Πωλήθηκε στα 200.000 δολάρια το πορτρέτο του ηγέτη της ανεξαρτησίας την Ινδίας Μαχάτμα Γκάντι, το οποίο αποτελεί το μοναδικό έργο, για το οποίο είχε ποζάρει ο ίδιος. Μάλιστα, το ποσό πώλησης είναι πολύ υψηλότερο από τη τιμή εκτίμησης που είχε ανακοινώσει ο οίκος δημοπρασιών Bonhams.

Διαβάστε: Πέντε από τους πιο ακριβούς πίνακες ζωγραφικής που έχουν πουληθεί σε δημοπρασίες (Εικόνες & Βίντεο)

Το πορτρέτο του Μαχάτμα Γκάντι

Συγκεκριμένα, η ελαιογραφία ζωγραφίστηκε το 1931 από τη Βρετανο-Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Κλερ Λέιτον, η οποία γνωρίστηκε με τον Γκάντι όταν είχε επισκεφθεί το Λονδίνο, με αφορμή τη δεύτερη διάσκεψη της Στρογγυλής Τραπέζης.

Να σημειωθεί ότι, η Λείτον ήταν μια από τις λίγες καλλιτέχνιδες που πέρασε την πόρτα του γραφείου του και είχε την ευκαιρία να ζωγραφίσει την εικόνα του. Σύμφωνα με την περιγραφή του πορτρέτου, ο πίνακας είναι το μοναδικό πορτρέτο ελαιογραφία που πόζαρε ο Γκάντι. Το Νοέμβριο του 1931 παρουσίασε το πορτρέτο στη Γκαλερί Albany στο Λονδίνο. Το έργο παρέμεινε στη συλλογή της μέχρι τον θάνατο της το 1989. Ύστερα, κληροδοτήθηκε στην οικογένεια της.

Μαχάτμα Γκάντι: «Πατέρας του έθνους»

Ο Μαχάτμα Γκάντι ηγήθηκε ενός μη βίαιου κινήματος αντίστασης κατά της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία. Οι διδασκαλίες του έχουν εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι Ινδοί τον λατρεύουν ως τον «πατέρα του έθνους». Ο ίδιος γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1869 στο Πορμπαντάρ της υπό αγγλική κυριαρχία Ινδικής επαρχίας Γκουτζαράτ.

Το όνομα «Μαχάτμα» σημαίνει «Μεγάλη Ψυχή» στα σανσκριτικά, το οποίο φέρεται να του απέδωσε το 1915 ο συμπατριώτης του νομπελίστας ποιητής και στοχαστής Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ.

Σημειώνεται ότι ο Γκάντι με την πολιτική και πνευματική στάση του πυροδότησε τρεις από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις του 20ου αιώνα: την επανάσταση κατά της αποικιοκρατίας, των φυλετικών διακρίσεων και της βίας. Μάλιστα εντυπωσιακό είναι, ότι μεταξύ των θαυμαστών του Ινδού ηγέρη, ήταν και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ο οποίος θεωρούσε πολιτική της μη βίας τού Γκάντι το πιθανό αντίδοτο στη μαζική βία.