Με θετικό πρόσημο για τους επενδυτές στην ελληνική αγορά τέχνης έκλεισε η δημοπρασία Greek Sale, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 21 Μάϊου, σε παράρτημα του οίκου Bonhams στο Παρίσι, επαναφέροντας μνήμες από τις παλιές, καλές εποχές των Greek Sale στο Λονδίνο όταν η ελληνική αγορά τέχνης ήταν σε μεγάλη κινητικότητα. O τζίρος άγγιξε σχεδόν τα 3 εκατ. ευρώ (2,8 εκατ. ευρώ) και το ποσοστό πώλησης σε όγκο ανήλθε σε 73,68%, δείχνοντας πως παρά τις ανισορροπίες στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία, τα ελληνικά έργα τέχνης παραμένουν μια δελεαστική επενδυτική επιλογή.

Διαβάστε: Steven Cohen: Ο hedge fund manager που ήταν λαγωνικό και τα κέρδη από τις πωλήσεις έργων τέχνης του Basquiat - Προ των πυλών και το πρώτο crash test στην ελληνική αγορά


Στην κορυφή της δημοπρασίας σκαρφάλωσε ο πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη «Στρατιώτης που χορεύει Ζεμπέκικο» (Soldat dansant le zeibekiko) που άλλαξε χέρια στα 381.400 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας του οίκου). Είναι λάδι σε καμβά (195,5 x 97 εκ.), χρονολογημένο μεταξύ 1966 και 1968 και για πολλά χρόνια ανήκε στην ίδια ιδιωτική συλλογή.

O πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη, «Στρατιώτης που χορεύει Ζεμπέκικο»


Ο ίδιος bidder που χτύπησε και κατοχύρωσε τον πίνακα του Τσαρούχη αγόρασε και το δεύτερο πιο ακριβό έργο της δημοπρασίας: το έργο του Γιάννη Μόραλη Les Orangers (Οι πορτοκαλιές) καταβάλλοντας 203.600 ευρώ. Το έργο είχε αποκτηθεί απευθείας από τον ίδιο το ζωγράφο και είναι ακρυλικό σε καμβά (80x80εκ.), υπογεγραμμένο στα ελληνικά, με ημερομηνία «94» στο δεξί μέρος.

Tο έργο του Γιάννη Μόραλη, Les Orangers


Ακολούθησε ο πίνακας του Νίκου Εγγονόπουλου «Tragédie à Hérodion» (λάδι σε μουσαμά, 92x73 εκ.), του 1955 που αγοράστηκε έναντι 152.800 ευρώ. Στον αντίποδα, την πιο χαμηλή τιμή πώλησης έφερε το άτιτλο έργο του Αχιλλέα Δρούγκα (παστελ σε χαρτί) και του Ανδρέα Βουρλούμη η Νεκρή Φύση (ακουαρέλα σε χαρτί) που άλλαξαν χέρια για 1.280 ευρώ το καθένα, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας του οίκου (1.000 ευρώ στο σφυρί).

Έργο του Αχιλλέα Δρούγκα