Μαρίζα Κωχ: Η εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Eurovision του 1976, το τραγούδι μοιρολόι για την Κύπρο και οι απειλές που δέχθηκε για τη ζωή της
Πώς έγινε η επιλογή του τραγουδιού
Η συμμετοχή της Μαρίζα Κωχ ήρθε δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με το κομμάτι που τραγούδησε να αναφέρεται σε αυτό το γεγονός.

«Καλή επιτυχία» στην Κλαυδία, που διαγωνίζεται στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision, ευχήθηκε μέσω δηλώσεών της η σπουδαία τραγουδίστρια Μαρίζα Κωχ, η οποία είχε εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον μουσικό διαγωνισμό το 1976. Η Μαρίζα Κωχ, εκπροσωπώντας τη χώρα μας είχε κατακτήσει τη 13η θέση με το τραγούδι της «Παναγιά μου, Παναγιά μου» να λαμβάνει 20 βαθμούς. Η συμμετοχή της Μαρίζα Κωχ ήρθε δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με το κομμάτι που τραγούδησε να αναφέρεται σε αυτό το γεγονός.
Πώς έγινε η επιλογή του τραγουδιού
Ο σπουδαίος Μάνος Χατζηδάκις, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν μουσικός διευθυντής της ΕΡΤ, επικοινώνησε με την Μαρίζα Κωχ και της ζήτησε να φτιάξει ένα τραγούδι για την τραγωδία της Κύπρου, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision. Η Κωχ δέχθηκε και έτσι δημιούργησε το ηπειρώτικο δημοτικό τραγούδι - μοιρολόι «Παναγιά μου, Παναγιά μου παρηγόρα την καρδιά μου» σε στίχους του Μιχάλη Φωτιάδη. Μόλις μαθεύτηκε το περιεχόμενο του τραγουδιού, ξέσπασαν αντιδράσεις στην Άγκυρα, ενώ τη βραδιά του τελικού της Eurovision που πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 1976, Τούρκοι του εξωτερικού συγκεντρώθηκαν στη Χάγη προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στην ελληνική συμμετοχή της Μαρίζας Κωχ.
Μάλιστα η Ελληνίδα τραγουδίστρια δέχτηκε απειλές για τη ζωή της, ενώ οι διοργανωτές την ενημέρωσαν ότι δεν πρέπει να βγει στη σκηνή. Μάλιστα, στην ολλανδική αστυνομία είχε φτάσει πληροφορία περί ύπαρξης ελεύθερου σκοπευτή, μέσα στην αίθουσα όπου θα πραγματοποιούνταν ο διαγωνισμός. Η Μαρίζα Κωχ, όχι μόνο δεν έκανε πίσω αλλά βγήκε επί σκηνής και με κίνδυνο να χάσει τη ζωή της τραγούδησε για την τουρκική εισβολή. Ντυμένη στα μαύρα και φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, με τα χέρια ανοιχτά τραγούδησε για όσα συνέβησαν στην Κύπρο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη στιγμή που η Μαρίζα Κωχ βρισκόταν επί σκηνής η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας δεν πρόβαλλε το κομμάτι και άλλαξε το πρόγραμμα βάζοντας χορούς της κοιλιάς και το εθνικιστικό τουρκικό τραγούδι «Memleketim».