Πολωνία: Μήνυμα 120 ετών σε μπουκάλι από την εποχή του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας
Ένα ιστορικό εύρημα
Το μπουκάλι ήταν κρυμμένο κάτω από το σταυρό στον πύργο του μοναστηριού - Περιγράφει την ζωή στην Πολωνία υπό τον Τσάρο Νικόλαο Β'

Μέσα σε ένα παλιό μπουκάλι σε Μοναστήρι της Πολωνίας εντοπίστηκε εντελώς τυχαία ένα μήνυμα ηλικίας 120 ετών, το οποίο περιγράφει τη ζωή επί αυτοκρατορίας του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας. Το γυάλινο μπουκάλι βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στο μοναστήρι Benardine του 16ου αιώνα στο χωριό Kazimierz Biskupi και μέσα του περιείχε ένα σημείωμα που αποτελεί ιστορικό εύρημα , γραμμένο από τον Μάιο του 1905 με την υπογραφή ενός τοπικού σιδηρουργού ονόματι Karol Szulc. Το μπουκάλι ήταν κρυμμένο κάτω από το σταυρό στον πύργο του μοναστηριού
Μήνυμα 120 ετών σε μπουκάλι: Τι έγραφε το σημείωμα που βρέθηκε σε Μοναστήρι της Πολωνίας
Η επιστολή λειτούργησε σαν μια "χρονοκάψουλα", καθώς περιέγραφε το πώς ζούσαν οι κάτοικοι υπό τον Τσάρο Νικόλαο Β. Ξεκινώντας με τη φράση «Αγαπητοί Κύριοι», η σύντομη επιστολή, γραμμένη σε ένα μόνο φύλλο χαρτιού με ρέουσα καλλιγραφία, αναφέρει τα εξής: «Σκοπεύω να σας περιγράψω την παρούσα εποχή…. και έτσι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρώσου Αυτοκράτορα Νικολάου του Β', η ζωή είναι απαίσια για εμάς τους Πολωνούς που στενάζουμε από τον ιδρώτα της ρωσικής κυριαρχίας, τον ιδρώτα του ρωσικού μαστιγίου.»
📜 List sprzed 120 lat odnaleziony w klasztorze w Kazimierzu Biskupim!
— Radio Poznań (@RadioPoznanSA) May 22, 2025
Podczas prac konserwatorskich w klasztorze znaleziono niezwykłą pamiątkę z przeszłości – jednostronicowy list ukryty w butelce. Autorem wiadomości jest kowal Karol Szulc.https://t.co/6hHfqkJ4dQ pic.twitter.com/FDHhNbVbOw
Η επιστολή με ημερομηνία 9 Μαΐου γράφτηκε λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της Ρωσικής Επανάστασης του 1905 στις αρχές του ίδιου έτους. Αξίζει να σημειωθεί, οτι εκείνη την εποχή η Πολωνία έπαψε επίσημα να υπάρχει, έχοντας διαιρεθεί μεταξύ Ρωσίας, Πρωσίας και Αυστρίας. Απαντώντας στις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές καταστολές του Τσάρου, οι Πολωνοί είχαν ξεσηκωθεί σε μαζικές διαμαρτυρίες, απεργίες και διαδηλώσεις απαιτώντας πολιτική ελευθερία, δικαιώματα των εργαζομένων και εθνική αυτονομία.Το τσαρικό καθεστώς απάντησε με βάναυση καταστολή με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς, ενώ παράληλλα επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος και χιλιάδες συνελήφθησαν ή απελάθηκαν στη Σιβηρία.
Στην επιστολή του, ο Szulc αναφέρθηκε επίσης στον τότε πόλεμο μεταξύ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της Ιαπωνίας, ο οποίος διήρκεσε από τον Φεβρουάριο του 1904 έως τον Σεπτέμβριο του 1905. Γράφει χαρακτηριστικά: «Πράγματι, η Ρωσία διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας (;), και ο πόλεμος είναι τόσο τρομερός που από την αρχή του κόσμου δεν υπήρξε ποτέ παρόμοιος, καθώς σε αυτόν τον πόλεμο έχουν ήδη πεθάνει σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι και δεν έχει τελειώσει ακόμα».
Ο Szulc ολοκλήρωσε την επιστολή του επαινώντας τον τοπικό ιερέα του χωριού για την κατασκευή μιας νέας εκκλησίας. Έγραψε: «Ωστόσο, ακόμη και σε τόσο δύσκολες στιγμές, ο Κύριος ο Θεός ενέπνευσε με το Άγιο Πνεύμα τον αξιότιμο ιερέα μας, πατέρα Ι. Μαλακόφσκι, ο οποίος ανέλαβε ο ίδιος να χτίσει μια εκκλησία και, χάρη σε εθελοντικές συνεισφορές, ολοκληρώθηκε, ξαναχτισμένη από τον ξυλουργό Μίχαλ Νοβακόφσκι».
Απο τις παραχωρήσεις εξουσίας του 1905 στην πτώση και τη δολοφονία του Τσάρου
Ο Τσάρος επέζησε από τις εξεγέρσεις του 1905, παραχωρώντας μέρος της εξουσίας του και εκδημοκρατίζοντας την κυβέρνησή του.Ένα σύνταγμα που εκδόθηκε το 1906 ίδρυσε ένα κοινοβούλιο - την Κρατική Δούμα - και έδωσε στους πολίτες περισσότερα δικαιώματα. Ωστόσο, ο διακανονισμός ήταν βραχύβιος. Ο Τσάρος δεν μπόρεσε να αντέξει τη Ρωσική Επανάσταση του 1917, η οποία έλαβε χώρα εν μέσω της εμπλοκής της χώρας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.Αναγκάστηκε να παραιτηθεί και εξορίστηκε στο Εκατερίνεμπουργκ με τη γυναίκα και τα παιδιά του.Ολόκληρη η οικογένεια δολοφονήθηκε από τους Μπολσεβίκους του Βλαντιμίρ Λένιν τον Ιούλιο του 1918.