Ο Χρήστος Μαυρίκης, γνωστός ως ο «εθνικός κοριός», αποτέλεσε κεντρική φιγούρα στο μεγάλο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που συγκλόνισε την πολιτική ζωή της Ελλάδας κατά την ταραχώδη περίοδο του «βρώμικου '89». Η δράση του Μαυρίκη κορυφώθηκε τη δεκαετία του 1990, όταν ανέπτυξε ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, υπό τις εντολές του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη, στενού συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Διαβάστε: Ο Χρήστος Μαυρίκης επιχείρησε να δωροδοκήσει τον αρεοπαγίτη


Η αποκάλυψη του δικτύου παρακολουθήσεων του Χρήστου Μαυρίκη

Ως βασικός πρωταγωνιστής του δικτύου τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ο Χρήστος Μαυρίκης προχώρησε σε σημαντικές αποκαλύψεις στα ΜΜΕ τον Απρίλιο του 1993. Συγκεκριμένα, παραδέχτηκε ότι, ακολουθώντας εντολές του «στρατηγού» Γρυλλάκη, παρακολουθούσε συστηματικά πλήθος πολιτικών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ που δεν ανήκαν στο στενό περιβάλλον Μητσοτάκη. Οι καταγγελίες αυτές έγιναν μετά την πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ το 1993, ενώ οι έρευνες στα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, που διεξήχθησαν με υπόδειξη του ίδιου του Μαυρίκη, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη τεχνικών παρεμβάσεων.

Τα ευρήματα των ελεγκτών και τα στοιχεία που συγκέντρωσε η δικαιοσύνη αποτέλεσαν τη βάση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Το πόρισμα της επιτροπής συζητήθηκε στη Βουλή στις 16 Ιουνίου 1994, με αποτέλεσμα την παραπομπή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση «της παρακολουθήσεως των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των πολιτικών αντιπάλων της προηγουμένης κυβερνήσεως, στελεχών της κυβερνήσεως και άλλων προσώπων». Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, ενώ η ΝΔ είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία. Τον Ιανουάριο του 1995, ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ζήτησαν την αναστολή των ποινικών διώξεων κατά Μητσοτάκη, για χάριν της πολιτικής ομαλότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι παρακολουθήσεις είχαν ξεκινήσει ήδη από το 1987, με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού της ΝΔ Γιώργου Παναγιωτόπουλου, και συνεχίστηκαν. Η προανακριτική επιτροπή αποκάλυψε έναν ολόκληρο μηχανισμό συγκέντρωσης πολιτικών πληροφοριών, με επικεφαλής τον Χρήστο Μαυρίκη και τον Νίκο Γρυλλάκη στο εκτελεστικό πεδίο. 


Τα θύματα των παρακολουθήσεων του Χρήστου Μαυρίκη

Όπως ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Μπρακατσούλας στη συζήτηση επί του πορίσματος, ο πολυπράγμων υπάλληλος του ΟΤΕ (Χρήστος Μαυρίκης) παρακολουθούσε τα τηλέφωνα πολλών σημαντικών προσώπων: «παρακολουθούσε τα τηλέφωνα του Μιλτιάδη Έβερτ, ως τον Αύγουστο του 1991 και του γραφείου του ως το 1991 και του υπουργείου Προεδρίας, κατά το διάστημα που ήταν Υπουργός, ως τον Δεκέμβριο του 1991. Του Γεράσιμου Κουρή, ως τα τέλη Απριλίου 1990 και της εφημερίδας ΑΥΡΙΑΝΗΣ ως το Σεπτέμβριο του 1990. Του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Ανδρέα Παπανδρέου, το τριψήφιο τηλέφωνό του, ως τον Ιούνιο του 1990. Του Γεωργίου Ράλλη, πρώην Πρωθυπουργού, ως τα τέλη του 1990. Των γραφείων του Πα.Σο.Κ. στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, ως το Δεκέμβριο του 1991. Του Αντώνη Λιβάνη, ως τον Σεπτέμβριο του 1991. Ως τον Δεκέμβριο του 1990 παρακολουθούσε το γραφείο του Κυριάκου Γριβέα, γνωστού σε όλους μας ως αναπληρωτής διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με μεταγενέστερες δηλώσεις του ίδιου του Χρήστου Μαυρίκη, «η παγίδευση γινόταν μέσα από ΚΑΦΑΟ, αλλά και μέσα από διαμερίσματα που νοικιάζαμε τότε. Τραβάγαμε τη γραμμή, παράλληλα στα διαμερίσματα και βάζαμε εκεί τα μαγνητόφωνα. Είχαμε νοικιάσει 4 έως 5 διαμερίσματα και είχαμε τα τηλέφωνα μόνιμα εκεί». Συνολικά, πάνω από 100 στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από το δίκτυο του Μαυρίκη.


