Τα γερά πατήματα Παγώνη στα χνάρια του Τσιτσιπά
Οι ομοιότητες και οι διαφορές τους
Στέφανος Τσιτσιπάς και Ραφαήλ Παγώνης έχουν μάθει πως το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται σκληρή δουλειά και ψυχική αντοχή, αποτελώντας πρότυπα για τους άλλους αθλητές

Ήταν σχεδόν πριν μια δεκαετία όταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς άρχισε να χτυπάει δυνατά την πόρτα της παγκόσμιας ελίτ στο τένις. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι το ελληνικό τένις θα αναδυόταν από τη σκιά και θα μετατρεπόταν σε μια «εθνική υπόθεση» που απασχολεί όλη τη χώρα. Τώρα, μόλις μερικά χρόνια αργότερα, στη σκηνή ανεβαίνει μια νέα γενιά, με τον 14χρονο Ραφαήλ Παγώνη να δείχνει ότι η συνέχεια είναι όχι μόνο εφικτή, αλλά και λαμπρή.
Πώς όμως φτάσαμε από τον Τσιτσιπά στον Παγώνη; Ποια είναι τα κοινά και οι διαφορές στην πορεία τους; Και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του ελληνικού τένις;
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν ήρθε ξαφνικά. Ήταν προϊόν μιας οικογένειας που ανέπτυξε συστηματικά το ταλέντο του από πολύ νωρίς, μέσα σε ένα περιβάλλον όπου το τένις ήταν τρόπος ζωής. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Αθήνας, με καθημερινή, σκληρή προπόνηση, αλλά κυρίως με όραμα και υπομονή. Το 2018 έκανε το μεγάλο μπαμ, μπαίνοντας στο Top 20 της παγκόσμιας κατάταξης, και έκτοτε εξελίχθηκε σε παγκόσμιο αστέρι φτάνοντας στο νούμερο 3 του κόσμου, με πολλές κατακτήσεις τίτλων.
Ο Τσιτσιπάς έφερε το ελληνικό τένις στο προσκήνιο και δημιούργησε το πλαίσιο για μια νέα γενιά παικτών που πλέον έχουν «άνοιγμα» και ευκαιρίες που παλιότερα φάνταζαν μακρινό όνειρο.
Ο Ραφαήλ Παγώνης, μόλις 14 ετών, νούμερο 1 στον κόσμο στην κατηγορία του και φιναλίστ του φετινού Wimbledon, ανήκει σε αυτή τη νέα γενιά. Η διαφορά του με τον Στέφανο στα πρώτα τους βήματα δεν είναι απλά η ηλικία, αλλά το πού και πώς μεγαλώνουν. Ενώ ο Τσιτσιπάς «χτίστηκε» σε ένα ελληνικό τένις που ακόμη πάλευε για αναγνώριση και υποδομές, ο Παγώνης είναι παιδί ενός πιο οργανωμένου, πιο επαγγελματικού συστήματος.
Η ελληνική Ομοσπονδία Τένις έχει ενισχύσει σημαντικά τα προγράμματα ανάπτυξης junior τα τελευταία χρόνια, έχοντας πλέον σαφές πλάνο για την ανάδειξη νέων ταλέντων. Οι ακαδημίες έχουν καλύτερες εγκαταστάσεις, οι προπονητές πιο εξειδικευμένοι και η χρηματοδότηση πιο σταθερή. Αυτό σημαίνει ότι ο Παγώνης έχει πρόσβαση σε προγράμματα εκπαίδευσης και τουρνουά που πριν από μια δεκαετία ήταν ελλιπή ή ανύπαρκτα.
Κι όμως, παρότι οι συνθήκες διαφέρουν, τα βασικά χαρακτηριστικά που συνδέουν Τσιτσιπά και Παγώνη είναι τα ίδια: αφοσίωση, πειθαρχία και αγάπη για το άθλημα. Και οι δύο ξεκίνησαν από πολύ μικρή ηλικία, πέρασαν αμέτρητες ώρες στο γήπεδο, αντιμετώπισαν προκλήσεις και πιέσεις. Κι οι δύο έχουν μάθει πως το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί. χρειάζεται σκληρή δουλειά και ψυχική αντοχή.
Επιπλέον, και οι δύο αποτελούν πρότυπα για τους μικρούς αθλητές, δημιουργώντας ένα κύμα ενδιαφέροντος και συμμετοχής στα γήπεδα τένις της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο που το άθλημα έχει ανθίσει, με τα τουρνουά να γίνονται πιο πολυάριθμα και το κοινό πιο ενημερωμένο και ενεργό.
Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο πλαίσιο που «γέννησε» τον καθένα. Ο Τσιτσιπάς ήταν πρωτοπόρος, έπρεπε να ανοίξει δρόμους σε ένα ελληνικό τένις που αντιμετώπιζε ακόμη προβλήματα υποδομών, χρηματοδότησης και αναγνώρισης. Ο δρόμος του ήταν πιο «μοναχικός», με λιγότερες βοήθειες από το σύστημα.
Αντίθετα, ο Παγώνης κινείται σε ένα πιο ώριμο περιβάλλον, με περισσότερη στήριξη, από τις εθνικές ομοσπονδίες, αλλά και από διεθνείς φορείς. Αυτό δεν σημαίνει λιγότερο αγώνα, αλλά διαφορετικό. Ο νέος αυτός αθλητής έχει μπροστά του ένα μονοπάτι πιο ευθύγραμμο, αλλά η πίεση και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν, αφού τα «συμβόλαια» της επιτυχίας είναι πιο αυστηρά. Ο ίδιος έχει πει, ότι από 10 ετών κατάλαβε πως θέλει να δει το τένις επαγγελματικά και από τα 12 συμμετέχει σε διεθνή τουρνουά, έχοντας μηδενικό προσωπικό χρόνο. Δεν είναι τίποτα στρωμένο με ροδοπέταλα...
Η Ελλάδα πλέον δεν είναι απλώς μια χώρα με σποραδικές επιτυχίες στο τένις. Με τον Τσιτσιπά να έχει ανέβει στην παγκόσμια ελίτ και τον Παγώνη να προβάλλει ως το επόμενο μεγάλο ταλέντο, το άθλημα έχει αλλάξει στάτους. Από μια μικρή αγορά που έψαχνε ταυτότητα, η χώρα μετατρέπεται σε «φυτώριο» ταλέντων με διεθνή παρουσία.
Το ελληνικό τένις απέκτησε φανατικούς οπαδούς, επενδυτές και δημόσια αναγνώριση. Η συμμετοχή στα μεγάλα τουρνουά, τα media που ασχολούνται καθημερινά, ακόμα και τα σχολικά προγράμματα που προωθούν το άθλημα, όλα μαρτυρούν τη ριζική αλλαγή.
Από τον Στέφανο Τσιτσιπά μέχρι τον Ραφαήλ Παγώνη, το ελληνικό τένις ζει μια αναγέννηση. Είναι μια ιστορία που δείχνει πως το ταλέντο, όταν συνδυάζεται με σωστή υποστήριξη και όραμα, μπορεί να αλλάξει το status μιας ολόκληρης χώρας στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη.
Πώς όμως φτάσαμε από τον Τσιτσιπά στον Παγώνη; Ποια είναι τα κοινά και οι διαφορές στην πορεία τους; Και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του ελληνικού τένις;
Ο Τσιτσιπάς που έσπασε το καλούπι
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν ήρθε ξαφνικά. Ήταν προϊόν μιας οικογένειας που ανέπτυξε συστηματικά το ταλέντο του από πολύ νωρίς, μέσα σε ένα περιβάλλον όπου το τένις ήταν τρόπος ζωής. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Αθήνας, με καθημερινή, σκληρή προπόνηση, αλλά κυρίως με όραμα και υπομονή. Το 2018 έκανε το μεγάλο μπαμ, μπαίνοντας στο Top 20 της παγκόσμιας κατάταξης, και έκτοτε εξελίχθηκε σε παγκόσμιο αστέρι φτάνοντας στο νούμερο 3 του κόσμου, με πολλές κατακτήσεις τίτλων.Ο Τσιτσιπάς έφερε το ελληνικό τένις στο προσκήνιο και δημιούργησε το πλαίσιο για μια νέα γενιά παικτών που πλέον έχουν «άνοιγμα» και ευκαιρίες που παλιότερα φάνταζαν μακρινό όνειρο.
