Φρίκη στο Νιου Τζέρσεϊ με υπόθεση βασανισμού 18χρονης: Οι γονείς της την κλείδωναν σε κλουβί σκύλου και έτρωγε ελάχιστα από κουβά
Πώς κατάφερε να ξεφύγει
Έδεναν τη νεαρή στο Νιου Τζέρσεϊ με χειροπέδες στην τουαλέτα, ο πατριός της ''την άγγιζε'', ενώ της έδιναν ελάχιστο φαγητό σε έναν κουβά

Σοκ προκαλεί στην κοινή γνώμη η συγκλονιστική υπόθεση βασανισμού μιας 18χρονης κοπέλας στο Νιου Τζέρσεϊ. Σύμφωνα με τους New York Times, η μητέρα της και ο πατριός της την κρατούσαν δεμένη με χειροπέδες στην τουαλέτα, ενώ ο πατριός της «την άγγιζε», και της έδιναν ελάχιστη τροφή μέσα σε έναν κουβά. Η νεαρή κατάφερε να δραπετεύσει από το σπίτι της στο Μπλάκγουντ του Νιου Τζέρσεϊ τον περασμένο μήνα και αποκάλυψε ότι υπήρξε θύμα χρόνιων βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης - υπόθεση που οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν «πέρα από κάθε λογική».
Ειδικότερα, το βράδυ της απόδρασής της, η νεαρή μπήκε ξυπόλυτη στο σπίτι της Σούζαν Λέισι, γειτόνισσάς της, και ξέσπασε σε έναν χείμαρρο λέξεων. Περιέγραψε πως ήταν κλειδωμένη για έναν χρόνο σε κλουβί σκύλου, δεμένη με χειροπέδες σε τουαλέτα, της απαγορευόταν να φάει και να πάει σχολείο, ενώ ο πατριός της την άγγιζε. Είπε ακόμη πως «μπορούσε να ακούει μουσική» και να «τρώει από έναν κουβά», ενώ η μικρότερη αδερφή της «δεν χρειαζόταν» και πως «ήταν πραγματικά, πραγματικά ο Φρέντι Μέρκιουρι». Στη συνέχεια, γέλασε.
Η κυρία Λέισι την έβαλε να καθίσει στον καναπέ και της ζήτησε να πάρει ανάσα. Αναγνώρισε την κόρη των γειτόνων της. Το κορίτσι, 18 ετών, είχε χρόνια να εμφανιστεί εκτός σπιτιού και υποτίθεται πως παρακολουθούσε κατ’ οίκον μαθήματα - κάτι που επιτρέπεται στις ΗΠΑ. Εκείνο το βράδυ, είχε ξυρισμένα και ανομοιόμορφα μαλλιά και μύριζε πολύ άσχημα.
Καθώς της ετοίμαζε κάτι να φάει, η κυρία Λέισι πρόσεξε τα σημάδια στους καρπούς της. Το κορίτσι εξήγησε ότι οι ουλές προέρχονταν από τις χειροπέδες: «Συχνά είχα τα χέρια μου δεμένα πίσω από την πλάτη».
Φρίκη στο Νιου Τζέρσεϊ: Δεκάδες κατηγορίες κατά των γονιών
Οι εισαγγελικές αρχές της κομητείας Κάμντεν απήγγειλαν περισσότερες από 30 κατηγορίες σε βάρος της 38χρονης Μπρέντα Σπένσερ, μητέρας του θύματος, και του 41χρονου θετού πατέρα της, Μπράντον Μόσλεϊ. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν επιβαρυντική επίθεση, εγκληματική κράτηση, απαγωγή και σεξουαλική κακοποίηση. Εφόσον κριθούν ένοχοι για τα σοβαρότερα αδικήματα, κινδυνεύουν με ισόβια κάθειρξη.
Στην κατάθεσή του, ο Μόσλεϊ περιέγραψε το κλουβί, τις ασημένιες χειροπέδες και το ξύρισμα του κεφαλιού της ως «τιμωρία». Όταν ερωτήθηκε για την κακοποίηση, είπε πως «έπινε πολύ». Στο δικαστήριο, η βοηθός εισαγγελέα Κέλι Τέστα σημείωσε γι' αυτόν: «Δεν θυμόταν να της επιτέθηκε σεξουαλικά, αλλά είπε ότι μπορεί να έχει γίνει». Η μητέρα αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, ενώ η μικρότερη κόρη, 13 ετών, είπε στην αστυνομία ότι δεν την κακοποιούσαν οι γονείς. Το ζευγάρι παραμένει προφυλακισμένο.