Η "κλοπή" του εκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ μέσω των υποκλοπών

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αποκάλυψε ο Χρήστος Μαυρίκης αφορούσε την υποκλοπή του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ κατά την προεκλογική περίοδο 1989-1990. 

Σύμφωνα με τον «εθνικό κοριό», μία ημέρα πριν ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώσει το πρόγραμμά του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου και παρουσίασε τις ίδιες προτάσεις, «εγκαταλείποντας» ουσιαστικά το πρόγραμμα της ΝΔ. Αυτό προκάλεσε αναστάτωση στο επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, με τον Κώστα Λαλιώτη να ενημερώνει τον Παπανδρέου για το συμβάν και να προτείνει ως μόνη λύση «να τους γελοιοποιήσουμε το πρόγραμμα».

Η υπόθεση των υποκλοπών απασχόλησε πολύ καιρό την πολιτική ζωή της χώρας, ενώ ο Μαυρίκης τελικώς οδηγήθηκε στις φυλακές, καθώς κρίθηκε ένοχος από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και παράνομη βία και του επιβλήθηκε ποινή πέντε ετών. Επίσης, στο παρελθόν, και συγκεκριμένα το 1997, είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών για απόπειρα δωροδοκίας της τωρινής προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα. 

Παρά τη φυλάκισή του για τις παράνομες δραστηριότητές του, ο Χρήστος Μαυρίκης συνέχισε να μιλά για το παρελθόν του ως «εθνικός κοριός» σε μεταγένεστερες συνεντεύξεις.

Δεύτερη σύλληψη για απόπειρα δωροδοκίας αρεοπαγίτη

Την Τρίτη 20/5, οι αστυνομικοί πέρααν ξανά χειροπέδες στον Χρήστο Μαυρίκη, έπειτα από 28 χρόνια, με την κατηγορία της απόπειρας δωροδοκίας αρεοπαγίτη. Οι εισαγγελικές Αρχές κινήθηκαν άμεσα και, αφού έλαβαν την καταγγελία του αρεοπαγίτη στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και την επιστολή με την οποία φέρεται να έγινε η απόπειρα, διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και δόθηκε εντολή στις αστυνομικές Αρχές για τη σύλληψη του επιχειρηματία στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας για το κακούργημα της δωροδοκίας δικαστή.

Έπειτα από λίγες ώρες, ο Μαυρίκης συνελήφθη στο σπίτι του, στα Σπάτα, και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Βορειοανατολικής Αττικής. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής για την υπόθεση, στον αρεοπαγίτη παραδόθηκε επιστολή με την οποία του εζητείτο να παρέμβει σε εκκρεμή αστική υπόθεση, με την υπόσχεση αστρονομικού οικονομικού ανταλλάγματος. Ο άνθρωπος που, σύμφωνα με την καταγγελία, φέρεται να παρέδωσε στον ανώτατο δικαστή την επίμαχη επιστολή είναι ο επιχειρηματίας Χρήστος Μαυρίκης.