Μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες στην κορυφή της αμερικανικής Vogue, η Άννα Γουίντουρ αποχωρεί από τη θέση της αρχισυντάκτριας, κλείνοντας έναν ιστορικό κύκλο που φέρει ανεξίτηλα τη σφραγίδα της. Την Πέμπτη 26 Ιουνίου, το περιοδικό ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρησή της, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής όχι μόνο για τη Vogue, αλλά και για τον ίδιο τον χώρο της μόδας και των εκδόσεων.

Η 75χρονη Γουίντουρ, ωστόσο, δεν εγκαταλείπει πλήρως τη σκηνή. Παραμένει στο τιμόνι του ομίλου Condé Nast ως Global Chief Content Officer — του εκδοτικού κολοσσού πίσω από τίτλους όπως το The New Yorker, το GQ, το Vanity Fair και, φυσικά, η Vogue. Επιπλέον, διατηρεί τον τίτλο της Global Editorial Director της Vogue, ενώ θα συνεχίσει να επιβλέπει τον θεσμό του Met Gala — την πιο λαμπερή φιλανθρωπική εκδήλωση της μόδας, που έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια για το Ινστιτούτο Κουστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης. Παρά τη συνέχιση των ηγετικών της ρόλων, το εμβληματικό περιοδικό βρίσκεται πλέον σε αναζήτηση νέου Editor in Chief — μιας θέσης που η Άννα Γουίντουρ κατείχε με επιρροή, αυστηρότητα και απαράμιλλο στιλ από το 1988.

Διαβάστε: Vogue: Δριμεία κριτική στο επίσημο πορτρέτο της Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο - "Μοιάζει με ταχυδακτυλουργό"Vogue: Δριμεία κριτική στο επίσημο πορτρέτο της Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο - "Μοιάζει με ταχυδακτυλουργό"

Η Anna Wintour αποχωρεί από τη θέση της διευθύντριας της αμερικανικής Vogue μετά από 37 χρόνια

Από την πρώτη κιόλας στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, η Wintour έδωσε το στίγμα της: το πρώτο εξώφυλλο της θητείας της, τον Νοέμβριο του 1988, παρουσίαζε τη Michaela Bercu να φορά ένα τζιν αξίας 50 δολαρίων και ένα κεντημένο πουλόβερ Lacroix αξίας 10.000 δολαρίων. Η ασυνήθιστη φωτογραφία του Peter Lindbergh, που απείχε από τα στιλιζαρισμένα κοντινά πλάνα με «βαρύ» μακιγιάζ και κοσμήματα, σήμανε μια ριζική στροφή στη φιλοσοφία του περιοδικού. «Απλώς είδα τη φωτογραφία και ένιωσα τον αέρα της αλλαγής», είχε δηλώσει η ίδια στο Vogue το 2012.


Μέχρι τότε τα εξώφυλλα της Vogue επικεντρώνονταν σε κοντινά πορτρέτα μοντέλων, με έμφαση στο πρόσωπο.Τον Ιανουάριο του 2025, η Anna Wintour τιμήθηκε από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας — την υψηλότερη τιμητική διάκριση για πολίτες στις ΗΠΑ. Η βράβευση έγινε τόσο για τη συνολική της προσφορά στη βιομηχανία της μόδας όσο και για τη συμβολή της στη συγκέντρωση άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων για έρευνα κατά του AIDS. Η αποχώρησή της Anna Wintour από την αρχισυνταξία σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός ιστορικού κύκλου 37 ετών, κατά τον οποίο η Vogue εξελίχθηκε από ένα παραδοσιακό περιοδικό μόδας σε μια διεθνή πολιτιστική δύναμη.

Η Άννα Γουίντουρ είχε παρασημοφορηθεί από τον Βασιλιά Κάρολο - Είχε δηλώσει ότι δεν θα σταματήσει να δουλεύει

Τον Φεβρουάριο, ο βασιλιάς Κάρολος της Μεγάλης Βρετανίας τίμησε την αρχισυντάκτρια της Vogue, Άννα Γουίντουρ, με ειδικό βραβείο στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Τότε, η 75χρονη Γουίντουρ αφαίρεσε τα εμβληματικά γυαλιά ηλίου της κατά την παρουσία της στον μονάρχη, ο οποίος την αναγόρευσε «Σύντροφο Τιμής» για τις υπηρεσίες της στον χώρο της μόδας. «Σήμερα το πρωί ο Μεγαλειότατος με ρώτησε αν αυτό σήμαινε ότι θα σταματούσα να εργάζομαι – και του απάντησα αποφασιστικά: Όχι!» δήλωσε η Wintour. «Αυτό με κάνει να νιώθω ακόμα πιο πεπεισμένη ότι έχω πολλά ακόμη να πετύχω».

Ωστόσο, αυτές οι δηλώσεις ήρθαν σε έντονη αντίθεση με την συγκλονιστική ανακοίνωσή της – μόλις τέσσερις μήνες αργότερα – ότι παραιτείται από τη θέση της αρχισυντάκτριας της αμερικανικής Vogue μετά από 37 χρόνια. Όπως μετέδωσαν με κομμένη την ανάσα εφημερίδες και περιοδικά του χώρου, η Γουίντουρ ενημέρωσε το προσωπικό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι θα παραδώσει τα καθημερινά καθήκοντά της σε έναν νέο επικεφαλής συντακτικού περιεχομένου (του οποίου η ταυτότητα θα ανακοινωθεί σύντομα), ενώ θα συνεχίσει να διατηρεί τον ρόλο της παγκόσμιας διευθύντριας σύνταξης της Vogue και επικεφαλής περιεχομένου της μητρικής εταιρείας Conde Nast.

Η δριμεία κριτική της Vogue στο επίσημο πορτρέτο της Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο - "Μοιάζει με ταχυδακτυλουργό"

Πολλοί συνωμοσιολόγοι απέδωσαν την αποχώρηση της Άννα Γουίντουρ στη μακροχρόνια διαμάχη της με την οικογένεια Τραμπ. Η Wintour είχε επανειλημμένα αρνηθεί να τοποθετήσει την Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ στο εξώφυλλο της Vogue — μια τιμή που είχε απονείμει σε προηγούμενες Πρώτες Κυρίες, όπως την Τζιλ Μπάιντεν και τη Μισέλ Ομπάμα. Τον Ιανουάριο, η ένταση κορυφώθηκε όταν η Vogue δημοσίευσε μια πικρόχολη κριτική για το επίσημο πορτρέτο της Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ειδικότερα, η αρθρογράφος του περιοδικού Χάνα Τζάκσον, σχολίασε με επικριτική διάθεση την επιλογή των ρούχων και την εμφάνιση της Πρώτης Κυρίας στο επίσημο πορτρέτο της στον Λευκό Οίκο, το οποίο τράβηξε η Βελγίδα φωτογράφος Ρετζίν Μαχό και κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Η Μελάνια Τραμπ έμοιαζε περισσότερο σαν να ήταν γκεστ σταρ σε ένα επεισόδιο του ‘The Apprentice’, παρά σαν να αναλάμβανε το ρόλο της Πρώτης Κυρίας των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε χαρακτηριστικά η Χάνα Τζάκσον, αναφερόμενη στο μαύρο σακάκι Dolce & Gabbana και το λευκό πουκάμισο που επέλεξε να φορέσει το πρώην μοντέλο για τη φωτογραφία».

Η αρθρογράφος της Vogue πρόσθεσε πως «η επιλογή να φορέσει σμόκιν – σε αντίθεση με ένα σακάκι ή μία μπλούζα – έκανε την Μελάνια Τραμπ να μοιάζει περισσότερο με ταχυδακτυλουργό, παρά με δημόσιο υπάλληλο». Ακολούθως, η αρθρογράφος προχώρησε σε μια πιο προσωπική αιχμή, υποστηρίζοντας ότι ίσως η 54χρονη Μελάνια αρνήθηκε να «εγκαταλείψει τη θεατρικότητα» για το πορτρέτο, καθώς είναι μια γυναίκα που ζούσε σε ένα «χρυσοποίκιλτο ρετιρέ» και η φήμη της είναι «τόσο συνυφασμένη με μια αυτοκρατορία ριάλιτι - τηλεόρασης».


Τι έχει δηλώσει η Μελάνια για την άρνηση της Vogue να τη βάλει στο εξώφυλλό της

Είναι γνωστό πως η Vogue δεν έχει φιλοξενήσει στο εξώφυλλό της την Μελάνια Τραμπ σε αντίθεση με πολλές άλλες πρώτες κυρίες, οι οποίες έχουν εμφανιστεί πολλάκις. Η ίδια η Μελάνια πάντως, λέει ότι «δεν ενδιαφέρεται» να εμφανιστεί στο διάσημο περιοδικό μόδας. Σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Fox & Friends», ο παρουσιαστής Μπράιαν Κίλμιντ, την ρώτησε:
- «Είστε στον Λευκό Οίκο και δεν είστε στο εξώφυλλο κανενός από αυτά τα περιοδικά. Πιστεύετε ότι αυτό θα αλλάξει; Και θα λέγατε ναι σε αυτά – όπως την Vogue ή το People;»
- «Κοιτάξτε, έχω βρεθεί σε αυτά τα εξώφυλλα – στη Vogue και σε πολλά άλλα περιοδικά στο παρελθόν. Έχουμε τόσα άλλα σημαντικά πράγματα να κάνουμε από το να είμαστε στο εξώφυλλο οποιουδήποτε περιοδικού. Νομίζω ότι η ζωή δεν θα άλλαζε για κανέναν αν ήμουν εγώ στο εξώφυλλο»


«Το μόνο άτομο στην Conde Nast που θα μπορούσε να απολύσει την Άννα είναι το ισχυρότερο στέλεχος της εταιρείας: η ίδια η Άννα Γουίντουρ»

Ως αποτέλεσμα, πολλοί υποστηρικτές του Τραμπ στράφηκαν εναντίον της Wintour. Ιδιαίτερα, ο Bill White, υποψήφιος του Τραμπ για πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βέλγιο, κάλεσε «όλους όσους αγαπούν την Αμερική» να ακυρώσουν τις συνδρομές τους στο περιοδικό Conde Nast. Αν κάποιος μπορεί να σχολιάσει την ιδέα ότι η Wintour αποχώρησε λόγω πιέσεων από τον Λευκό Οίκο, αυτός είναι ο Graydon Carter. Ο θρυλικός πρώην εκδότης του Vanity Fair, επίσης μέλους της οικογένειας Conde Nast, είχε παλαιότερα προκαλέσει την οργή του Ντόναλντ Τραμπ, όταν το 1984 σε συνέντευξή του στο περιοδικό GQ σχολίασε το μικρό μέγεθος των χεριών του Τραμπ. Ο Τραμπ είχε ενοχληθεί τόσο πολύ που διέταξε το προσωπικό του να αγοράσει κάθε αντίτυπο του περιοδικού στα περίπτερα της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, ο Carter αμφισβητεί τις θεωρίες που θέλουν τις κακές σχέσεις της Wintour με τον Λευκό Οίκο να σχετίζονται με την αποχώρησή της. Όπως δήλωσε στη Daily Mail: «Νομίζω πως το μόνο άτομο στην Conde Nast που θα μπορούσε να απολύσει την Άννα είναι το πιο ισχυρό στέλεχος της εταιρείας: η ίδια η Άννα Γουίντουρ». Σχετικά με τη σημασία της αποχώρησής της, πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να γίνει “ενός λεπτού σιγή” γι’ αυτήν. Όποιον κι αν επιλέξει η Άννα για αρχισυντάκτη, θα συνεχίσει να επιμελείται το περιοδικό μέσα από τα δικά της μάτια, οπότε δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική αλλαγή».

Άλλοι εσωτερικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι αυτό που έχει αλλάξει – και ίσως έχει κάνει τη Wintour λιγότερο αποφασισμένη να συνεχίσει – είναι η ίδια η φύση της δουλειάς. Την εποχή που η Vogue βρισκόταν στο απόγειο της έντυπης δόξας της, το να είσαι αρχισυντάκτης σήμαινε ζωή πρώτης θέσης: λιμουζίνες για τις μετακινήσεις, δείπνα στα καλύτερα εστιατόρια και ξενοδοχεία του κόσμου, προσοχή από διασημότητες και τόσοι πολλοί βοηθοί που ένας από αυτούς είχε αποκλειστικά την ευθύνη των ρούχων της για το καθάρισμα.

