Όλοι οι πολιτικοί που φοίτησαν στο Χάρβαρντ πριν από την απαγόρευση Τραμπ
Το ρεπορτάζ του Bloomberg
Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να ανακαλέσει την πιστοποίηση του προγράμματος διεθνών φοιτητών του Χάρβαρντ απειλεί ένα «φυτώριο» πολιτικών ηγετών, που έχουν αναλάβει θέσεις ευθύνης ανά την υφήλιο
Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να ανακαλέσει την πιστοποίηση του προγράμματος διεθνών φοιτητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δεν αποτελεί απλώς οικονομικό πλήγμα για το ίδρυμα, αλλά θέτει σε κίνδυνο έναν ιστορικό θεσμό που έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο «φυτώριο» πολιτικών, με πολλούς ηγέτες ανά την υφήλιο να έχουν υλοποιήσει εκεί τις σπουδές τους, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του Bloomberg. Το Χάρβαρντ, με την πλούσια ιστορία του στην εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών, αντιμετωπίζει τώρα μια πρωτοφανή πρόκληση που απειλεί τον διεθνή του χαρακτήρα και την παγκόσμια επιρροή του.
Χάρβαρντ: Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και οι άμεσες συνέπειες
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ προχώρησε την Πέμπτη στην ανάκληση της πιστοποίησης του προγράμματος φοιτητών και ανταλλαγής επισκεπτών του Χάρβαρντ, επικαλούμενο «μη ασφαλές περιβάλλον στην πανεπιστημιούπολη». Η απόφαση αυτή έχει δραματικές επιπτώσεις: οι νέοι διεθνείς φοιτητές δεν μπορούν πλέον να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο, ενώ οι ήδη εγγεγραμμένοι αλλοδαποί φοιτητές αναγκάζονται είτε να μετεγγραφούν σε άλλα ιδρύματα είτε να χάσουν το νόμιμο καθεστώς παραμονής τους στις ΗΠΑ.
Χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ενδεχομένως σχεδίαζαν να ακολουθήσουν την καθιερωμένη διαδρομή προς δημόσια αξιώματα μετά την αποφοίτησή τους από το Χάρβαρντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φημισμένο πανεπιστήμιο έχει αναδείξει οκτώ Αμερικανούς προέδρους, με πιο πρόσφατο τον Μπαράκ Ομπάμα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ μεταξύ των αμερικανικών πανεπιστημίων.
Ποιοι πολιτικοί πέρασαν από το Χάρβαρντ
Η επιρροή του Χάρβαρντ στην παγκόσμια πολιτική σκηνή εκτείνεται πολύ πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ. Το πανεπιστήμιο έχει εκπαιδεύσει αμέτρητους διεθνείς φοιτητές που αργότερα εξελίχθηκαν σε κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες στις χώρες τους. Από την Μποτσουάνα μέχρι τη Σιγκαπούρη, το Χάρβαρντ έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτικής ηγεσίας.
Ακολουθεί μια λίστα με σημερινούς παγκόσμιους ηγέτες που έχουν φοιτήσει στο περίφημο πανεπιστήμιο:
Λόρενς Γουόνγκ, Πρωθυπουργός Σιγκαπούρης
Απέκτησε μεταπτυχιακό στη δημόσια διοίκηση από τη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ το 2004, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στα οικονομικά στα Πανεπιστήμια του Ουισκόνσιν-Μάντισον και του Μίσιγκαν αντίστοιχα.
Lai Ching-te, Πρόεδρος Ταϊβάν
Πρώην νεφρολόγος που εισήλθε στην πολιτική μετά την κλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων με το Πεκίνο στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα δημόσιας υγείας από το Χάρβαρντ το 2003.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός Ελλάδας
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που ανέλαβε καθήκοντα το 2019, είναι κάτοχος πτυχίου Κοινωνικών Σπουδών από το Χάρβαρντ και MBA από το Harvard Business School, ενώ έχει επίσης μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Ντανιέλ Νομπόα, Πρόεδρος Ισημερινού
Ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος του Ισημερινού, γόνος οικογένειας εξαγωγέων μπανάνας, απέκτησε το 2020 μεταπτυχιακό στη δημόσια διοίκηση από τη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ.
Maia Sandu, Πρόεδρος Μολδαβίας
Η πρόεδρος της Μολδαβίας, που σημείωσε αποφασιστική εκλογική νίκη στην πρώην σοβιετική δημοκρατία το προηγούμενο έτος, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Kennedy του Χάρβαρντ το 2010, αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο στη δημόσια πολιτική.
Ντούμα Μπόκο, Πρόεδρος Μποτσουάνα
Ο πρόεδρος της Μποτσουάνα, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σπούδασε αρχικά νομικά στο Πανεπιστήμιο της Μποτσουάνα και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ το 1995.
Οι ευρύτερες επιπτώσεις για την παγκόσμια εκπαίδευση από την απόφαση Τραμπ για το Χάρβαρντ
Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της διεθνούς εκπαίδευσης και της παγκόσμιας ηγεσίας. Το Χάρβαρντ, ως ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών ηγετών που επηρεάζουν τις διεθνείς σχέσεις και την παγκόσμια διακυβέρνηση.
Ο περιορισμός της πρόσβασης διεθνών φοιτητών στο Χάρβαρντ ενδέχεται να διαταράξει αυτή τη μακροχρόνια παράδοση και να μειώσει την πολιτιστική και διανοητική ποικιλομορφία του ιδρύματος. Επιπλέον, η απόφαση αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει τη θέση των ΗΠΑ ως παγκόσμιου εκπαιδευτικού κέντρου και να ενισχύσει ανταγωνιστικά εκπαιδευτικά συστήματα σε άλλες χώρες.
Καθώς το Χάρβαρντ αντιμετωπίζει αυτή την πρωτοφανή πρόκληση, παραμένει αβέβαιο πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για το μέλλον της παγκόσμιας εκπαίδευσης και ηγεσίας.