Όταν βλέπουμε ζωύφια και έντομα μέσα στο σπίτι, οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε να τρέξουμε να τα διώξουμε ή να τα σκοτώσουμε αμέσως. Η αλήθεια όμως είναι ότι πολλά από αυτά τα μικρά «ζωντανά» μπορεί να είναι πολύ πιο χρήσιμα από ό,τι νομίζουμε – και μάλιστα μας προστατεύουν από άλλα ενοχλητικά παράσιτα.

Στην πραγματικότητα, οι «συγκάτοικοι» αυτοί είναι περισσότεροι όσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε εξοχικές περιοχές, μακριά από το κέντρο της πόλης. Δείτε ποια έντομα και ζωύφια δεν πρέπει να σκοτώνετε, εκτός φυσικά αν είναι επικίνδυνα για εσάς ή τα κατοικίδιά σας.


Αράχνες: Οι «φύλακες» κατά των κουνουπιών και των μυγών

Οι αράχνες που συναντάμε στα ελληνικά σπίτια είναι συνήθως μικρές και καφέ – και σίγουρα όχι οι τεράστιες αράχνες που βλέπουμε σε βίντεο από την Αυστραλία! Οι κοινές αράχνες είναι ακίνδυνες και πολύ χρήσιμες: τρέφονται με κουνούπια, μύγες και μικρά παράσιτα που διαφορετικά θα έμπαιναν ανενόχλητα στον χώρο μας.

Έτσι, περιορίζουν την εξάπλωση εντόμων που μπορεί να μεταφέρουν ιούς ή να προκαλέσουν φθορές στα ρούχα, τα λουλούδια ή τα έπιπλά μας.


Τιπουλίδες: Μοιάζουν με κουνούπια αλλά δεν δαγκώνουν

Οι τιπουλίδες είναι αυτά τα μακριά, λεπτά έντομα που συχνά μπερδεύουμε με κουνούπια. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν τσιμπάνε καθόλου – γιατί δεν έχουν καν λειτουργικό στόμα! Έλκονται από το φως και γι’ αυτό θα τα δείτε να στέκονται σε τοίχους και παράθυρα. Είναι απολύτως ακίνδυνα για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια.


Σαμιαμίδια: Οι μικρές σαύρες που φέρνουν τύχη

Τα σαμιαμίδια, οι μικρές γρήγορες σαύρες που εμφανίζονται συχνά σε εξοχικά, είναι κι αυτά εντελώς ακίνδυνα. Μάλιστα, πολλοί τα θεωρούν και γούρι! Το πιο σημαντικό είναι ότι τρέφονται με διάφορα έντομα και κουνούπια που θα μπορούσαν να γίνουν πρόβλημα. Αν τα δείτε, μην τα πειράξετε: με το που σας αντιληφθούν, εξαφανίζονται αμέσως για να κρυφτούν.


Πώς να μειώσετε τα ανεπιθύμητα έντομα στο σπίτι σας

Αν παρ’ όλα αυτά θέλετε να κρατήσετε μακριά όλους τους ανεπιθύμητους «επισκέπτες», ακολουθήστε απλά βήματα πρόληψης:
  • Τοποθετήστε σίτες στα παράθυρα και τις πόρτες.
  • Αερίζετε συχνά τους χώρους για να μειώνεται η υγρασία.
  • Κρατάτε τον κήπο και το μπαλκόνι καθαρά από στάσιμα νερά και οργανικά υπολείμματα.