Πώς η αυτοκράτειρα της Vogue ηττήθηκε από την "εποχή"

Αρκετοί είναι οι κριτικοί του χώρου της μόδας που αναφέρουν ότι η Vogue δεν είναι πια η απόλυτη αυθεντία της μόδας που όλοι γνωρίζαμε. Η εποχή της έχει αλλάξει ριζικά, κυρίως επειδή το διαδίκτυο κατέρριψε το παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο του περιοδικού, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί τον 20ό αιώνα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας πραγματικότητας είναι η εκτεταμένη, σχεδόν λατρευτική, κάλυψη της Λόρεν Σάντσεζ, της νέας κυρίας Τζεφ Μπέζος, η οποία κατέληξε στο εξώφυλλο της ψηφιακής έκδοσης του Ιουνίου.



Ο γάμος τους στη Βενετία, που πολλοί χαρακτήρισαν υπερβολικό, έδωσε αφορμή για την εμφατική προβολή, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τον χώρο της μόδας. Παρόμοια κριτική είχε δεχθεί και η απόφαση της Wintour να βάλει την Κιμ Καρντάσιαν στο εξώφυλλο το 2014, κάτι που πολλοί θεώρησαν ότι υπονόμευσε την αριστοκρατική εικόνα του περιοδικού, καθώς η Κιμ συνδέεται περισσότερο με την κουλτούρα της διασημότητας και τον πλούτο παρά με το κλασικό στιλ.


Στρατηγική κίνηση η αποχώρηση της Γουίντουρ απο την Vogue

Ανεξάρτητα από τους λόγους που οδήγησαν στην αποχώρηση της Άννα Γουίντουρ, η ανακοίνωσή της προκάλεσε έντονη αίσθηση. Γνωστή για την αυστηρή επίβλεψη κάθε λεπτομέρειας στο περιοδικό, η αποχώρηση θεωρείται από πολλούς όχι απλώς ως προσωπική της επιλογή, αλλά ως στρατηγική κίνηση που της επιτρέπει να επικεντρωθεί σε μια ευρύτερη επιχειρηματική εικόνα της μητρικής εταιρείας Conde Nast.

Ωστόσο, όσοι θα ήθελαν να δουν την αυταρχική και συχνά αμφιλεγόμενη Γουίντουρ να αποχωρεί οριστικά από τα ηνία, ίσως χρειαστεί να περιμένουν ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Mail, γνώστες του χώρου και βετεράνοι της Conde Nast διαβεβαιώνουν, μέσω των καλών διασυνδέσεών τους, ότι η αναδιοργάνωση στο διοικητικό συμβούλιο δεν είναι απλώς μια ανακατάταξη ρόλων. Αντιθέτως, η Wintour παραμένει η αδιαμφισβήτητη «βασίλισσα» της εταιρείας.

Η αποχώρησή της από τη θέση της αρχισυντάκτριας της Vogue σχεδιάστηκε με στόχο να διευρύνει την επιρροή της σε όλες τις μάρκες της εταιρείας, καθώς πλέον όλοι οι συντάκτες των περιοδικών θα αναφέρονται απευθείας σε αυτήν. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το περιοδικό New Yorker, που παραμένει ανεξάρτητο και αυτοσυντηρούμενο.


Ο διάβολος… βγάζει τα Prada

Η επιρροή της Άννα Γουίντουρ ήταν τόσο μεγάλη που ενέπνευσε όχι μόνο την θρυλική συντάκτρια Miranda Priestly, που υποδύθηκε η Meryl Streep στην ταινία-φαινόμενο «The Devil Wears Prada», αλλά και τη σχεδιάστρια μόδας Edna Mode με το χαρακτηριστικό καρέ από την ταινία κινουμένων σχεδίων «The Incredibles». Οι καθημερινές της συνήθειες — όπως το τένις νωρίς το πρωί πριν επισκεφθεί το κομμωτήριο, ή η παραγγελία σχεδόν πάντα μιας σχεδόν ωμής μπριζόλας — είχαν γίνει θεσμός για δεκαετίες, όπως και το διάσημο καρέ μαλλί της και τα μεγάλα γυαλιά ηλίου που δεν αποχωριζόταν ποτέ.

Το 2012, μάλιστα, υπήρξαν φήμες ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα σκέφτηκε να την διορίσει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αυλή του Σεντ Τζέιμς. Η διάσημη «κακιά» της μόδας θα ήταν σίγουρα μια διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα επιλογή για μια θέση που απαιτεί γοητεία και επιρροή. Δυστυχώς, όμως, φαίνεται πως ποτέ δεν θα μάθουμε πόσο καλή θα μπορούσε να ήταν σε αυτόν τον ρόλο.