Οι Έλληνες δεν είναι πλέον οι «τεμπέληδες» και «γλεντζέδες» στα μάτια των Γερμανών, όπως τους παρουσίαζε μέρος του γερμανικού Τύπου κατά την οικονομική κρίση. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η στάση των Γερμανών απέναντι στους Έλληνες έχει αλλάξει ριζικά, με το 66% να εκφράζει θετική ή πολύ θετική άποψη για τη χώρα μας. Τίτλοι, όπως «Οι Έλληνες θέλουν ακόμη περισσότερα από τα δισεκατομμύρια μας!» (Bild), «Είναι οι Έλληνες τρελοί;» (Die Zeit), «Γιατί πληρώνουμε τους Έλληνες για τις πολυτελείς συντάξεις τους;» (Bild) φαίνεται ότι δεν αντικατοπτρίζουν πλέον την πραγματική εικόνα που έχουν οι Γερμανοί για την Ελλάδα.

Διαβάστε: Αστροναύτης της NASA κατέγραψε σπάνιο φαινόμενο πάνω από το Μεξικό - Τι είναι τα Red Sprites


Η έρευνα που αλλάζει τα δεδομένα

Ο Γερμανός πολιτικός αναλυτής Ρόναλντ Μαϊνάρντους, κύριος ερευνητής και συντονιστής ερευνητικών προγραμμάτων για τις σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας στο ΕΛΙΑΜΕΠ, παρουσιάζει στη μελέτη του «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των Γερμανών: Πέρα από τα στερεότυπα στις ελληνογερμανικές σχέσεις» (έκδοση ίδρυμα Friedrich Ebert Stiftung) εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία τον περασμένο Μάρτιο δείχνει ότι η στάση των Γερμανών απέναντι στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται πλέον «συντριπτικά θετική», με τους αρνητικούς συνειρμούς να έχουν τεθεί στο περιθώριο.


Πώς βλέπουν οι Γερμανοί την Ελλάδα σήμερα

Οι Γερμανοί βλέπουν την Ελλάδα κυρίως μέσα από το πρίσμα του τουρίστα: ως έναν παράδεισο διακοπών με ζεστό, ηλιόλουστο καιρό όλο τον χρόνο, εξαιρετικό φαγητό, φιλόξενους ανθρώπους, συναρπαστική Ιστορία και σημαντικά πολιτιστικά μνημεία.

Η Ελλάδα αποτελεί για τους Γερμανούς μια φέτα παραδείσου, έναν τόπο όπου επιθυμούν να περάσουν «τις πιο πολύτιμες ημέρες του χρόνου». Οι πρώτες λέξεις που τους έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτονται την Ελλάδα είναι:

· Ήλιος και θάλασσα

· Σουβλάκι, τζατζίκι, φέτα

· Ομορφιά και φιλοξενία

· Διακοπές και χαλάρωση

Σημαντικά πιο χαμηλά βρίσκονται οι συνειρμοί με την «Ιστορία, τον πολιτισμό, τη μυθολογία», καθώς και με τα παγκοσμίως γνωστά ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία της χώρας.


Η οικονομική κρίση στο παρελθόν

Δέκα χρόνια μετά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης, μόλις ένας στους δέκα Γερμανούς συνδέει πλέον την Ελλάδα με όρους όπως «κρίση, φτώχεια, χρεοκοπία». Οι νεότεροι Γερμανοί είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να συνδέσουν τη χώρα μας με αυτό το σκοτεινό επεισόδιο.

Το 2024 σημειώθηκε νέο ρεκόρ, με πάνω από 5,2 εκατομμύρια Γερμανούς να επισκέπτονται την Ελλάδα, αύξηση 15% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Από όσους είχαν ήδη ταξιδέψει στη χώρα μας (46%), η συντριπτική πλειοψηφία (89%) έχει θετική ή πολύ θετική εικόνα για την Ελλάδα.


Ο ρόλος των ελληνικών εστιατορίων

Ενδιαφέρον έχει η εκτίμηση ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση θετικής άποψης για την Ελλάδα έχουν τα περίπου 3.300 ελληνικά εστιατόρια που λειτουργούν στη Γερμανία. Το 58% των ερωτηθέντων τα θεωρεί σημείο επαφής με τη χώρα μας, ιδίως για όσους έχουν ήδη ταξιδέψει στην Ελλάδα η επίσκεψη σε κάποια tavern είναι «μίνι διακοπές».


Τα σκοτεινά σημεία στις σχέσεις

Παρά τη θετική εικόνα, υπάρχουν θέματα που ρίχνουν βαριά σκιά στις διμερείς σχέσεις. Για σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων η ναζιστική κατοχή παίζει «πολύ σημαντικό» ή «σημαντικό» (27%) ρόλο στην αντίληψή τους για την Ελλάδα.

Τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν «σημαντικό» ή «πολύ σημαντικό» (40%) το να αναγνωρίσει και να αναλάβει τη Γερμανία την ιστορική ευθύνη της απέναντι στην Ελλάδα. Το 37% των ερωτηθέντων όμως συμμερίζεται την πάγια θέση των γερμανικών κυβερνήσεων ότι το θέμα θεωρείται «νομικά και πολιτικά λήξαν».


Η αντίστροφη εικόνα

Σύμφωνα με την αντίστροφη έρευνα που είχε δημοσιευθεί από το Friedrich Ebert Stiftung τον Σεπτέμβριο του 2024, μόνο το 31% των Ελλήνων έχει θετική άποψη για τους Γερμανούς. Ήταν βέβαια μια πρόοδος από το 16% της έρευνας του 2022, δείχνοντας ότι και από την ελληνική πλευρά υπάρχει βελτίωση στις αντιλήψεις.

Τα δύο τρίτα των Γερμανών θεωρούν την Ελλάδα είτε πολύ σημαντική (26%) είτε σημαντική (38%) για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα ίδια περίπου να ισχύουν και για τον ρόλο μας στο ΝΑΤΟ.