Το νέο τοπίο
Ο Ραφαήλ Παγώνης, μόλις 14 ετών, νούμερο 1 στον κόσμο στην κατηγορία του και φιναλίστ του φετινού Wimbledon, ανήκει σε αυτή τη νέα γενιά. Η διαφορά του με τον Στέφανο στα πρώτα τους βήματα δεν είναι απλά η ηλικία, αλλά το πού και πώς μεγαλώνουν. Ενώ ο Τσιτσιπάς «χτίστηκε» σε ένα ελληνικό τένις που ακόμη πάλευε για αναγνώριση και υποδομές, ο Παγώνης είναι παιδί ενός πιο οργανωμένου, πιο επαγγελματικού συστήματος.Η ελληνική Ομοσπονδία Τένις έχει ενισχύσει σημαντικά τα προγράμματα ανάπτυξης junior τα τελευταία χρόνια, έχοντας πλέον σαφές πλάνο για την ανάδειξη νέων ταλέντων. Οι ακαδημίες έχουν καλύτερες εγκαταστάσεις, οι προπονητές πιο εξειδικευμένοι και η χρηματοδότηση πιο σταθερή. Αυτό σημαίνει ότι ο Παγώνης έχει πρόσβαση σε προγράμματα εκπαίδευσης και τουρνουά που πριν από μια δεκαετία ήταν ελλιπή ή ανύπαρκτα.
Κοινά στοιχεία
Κι όμως, παρότι οι συνθήκες διαφέρουν, τα βασικά χαρακτηριστικά που συνδέουν Τσιτσιπά και Παγώνη είναι τα ίδια: αφοσίωση, πειθαρχία και αγάπη για το άθλημα. Και οι δύο ξεκίνησαν από πολύ μικρή ηλικία, πέρασαν αμέτρητες ώρες στο γήπεδο, αντιμετώπισαν προκλήσεις και πιέσεις. Κι οι δύο έχουν μάθει πως το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί. χρειάζεται σκληρή δουλειά και ψυχική αντοχή. Επιπλέον, και οι δύο αποτελούν πρότυπα για τους μικρούς αθλητές, δημιουργώντας ένα κύμα ενδιαφέροντος και συμμετοχής στα γήπεδα τένις της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο που το άθλημα έχει ανθίσει, με τα τουρνουά να γίνονται πιο πολυάριθμα και το κοινό πιο ενημερωμένο και ενεργό.
To πλαίσιο
Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο πλαίσιο που «γέννησε» τον καθένα. Ο Τσιτσιπάς ήταν πρωτοπόρος, έπρεπε να ανοίξει δρόμους σε ένα ελληνικό τένις που αντιμετώπιζε ακόμη προβλήματα υποδομών, χρηματοδότησης και αναγνώρισης. Ο δρόμος του ήταν πιο «μοναχικός», με λιγότερες βοήθειες από το σύστημα.Αντίθετα, ο Παγώνης κινείται σε ένα πιο ώριμο περιβάλλον, με περισσότερη στήριξη, από τις εθνικές ομοσπονδίες, αλλά και από διεθνείς φορείς. Αυτό δεν σημαίνει λιγότερο αγώνα, αλλά διαφορετικό. Ο νέος αυτός αθλητής έχει μπροστά του ένα μονοπάτι πιο ευθύγραμμο, αλλά η πίεση και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν, αφού τα «συμβόλαια» της επιτυχίας είναι πιο αυστηρά. Ο ίδιος έχει πει, ότι από 10 ετών κατάλαβε πως θέλει να δει το τένις επαγγελματικά και από τα 12 συμμετέχει σε διεθνή τουρνουά, έχοντας μηδενικό προσωπικό χρόνο. Δεν είναι τίποτα στρωμένο με ροδοπέταλα...
Η αλλαγή status
Η Ελλάδα πλέον δεν είναι απλώς μια χώρα με σποραδικές επιτυχίες στο τένις. Με τον Τσιτσιπά να έχει ανέβει στην παγκόσμια ελίτ και τον Παγώνη να προβάλλει ως το επόμενο μεγάλο ταλέντο, το άθλημα έχει αλλάξει στάτους. Από μια μικρή αγορά που έψαχνε ταυτότητα, η χώρα μετατρέπεται σε «φυτώριο» ταλέντων με διεθνή παρουσία.Το ελληνικό τένις απέκτησε φανατικούς οπαδούς, επενδυτές και δημόσια αναγνώριση. Η συμμετοχή στα μεγάλα τουρνουά, τα media που ασχολούνται καθημερινά, ακόμα και τα σχολικά προγράμματα που προωθούν το άθλημα, όλα μαρτυρούν τη ριζική αλλαγή.
Από τον Στέφανο Τσιτσιπά μέχρι τον Ραφαήλ Παγώνη, το ελληνικό τένις ζει μια αναγέννηση. Είναι μια ιστορία που δείχνει πως το ταλέντο, όταν συνδυάζεται με σωστή υποστήριξη και όραμα, μπορεί να αλλάξει το status μιας ολόκληρης χώρας στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη.