο Ισραήλ με πλαστό ισραηλινό διαβατήριο με το ναυλωμένο αεροπλάνο που μετέφερε την ισραηλινή αντιπροσωπεία που συμμετείχε στους εορτασμούς της 150ης επετείου της ανεξαρτησίας της Αργεντινής.
Μάλιστα για να μην εντοπιστεί τον τον είχαν ντύσει με τη φόρμα της EL Al, τον μετέφεραν στο Τελ Αβίβ. Η δίκη του ξεκίνησε στις 11 Απριλίου 1961 με την απόφαση να είναι καταδίκη σε θάνατο διά απαγχονισμού. Σημειώνεται πως η επιχείρηση Άϊχμαν έγινε και ταινία η οποία προβλήθηκε μέχρι και στο Neflix υπό τον τίτλο «Επιχείρηση Φινάλε».
Η αποστολή της Μοσάντ
Η λειτουργία της Μοσάντ έχει βάση το αμερικανικό μοντέλο ενώ η κύρια αποστολή της είναι η συγκέντρωση και ανάλυση πληροφοριών. Βέβαια διαθέτει και επιχειρησιακά τμήματα με αντιτρομοκρατική και παραστρατιωτική δράση. Παρά το γεγονός ότι υπάγεται στον εκάστοτε Ισραηλινό πρωθυπουργό δεν υπάρχει νόμος που να ορίζει τη δράση της. Οι «εχθροί» της μιλούν ότι είναι όμοια με το «βαθύ κράτος» ενώ οι υποστηρικτές της μιλούν για μυστική υπηρεσία πρότυπο. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ξεπερνάει τα 3 δισ. δολάρια ενώ φαίνεται να εργάζονται γι’ αυτήν πάνω από 7.000 άτομα.Στο φως αποχαρακτηρισμένα έγγραφα για τη σύλληψη του Άιχμαν
Λίγες μέρες πριν η κυβέρνηση της Αργεντινής ανάρτησε ένα ψηφιακό αρχείο το οποίο περιλαμβάνει τις τις δραστηριότητες των Ναζί που κατέφυγαν στη χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Αργεντινή του Χουάν Περόν ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο για δεκάδες ναζί και τους συνεργάτες τους. Χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια, συχνά μέσω Βατικανού και Ερυθρού Σταυρού, κατέφθαναν στη Νότια Αμερική, όπου το καθεστώς του Περόν έδειχνε ανοχή – ή ακόμα και συμπάθεια. Έτσι λοιπόν πολλοί από αυτούς βρήκαν την ευκαιρία να «ξεκινήσουν από την αρχή», να σβήσουν κάθε ίχνος από το παρελθόν, αλλάζοντας ζωή.El Archivo General de la Nación hizo públicos documentos desclasificados sobre actividades nazis en Argentina y decretos presidenciales secretos.
— Vicejefatura de Gabinete del Interior (@vicejefaturaint) April 28, 2025
Gracias a un extenso trabajo de restauración y digitalización, ahora podés acceder a más de 1850 informes y casi 1300 decretos… pic.twitter.com/4Ijs7fGqk0
Πώς έφτασε στην Αργεντινή ο Άιχμαν
Μεταξύ των εγγράφων περιλαμβάνονται και στοιχεία για τον Άιχμαν. Πρόκειται για μια συλλογή 7 βιβλιογραφικών φακέλων, που περιέχουν αναφορές, υπομνήματα, αρχεία, αλληλογραφία, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίες, δακτυλικά αποτυπώματα, εντάλματα σύλληψης, αιτήματα έκδοσης, ιστορικό και ποινικό μητρώο.
Προφανώς, ο Άιχμαν είχε φτάσει στην Αργεντινή με το πλοίο «Giovanni C», φερόμενος ως προστατευόμενος από άλλους Ναζί και από τον πρώην πρόεδρο Χουάν Ντομίνγκο Περόν, ξεκινώντας μια νέα ζωή με το όνομα «Ρικάρντο Κλέμεντ». Έλαβε ταυτότητα από την αστυνομία της Αργεντινής και η τελευταία του δουλειά ήταν στο εργοστάσιο της Mercedes Benz.
Η μεταφορά του Άιχμαν στο Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την άδεια της κυβέρνησης της Αργεντινής, προκάλεσε διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως αποκαλύπτεται από δεκάδες αποκόμματα εφημερίδων της εποχής και τεκμηριώνεται σε αποχαρακτηρισμένα αρχεία. Ένα από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αναφέρει ότι ο πρώην ειδικός στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, Λαντισλάο Φαράγκο, δήλωσε σε άρθρο του στην «Daily Express» ότι η σύλλήψή του Άιχμαν προφανώς προκάλεσε έξαλλη συμπεριφορά στον πρόεδρο Αρτούρο Φροντίζι.
Μάλιστα ο τότε πρόεδρος της Αργεντινής ζήτησε επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί αυτό που θεωρούσε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας του. Ουσιαστικά η πηγή ισχυρίζεται ότι «ο Φροντίζι είχε μια μυστική συμφωνία με τον τότε Ισραηλινό «πρωθυπουργό» Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, η οποία προέβλεπε την απαγωγή του Ναζί εγκληματία για το Ισραήλ».
Δείτε περισσότερα εδώ