Όπως ήρθε έτσι κι έφυγε… το τεράστιο ποσό που κέρδισε άνδρας στην Ισπανία, καθώς όπως η τύχη του «έκλεισε το μάτι», έτσι και του γύρισε «τούμπα». Ειδικότερα, ο Fransisco Guerrero, οικοδόμος στο επάγγελμα, κέρδισε το Δεκέμβριο του 2005 το τζακπότ των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ στη λοταρία BonoLoto της χώρας. Ο άνδρας δεν συνειδητοποίησε εξαρχής το μέγεθος του ποσού που είχε κερδίσει λόγω μιας αλλαγής από ισπανικές πεσέτες σε ευρώ, που τον είχε κάνει να πιστέψει ότι είχε κερδίσει μόλις 39.000 ευρώ.

Όταν ο άνδρας αντιλήφθηκε το πραγματικό ποσό που είχε λάβει -δεδομένου ότι για να συγκεντρώσει τέτοιο ποσό μέσω της εργασίας του θα έπρεπε να δουλεύει για 270 χρόνια- αποφάσισε να εξασφαλίσει τον ίδιο και τα παιδιά του. Έτσι, ο Ισπανός άνδρας δεν ξόδεψε τα χρήματά του αλλά αντ’ αυτού αποφάσισε να τα επενδύσει. Ο Guerrero αποφάσισε να απευθυνθεί σε έναν τοπικό τραπεζίτη… και κάπως έτσι έκανε το λάθος που θα σημάδευε τη ζωή του.

Ένα σύνολο κακών οικονομικών συμβουλών από την τράπεζα που απευθύνθηκε τον οδήγησε να χάσει ολόκληρη την περιουσία του από μια σειρά χρηματοπιστωτικών προϊόντων υψηλού κινδύνου και υψηλής ανταμοιβής, χωρίς καν να το καταλάβει! Ο ίδιος όχι μόνο δεν γνώριζε την απώλεια των χρημάτων, αλλά και πίστευε πως είχε κάνει το σωστό για να εξασφαλίσει το μέλλον της οικογένειάς του. Η στιγμή της αλήθειας έφτασε όταν ο οικοδόμος βρέθηκε να χρειάζεται εγχείρηση στο γόνατο και πήγε στην τοπική τράπεζά του για να αποσύρει τα χρήματα που χρειαζόταν για τη χειρουργική επέμβαση, για να ανακαλύψει ότι ο λογαριασμός του ήταν εντελώς άδειος.


Από εκατομμυριούχος… άστεγος: Η κατάληξη για τον Ισπανό άνδρα

Ο Guerrero έχει δώσει τρεις ξεχωριστές νομικές μάχες με την τράπεζα όλα αυτά τα χρόνια, το 2016, το 2018 και το 2020. Οι πολλαπλές νομικές νίκες του θα οδηγήσουν το επαρχιακό δικαστήριο του Castellón να αναγκάσει την τράπεζα να του καταβάλει 1,06 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους, καθώς και άλλα 1,2 εκατομμύρια ευρώ στα παιδιά του.

Ωστόσο, μια έκθεση του 2020 από το EuroWeekly ανέφερε ότι τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις κακές επενδύσεις σήμαιναν ότι ο Ισπανός άντρας δεν μπόρεσε να δει κανένα από αυτά τα κεφάλαια και αντιμετώπισε τη ζοφερή πραγματικότητα του να μην μπορεί να πληρώσει την υποθήκη του και να ζει σαν «καταληψίας» στο ίδιο του το σπίτι. Τώρα σε ηλικία 73 ετών, ο Φρανσίσκο παραπονέθηκε για την έλλειψη κατανόησης σχετικά με τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα στα οποία επένδυσε: «Δεν ήξερα καν τι ήταν. Τους εμπιστεύτηκα τυφλά και κατέστρεψαν τη ζωή μου».