Η 72χρονη Ζιζέλ Πελικό, η γυναίκα που είχε το θάρρος να καταγγείλει επώνυμα τη νάρκωσή της από τον σύζυγό της και τον επανειλημμένο βιασμό της από δεκάδες άνδρες, τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής - τη μεγαλύτερη διάκριση της Γαλλίας. Η Πελικό βραβεύθηκε μαζί με 589 ακόμη άτομα για τη γενναιότητα και τη συμβολή της στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Διαβάστε: Βρετανία: Υπόθεση παρόμοια με της Ζιζέλ Πελικό: "Σε ναρκώνω, σε βιάζω και βγάζω γυμνές φωτογραφίες σου"

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην σύζυγός της, Ντομινίκ Πελικό, καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2024 σε 20 χρόνια κάθειρξης, ενώ άλλοι 50 άνδρες καταδικάστηκαν για βιασμό, απόπειρα βιασμού ή σεξουαλική επίθεση. Ο Ντομινίκ επικοινωνούσε με τους δράστες μέσω διαδικτύου και τους καλούσε να βιάσουν τη σύζυγό του, ενώ εκείνη ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.  Η ιστορία της Ζιζέλ αποτελεί σύμβολο δύναμης και αφύπνισης απέναντι στη σεξουαλική βία.

Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να εκδοθούν τα απομνημονεύματα της Ζιζέλ Πελικό

Η κόρη της Ζιζέλ Πελικό, Καρολάιν, κατέθεσε μήνυση κατά του πατέρα της, κατηγορώντας τον ότι την νάρκωσε και την κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν 30 ετών. Η ίδια δημοσίευσε τον περασμένο Δεκέμβριο τα απομνημονεύματά της με τίτλο «I’ll Never Call Him Dad Again» («Δεν θα τον αποκαλέσω ξανά μπαμπά»)

Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να εκδοθούν τα απομνημονεύματα της Ζιζέλ Πελικό. Το βιβλίο «A Hymn to Life» («Ένας ύμνος στη ζωή») θα αφηγείται την ιστορία της «με τα λόγια της, θα προσφέρει παρηγοριά και ελπίδα και θα συμβάλει θετικά στην αλλαγή της συζήτησης γύρω από την ντροπή των θυμάτων και στην αλλαγή του κόσμου», δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση ο εκδοτικός οίκος.

«Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για την υποστήριξη που έχω λάβει από την αρχή της δίκης», ανέφερε η Πελικό στην ίδια ανακοίνωση και πρόσθεσε: «Τώρα θέλω να πω την ιστορία μου με τα δικά μου λόγια. Μέσω αυτού του βιβλίου, ελπίζω να μεταφέρω ένα μήνυμα δύναμης και θάρρους σε όλους όσοι υποβάλλονται σε δύσκολες δοκιμασίες. Μακάρι να μη νιώσουν ποτέ ντροπή. Και με τον καιρό, μακάρι να μάθουν ακόμη και να γεύονται ξανά τη ζωή και να βρουν την ειρήνη».