Ένα νέο τοπίο για τις ελληνοαµερικανικές σχέσεις διαµορφώνεται µε ένοικο εδώ και έξι µήνες του Λευκού Οίκου τον Ντόναλντ Τραµπ και της πρεσβείας της Αθήνας από τον προσεχή Σεπτέµβριο την Κίµπερλι Γκιλφόιλ. Η επόµενη πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα µας πέρασε από τη διαδικασία ακρόασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και πλέον χρειάζεται το «πράσινο φως» της επιτροπής και την έγκριση από την Ολοµέλεια της Γερουσίας, που αναµένεται να δοθεί πριν από τις 4 Αυγούστου, οπότε διακόπτει τις εργασίες της για θερινές διακοπές.

Στη συνέχεια θα ορκιστεί ενώπιον είτε του Ντόναλντ Τραµπ στον Λευκό Οίκο είτε του Μάρκο Ρούµπιο στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ και αµέσως µετά θα ετοιµάσει βαλίτσες για τριετή θητεία στην Ελλάδα, µέχρι δηλαδή το φθινόπωρο του 2028. Η ακρόαση της κυρίας Γκιλφόιλ, τόσο η αρχική της τοποθέτηση όσο και οι απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις των γερουσιαστών, δείχνει και το νέο πλαίσιο στο οποίο βάζει την Ελλάδα η Ουάσινγκτον µέσα στον παγκόσµιο γεωπολιτικό χάρτη, από τη δική της πάντα σκοπιά, βέβαια.

Κίμπερλι Γκιλφόϊλ: Τι είπε για εξοπλιστικά και αμυντικές δαπάνες, επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών και ενεργειακή συνεργασία

Κατά πρώτον, είναι η θέση της χώρας µας στην αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ. Η ίδια υπογράµµισε τον κρίσιµο ρόλο που επιτελεί η Ελλάδα στη νότια πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συµµαχίας, κάνοντας ειδική αναφορά στους ισχυρούς αµυντικούς δεσµούς και στο γεγονός ότι η χώρα µας είναι µία από τις πιο συνεπείς στην εκπλήρωση των συµµαχικών υποχρεώσεων που αφορούν τους στόχους για τις αµυντικές δαπάνες, καθώς ήδη εξάλλου δαπανά πάνω από 3% του ΑΕΠ ετησίως, όταν ο στόχος είναι ακόµη στο 2%. «Αυτό δεν είναι απλώς θέµα στατιστικών στοιχείων. Είναι µια απτή επένδυση στη συλλογική µας ασφάλεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει µε το γεγονός ότι ένα µεγάλο µέρος αυτών των δαπανών κατευθύνεται σε αµερικανικά αµυντικά συστήµατα. Ο Ντόναλντ Τραµπ έχει αποδείξει ότι είναι ένας ηγέτης που πρώτα κοιτάει το εµπορικό και οικονοµικό συµφέρον της χώρας του και πάνω σε αυτό στηρίζει εν πολλοίς και τις διµερείς σχέσεις των ΗΠΑ µε άλλα κράτη. Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγµή συµφωνία για τα µαχητικά πέµπτης γενιάς F-35, αναβαθµί ζει τα F-16 της Πολεµικής Αεροπορίας στην κορυ φαία έκδοση Viper, διαπραγµατεύεται τη συµµετο χή της στο πρόγραµµα ναυπήγησης των φρεγατών Constellation, ενώ παρέλαβε πέρυσι τρία ελικόπτερα ΜΗ-60 Romeo και περιµένει έως το 2026 άλλα τέσσερα.

Η κυρία Γκιλφόιλ στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτά τα εξοπλιστικά προγράµµατα, υπογραµµίζοντας µάλιστα ότι «το προτεινόµενο κοινό έργο για τη συµπαραγωγή ναυτικών φρεγατών καταδεικνύει τη µακροπρό θεσµη δέσµευση της Ελλάδας στη στρατηγική αµυ ντική µας συνεργασία». Την ίδια ώρα, µάλιστα, σε µια σηµαντική τοποθέτηση, συµφώνησε µε τον πρόεδρο της επιτροπής, γερουσιαστή Τζιµ Ρις, ότι η Τουρκία δεν πρέπει να πάρει τα αµερικανικά µαχητικά αεροσκάφη F-35. «Λαοί και χώρες κάνουν επιλογές στη ζωή. Και η Τουρκία επέλεξε να συνεργαστεί µε τη Ρωσία για τους S-400», σηµείωσε σχετικά η κυρία Γκιλφόιλ.

Ενα τρίτο στοιχείο στο νέο τοπίο που ήδη διαµορ φώνεται είναι η ενέργεια. «Οι Ηνωµένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν σηµειώσει τεράστια πρόοδο στην ενεργειακή συνεργασία. Ο τερµατικός σταθµός LNG της Ρεβυθούσας στην Ελλάδα και η κατασκευή της πλωτής µονάδας επαναεριοποίησης και αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη επιτρέπουν στις ΗΠΑ να εξάγουν περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώπιον των γερουσιαστών, δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στο γεγονός ότι «υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για την πώληση περισσότερης αµερικανικής ενέργειας στην Ελλάδα και τους γείτονές της».

Η υποψήφια πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα µας έδει ξε ότι η αµερικανική στήριξη θα συνεχιστεί σε έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως είναι οι διασυνδέσεις Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (Great Sea Interconnector), Αιγύπτου - Κύπρου - Ελλάδας (EuroAfrica Interconnector) και Ελλάδας - Αιγύπτου (GREGY Interconnector), στα οποία αναφέρθηκε χωρίς να τα ονοµατίσει.

Το φιλόδοξο έργο µεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία

Ξεχωριστής σηµασίας είναι όµως η αναφορά που έκανε σε ένα έργο που µπορεί να αλλάξει τον ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη στην ευρύτερη γειτονιά µας, µε επίκεντρο τη χώρα µας. Πρόκειται για το φιλόδοξο έργο µεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και στη συνέχεια τη Ρουµανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, µε υψηλή γεωστρατηγική αξία για τη χώρα µας, πέρα από την ενεργειακή. «Αν επικυρωθώ (σ.σ.: για πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα), θα συνεργαστώ µε την Ελλάδα για την εµπορική αξιοποίηση επενδύσεων σε βασικούς αγωγούς φυσικού αερίου, όπως ο λεγόµενος “Κάθετος ∆ιάδροµος”, που συνδέει την Ελλάδα µε τη Βουλγαρία, τη Ρουµανία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και την Κεντρική Ευρώπη», δήλωσε κατά την ακρόασή της. Την εποµένη, µάλιστα, από τη Ρώµη και τη ∆ιάσκε ψη για την Ανοικοδόµηση της Ουκρανίας, ο Κυριά κος Μητσοτάκης τόνιζε ότι «µαζί µε τους εταίρους µας στην περιοχή συµβάλλουµε ήδη στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας µέσω του ζωτικής σηµασίας “Κάθετου ∆ιαδρόµου”, ενός κρίσιµου έργου υποδοµής, µε σηµαντικές προ οπτικές».

Τέλος, η κυρία Γκιλφόιλ έδειξε και τους τοµείς που ενδιαφέρουν περισσότερο τις αµερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα, συµβάλλοντας στις άµεσες ξένες επενδύσεις που επιθυµεί και η κυβέρνηση. «Οι οικονοµικές ευκαιρίες παραµένουν κεντρικός πυλώνας της ισχυρής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας. Εάν επικυρωθώ, θα υπηρετήσω ως στρατηγικός εταίρος την προώθηση των εµπορικών και επενδυτικών συµφερόντων των ΗΠΑ, βασιζόµενη σε επιτυχηµένες προσπάθειες για την επέκταση των ευκαιριών για τις αµερικανικές εταιρείες σε βασικούς τοµείς, συµπεριλαµβανοµένων της άµυνας, της ενέργειας, της ναυτιλίας, των υποδοµών, της τεχνολογίας, της Τεχνητής Νοηµοσύνης, των φαρµακευτικών προϊόντων, της φιλοξενίας και της γεωργίας», είπε.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά