Αρχαιολόγοι που εργάζονται κοντά στο ιστορικό Τείχος του Αδριανού, στη βόρεια Αγγλία, έφεραν στο φως μια άκρως εντυπωσιακή και ασυνήθιστη συλλογή ρωμαϊκών σανδαλιών, κάποια από αυτά φτάνουν σε μέγεθος μέχρι και νούμερο 49!

Τα ευρήματα εντοπίστηκαν σε μια αρχαία τάφρο στο ρωμαϊκό Φρούριο Μάγκνα, στην περιοχή του Νορθάμπερλαντ, όπου στρατιώτες και κάτοικοι του οικισμού φαίνεται πως πετούσαν τα σκουπίδια τους. Εκεί, μέσα σε εδάφη με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο, ένα περιβάλλον ιδανικό για τη διατήρηση οργανικών υλικών, εντοπίστηκαν σόλες από δερμάτινα υποδήματα ηλικίας σχεδόν 2.000 ετών.

Η Ρέιτσελ Φρέιμ, υπεύθυνη των ανασκαφών, δήλωσε πως η εύρεση τόσο μεγάλων μεγεθών αποτελεί έκπληξη. «Σε προηγούμενες ανασκαφές κοντά στο Τείχος του Αδριανού, είχαν βρεθεί περίπου 5.000 ρωμαϊκά παπούτσια, εκ των οποίων μόλις το 0,4% ήταν μεγαλύτερα από το νούμερο 47. Εδώ όμως, στο Μάγκνα, σχεδόν το 25% των υποδημάτων είναι αυτού του εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους».

Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει ερωτήματα στην επιστημονική κοινότητα: Ποιοι ήταν οι κάτοχοι αυτών των τεράστιων σανδαλιών; Επρόκειτο για Ρωμαίους στρατιώτες ασυνήθιστα υψηλού αναστήματος; Για κάποιο ειδικό στρατιωτικό σώμα ή απλώς για μια ιδιομορφία του συγκεκριμένου πληθυσμού;


Bρετανία: Τα σανδάλια ανήκουν σε Σύρους τοξότες ή σε λεγεώνα από την Κροατία;

«Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε ποιος θα μπορούσε να έχει βρεθεί εδώ, ποιες λεγεώνες στάθμευσαν στη Μάγκνα, ποιοι μπορούσαν να είναι αυτοί οι άνθρωποι, αν υπάρχει κάποιος λόγος που εξηγεί γιατί έχουμε τόσο μεγάλα σανδάλια σε αυτόν τον χώρο και όχι σε άλλους», είπε η Φρέιμ.

Επρόκειτο μήπως για τους Σύρους τοξότες που οι αρχαιολόγοι ξέρουν ότι είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή την εποχή των Ρωμαίων; Ή μήπως οι άνδρες μιας λεγεώνας που ήρθε από τον Κροατία; Οι πιθανότητες είναι πολλές.

«Όταν ο κόσμος λέει Ρωμαίοι, το μυαλό του πάει στους Ιταλούς. Ξεχνούν μερικές φορές πόσο εκτεταμένη ήταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και επομένως είναι σημαντικό για την ιστορία αλλά και για εμάς τους ίδιους σήμερα να μπορέσουμε να ανασυνθέσουμε αυτήν την ποικιλομορφία, να βρούμε τις διαφορετικές προελεύσεις των ανθρώπων που έζησαν εδώ», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα πάρουν κάποια απάντηση μέχρι το τέλος του έτους, όταν θα καταφέρουν να χρονολογήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα σανδάλια.