Η κατ’ οίκον εκπαίδευση χωρίς έλεγχο στις ΗΠΑ και οι ευθύνες του συστήματος
Στο μεταξύ, η υπόθεση εγείρει ερωτήματα για τους κανόνες της κατ’ οίκον εκπαίδευσης στις ΗΠΑ. Στο Νιου Τζέρσεϊ, δεν απαιτείται επίσημη ενημέρωση ή εποπτεία, όταν ένα παιδί απομακρύνεται από το σχολείο. «Όταν απομακρύνεις το παιδί από τον δημόσιο χώρο, φεύγουν και οι μάρτυρες», σημείωσε η εισαγγελέας Grace C. MacAulay. «Αυτές είναι πέρα από φρικτές, απολύτως αποτρόπαιες πράξεις. Είναι πραγματικά βασανιστήρια», πρόσθεσε.
Η κυρία Λέισι είχε παρατηρήσει στο παρελθόν τη μικρότερη αδερφή με μαυρισμένα μάτια. Όταν ανησύχησε, τηλεφώνησε στο σχολείο. Όμως δεν ενημερώθηκε ποτέ για την έκβαση της καταγγελίας. Σύντομα και η μικρή κόρη σταμάτησε να πηγαίνει σχολείο. Η μητέρα φέρεται να παραδέχτηκε ότι εγκατέλειψε την εκπαίδευση της μεγαλύτερης κόρης της μετά από μία εβδομάδα. Η μικρή, όταν ρωτήθηκε, δεν θυμόταν κανένα μάθημα. «Φοβάμαι ότι περιπτώσεις σαν κι αυτή θα γίνουν πιο συχνές», δήλωσε η εισαγγελέας.
''Ευτυχισμένοι'' με πολλά ζώα
Την ίδια ώρα, το ζευγάρι διατηρούσε πολλά ζώα και λογαριασμούς στα social media. Η Μπρέντα Σπένσερ, γνωστή στο TikTok ως thatcrazydanemom, εξέτρεφε σκυλιά και συμμετείχε σε εκθέσεις. Οι αρχές βρήκαν στο σπίτι τέσσερα Great Danes, ένα χάσκι, δύο μίξεις, φίδια, πουλιά, 24 τσιντσιλά και μια γενειοφόρο σαύρα. Το κορίτσι περνούσε μέρες στο δωμάτιο των ζώων καθαρίζοντας κλουβιά, έκανε την ανάγκη της σε κουβά και φυλασσόταν με σύστημα παρακολούθησης.
Σε άλλο δωμάτιο, φέρεται να ήταν δεμένη στην τουαλέτα με αλυσίδα και να έτρωγε μακαρόνια από κουβά. Η αδερφή της, είπε, «ήταν σαν πριγκίπισσα» και έτρωγε στο τραπέζι με την οικογένεια. «Μια φορά, ο πατριός μου με άγγιξε σεξουαλικά με αντάλλαγμα φαγητό», κατέθεσε. Είπε ότι το ανέφερε στη μητέρα της, αλλά εκείνη δεν αντέδρασε. Η Μπρέντα Σπένσερ το αρνείται. Οι αστυνομικοί δεν είχαν ποτέ εισέλθει στο σπίτι. Τα μόνα παράπονα που είχαν ληφθεί αφορούσαν το γάβγισμα των σκύλων.
Στις 8 Μαΐου, το κορίτσι καθάριζε το υπόγειο. Αντί να συνεχίσει, έκανε κύκλους τραγουδώντας. Όταν η μητέρα της την πλησίασε, εκείνη κατευθύνθηκε προς την έξοδο. Ο πατριός της απείλησε: «Θα σου σπάσω το πόδι». Η μητέρα της είπε: «Αντίο, σκύλα».
Δραπέτευσε ξυπόλυτη στο σπίτι της κυρίας Λέισι. Ο Μάικλ Λέισι, ο γιος της, της έδωσε παπούτσια και κάλεσε την αστυνομία. Στην πρώτη συνάντηση, η κοπέλα είπε απλώς ότι είχε διαφωνήσει με τους γονείς της, και οι αστυνομικοί αποχώρησαν. Το βράδυ κοιμήθηκε σε ένα Honda Accord, με μουσική στο τηλέφωνο. Την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Jefferson Stratford. Εκεί άρχισε να μιλάει. Δύο ημέρες αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε τη μητέρα και τον πατριό της. Τα κορίτσια βρίσκονται πλέον σε «ασφαλές μέρος».
Με πληροφορίες από New York Times