Η Κίνα ετοιμάζει "βόμβα γραφίτη": Τι είναι η νέα Blackout Bomb που παραλύει πόλεις χωρίς να τις καταστρέφει (Βίντεο)
Όπλο “φάντασμα”
Η Κίνα αποκαλύπτει την επαναστατική Blackout Bomb, μια βόμβα γραφίτη που παραλύει ηλεκτρικά δίκτυα χωρίς να καταστρέφει υποδομές ή να σκοτώνει αμάχους.

Η νέα βόμβα Blackout της Κίνας φαίνεται να αποτελεί την πιο πρόσφατη καινοτομία στον τομέα των στρατιωτικών τεχνολογιών που παρουσίασε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Αυτή η επαναστατική βόμβα γραφίτη σχεδιάστηκε για να αλλάξει ριζικά τον τρόπο διεξαγωγής των σύγχρονων πολέμων, στοχεύοντας αποκλειστικά τις ηλεκτρικές υποδομές αντί για την καταστροφή πόλεων και τη θανάτωση αμάχων.
Το βίντεο κινουμένων σχεδίων που δημοσιεύθηκε από την Κίνα βόμβα Blackout δείχνει έναν πύραυλο που εκτοξεύεται από χερσαίο όχημα και απελευθερώνει 90 κυλινδρικά υπο-οβίδες πάνω από την περιοχή στόχο. Μόλις οι οβίδες φτάσουν στο έδαφος, εκρήγνυνται στον αέρα διασκορπίζοντας χημικά επεξεργασμένα νήματα άνθρακα.
Αυτά τα αγώγιμα νήματα έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να βραχυκυκλώνουν μετασχηματιστές, υποσταθμούς ενέργειας και άλλα κρίσιμα σημεία των ηλεκτρικών δικτύων. Το προσομοιωμένο χτύπημα επηρεάζει περιοχή έκτασης 10.000 τετραγωνικών μέτρων, προκαλώντας πλήρη διακοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Κίνα βόμβα Blackout διαθέτει εντυπωσιακές τεχνικές προδιαγραφές που την καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματική. Το όπλο μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση 290 χιλιομέτρων, ενώ η κεφαλή του ζυγίζει 490 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πλήξει πολλαπλούς στόχους με μία μόνο ρίψη.
Το σύστημα αποδίδεται στην κρατική China Aerospace Science and Technology (CASC), έναν από τους μεγαλύτερους αμυντικούς εργολάβους της Κίνας που συνδέεται άμεσα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το νέο σύστημα πιθανότατα ενσωματώνει διανομείς πυρομαχικών με διόρθωση ανέμου και δορυφορική καθοδήγηση μέσω του BeiDou.
Η Κίνα βόμβα Blackout αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη στον μη κινητικό πόλεμο, όπως επισήμανε ο Chen Chundi, συντάκτης στο Modern Ships το 2017. Τα όπλα αυτού του τύπου είναι ιδανικά για την παράκαμψη ενισχυμένων αμυντικών συστημάτων και την επίτευξη στρατηγικής παράλυσης.
Χωρίς ηλεκτροδότηση, παραλύουν οι άμυνες περιοχών με τις ακόλουθες συνέπειες:
• Κλείνουν τα ραντάρ και οι αεράμυνες
• Διακόπτονται οι επικοινωνίες
• Χάνεται η δυνατότητα αντεπίθεσης
• Απενεργοποιούνται τα συστήματα παρακολούθησης
Ο αμερικανικός στρατός είχε προηγουμένως επιδείξει τη χρησιμότητα των βομβών γραφίτη στο Ιράκ και τη Σερβία. Τα υποπυρομαχικά BLU-114/B απενεργοποίησαν έως και το 85% της χωρητικότητας του εθνικού δικτύου κατά τη διάρκεια των επιθέσεων πρώιμης φάσης.
Η Κίνα βόμβα Blackout φαίνεται να αναπτύσσει περαιτέρω αυτή την τεχνολογία, εστιάζοντας στην αχρήστευση των συστημάτων του αντιπάλου αντί να προσπαθεί να προκαλέσει υλικές ζημιές και θανάτους. Αυτή η προσέγγιση δείχνει μια στρατηγική αλλαγή προς πιο στοχευμένες και "καθαρές" μορφές πολέμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μικρότερες βόμβες αυτού του είδους υπάρχουν ήδη στις αποθήκες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας. Η νέα Κίνα βόμβα Blackout αντιπροσωπεύει την εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας με βελτιωμένη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.
Οι επιθέσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά στην αρχή μιας σύγκρουσης, μπορούν να απενεργοποιήσουν τα συστήματα ραντάρ, να διαταράξουν τις επικοινωνίες και να επιβραδύνουν τις κινήσεις των στρατευμάτων χωρίς να πλήξουν άμεσα ανθρώπους ή κέντρα διοίκησης. Αυτό το χαρακτηριστικό καθιστά την τεχνολογία ιδιαίτερα ελκυστική για στρατηγικούς σκοπούς.
China Unveils ‘Blackout Bomb’ Designed to Cripple Power Grids
— Mofobian (@Mofobian) June 30, 2025
China has released footage of a new weapon that could change the nature of modern warfare—a so-called “blackout bomb” capable of disabling enemy power infrastructure without a single explosion.
The video, aired by… pic.twitter.com/rKVb7Mc5Dv
Πώς λειτουργεί η Blackout Bomb της Κίνας
Το βίντεο κινουμένων σχεδίων που δημοσιεύθηκε από την Κίνα βόμβα Blackout δείχνει έναν πύραυλο που εκτοξεύεται από χερσαίο όχημα και απελευθερώνει 90 κυλινδρικά υπο-οβίδες πάνω από την περιοχή στόχο. Μόλις οι οβίδες φτάσουν στο έδαφος, εκρήγνυνται στον αέρα διασκορπίζοντας χημικά επεξεργασμένα νήματα άνθρακα.Αυτά τα αγώγιμα νήματα έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να βραχυκυκλώνουν μετασχηματιστές, υποσταθμούς ενέργειας και άλλα κρίσιμα σημεία των ηλεκτρικών δικτύων. Το προσομοιωμένο χτύπημα επηρεάζει περιοχή έκτασης 10.000 τετραγωνικών μέτρων, προκαλώντας πλήρη διακοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
Τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου όπλου
Η Κίνα βόμβα Blackout διαθέτει εντυπωσιακές τεχνικές προδιαγραφές που την καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματική. Το όπλο μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση 290 χιλιομέτρων, ενώ η κεφαλή του ζυγίζει 490 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πλήξει πολλαπλούς στόχους με μία μόνο ρίψη.Το σύστημα αποδίδεται στην κρατική China Aerospace Science and Technology (CASC), έναν από τους μεγαλύτερους αμυντικούς εργολάβους της Κίνας που συνδέεται άμεσα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το νέο σύστημα πιθανότατα ενσωματώνει διανομείς πυρομαχικών με διόρθωση ανέμου και δορυφορική καθοδήγηση μέσω του BeiDou.
Στρατηγικές επιπτώσεις της βόμβας γραφίτη
Η Κίνα βόμβα Blackout αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη στον μη κινητικό πόλεμο, όπως επισήμανε ο Chen Chundi, συντάκτης στο Modern Ships το 2017. Τα όπλα αυτού του τύπου είναι ιδανικά για την παράκαμψη ενισχυμένων αμυντικών συστημάτων και την επίτευξη στρατηγικής παράλυσης.Χωρίς ηλεκτροδότηση, παραλύουν οι άμυνες περιοχών με τις ακόλουθες συνέπειες:
• Κλείνουν τα ραντάρ και οι αεράμυνες
• Διακόπτονται οι επικοινωνίες
• Χάνεται η δυνατότητα αντεπίθεσης
• Απενεργοποιούνται τα συστήματα παρακολούθησης
Σύγκριση με αμερικανικές τεχνολογίες
Ο αμερικανικός στρατός είχε προηγουμένως επιδείξει τη χρησιμότητα των βομβών γραφίτη στο Ιράκ και τη Σερβία. Τα υποπυρομαχικά BLU-114/B απενεργοποίησαν έως και το 85% της χωρητικότητας του εθνικού δικτύου κατά τη διάρκεια των επιθέσεων πρώιμης φάσης.Η Κίνα βόμβα Blackout φαίνεται να αναπτύσσει περαιτέρω αυτή την τεχνολογία, εστιάζοντας στην αχρήστευση των συστημάτων του αντιπάλου αντί να προσπαθεί να προκαλέσει υλικές ζημιές και θανάτους. Αυτή η προσέγγιση δείχνει μια στρατηγική αλλαγή προς πιο στοχευμένες και "καθαρές" μορφές πολέμου.
Μελλοντικές εξελίξεις και προοπτικές
Σύμφωνα με πληροφορίες, μικρότερες βόμβες αυτού του είδους υπάρχουν ήδη στις αποθήκες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας. Η νέα Κίνα βόμβα Blackout αντιπροσωπεύει την εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας με βελτιωμένη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.Οι επιθέσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά στην αρχή μιας σύγκρουσης, μπορούν να απενεργοποιήσουν τα συστήματα ραντάρ, να διαταράξουν τις επικοινωνίες και να επιβραδύνουν τις κινήσεις των στρατευμάτων χωρίς να πλήξουν άμεσα ανθρώπους ή κέντρα διοίκησης. Αυτό το χαρακτηριστικό καθιστά την τεχνολογία ιδιαίτερα ελκυστική για στρατηγικούς σκοπούς.