Το μυστικό για το τέλειο ψήσιμο της μοσχαρίσιας μπριζόλας κρύβεται σε εξίσωση του Αϊνστάιν, σύμφωνα με καθηγητή πανεπιστημίου
Ο μαθηματικός τύπος για το ιδανικό μαγείρεμα
Καθηγητής πανεπιστημίου αποκαλύπτει τη μαθηματική εξίσωση για το ιδανικό ψήσιμο της μοσχαρίσιας μπριζόλας

Το ψήσιμο της μοσχαρίσιας μπριζόλας αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και διαφωνιών για τους λάτρεις του.. είδους, καθώς πολλοί χρησιμοποιούν θερμόμετρο, ενώ άλλοι υπολογίζουν τον χρόνο με το μάτι, ανάλογα δηλαδή με το χρώμα του κρέατος.
Διαβάστε: Συνταγή για μπριζόλες πιπεράτες
Χιλιάδες άρθρα και βιβλία έχουν γραφτεί για το θέμα, ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail η απάντηση έρχεται από την επιστήμη, καθώς βρέθηκε ένας μαθηματικό τύπο για το τέλειο ψήσιμο. Η εξίσωση, μάλιστα, αποτελεί έμπνευση του Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Στην εξίσωση το L είναι το πάχος της μπριζόλας, το t ο χρόνος ψησίματος και το D η ταχύτητα με την οποία η θερμότητα διαπερνά το φιλέτο.
«Η επιστήμη της μπριζόλας είναι εκπληκτικά ακριβής. Δεν έχει σημασία το βάρος της μπριζόλας, αλλά το πάχος της. Η θερμότητα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διαπεράσει πιο παχύ κρέας, και η εξίσωση του Αϊνστάιν μας βοηθά να καταλάβουμε ακριβώς πόσος χρόνος απαιτείται», είπε Άπλμπι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χρόνος ψησίματος της μπριζόλας αυξάνεται στο τετράγωνο του πάχους της, δηλαδή αν διπλασιαστεί το πάχος της ο χρόνος τετραπλασιάζεται. «Μια μπριζόλα 2 εκατοστών μπορεί να χρειαστεί μόλις τέσσερα λεπτά συνολικά, ενώ μια μπριζόλα 4 εκατοστών μπορεί να ξεπεράσει τα 12 λεπτά», εξήγησε ο Άπλμπι.
Διαβάστε: Συνταγή για μπριζόλες πιπεράτες
Χιλιάδες άρθρα και βιβλία έχουν γραφτεί για το θέμα, ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail η απάντηση έρχεται από την επιστήμη, καθώς βρέθηκε ένας μαθηματικό τύπο για το τέλειο ψήσιμο. Η εξίσωση, μάλιστα, αποτελεί έμπνευση του Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Η εξίσωση για το ψήσιμο μπριζόλας
Ο καθηγητής Ρομπ Άπλμπι, φυσικός από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και εκπαιδευμένος σεφ χρησιμοποίησε την εξίσωση που ανέπτυξε ο Αϊνστάιν L² = 4Dt, η οποία περιγράφει την κίνηση των σωματιδίων.Στην εξίσωση το L είναι το πάχος της μπριζόλας, το t ο χρόνος ψησίματος και το D η ταχύτητα με την οποία η θερμότητα διαπερνά το φιλέτο.
«Η επιστήμη της μπριζόλας είναι εκπληκτικά ακριβής. Δεν έχει σημασία το βάρος της μπριζόλας, αλλά το πάχος της. Η θερμότητα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διαπεράσει πιο παχύ κρέας, και η εξίσωση του Αϊνστάιν μας βοηθά να καταλάβουμε ακριβώς πόσος χρόνος απαιτείται», είπε Άπλμπι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χρόνος ψησίματος της μπριζόλας αυξάνεται στο τετράγωνο του πάχους της, δηλαδή αν διπλασιαστεί το πάχος της ο χρόνος τετραπλασιάζεται. «Μια μπριζόλα 2 εκατοστών μπορεί να χρειαστεί μόλις τέσσερα λεπτά συνολικά, ενώ μια μπριζόλα 4 εκατοστών μπορεί να ξεπεράσει τα 12 λεπτά», εξήγησε ο Άπλμπι.