Ενώ άλλα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να παλεύουν με την υπερανάπτυξη που τροφοδοτείται από τον τουρισμό, η Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο από τα Επτάνησα, δυτικά της ηπειρωτικής Ελλάδας, έχει σε μεγάλο βαθμό ξεφύγει από τη λάμψη και τη φρενίτιδα. Με αυτή τη φράση, η δημοσιογράφος Hilary Swift ξεκινά το αφιέρωμα - οδοιπορικό της στην Κεφαλονιά για τους New York Times.

Διαβάστε: Η Άνδρος πρώτο "κρυφό διαμάντι" της Ελλάδας για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες

Όπως γράφει, κύριο χαρακτηριστικό του νησιού είναι ο Αίνος, ένα βουνό ύψους 1.628 μέτρων που βρίσκεται στο μοναδικό εθνικό πάρκο σε ελληνικό νησί. Οι πλαγιές του βουνού, όπου παράγεται η διάσημη ποικιλία κρασιού ρομπόλα της Κεφαλονιάς, μετατρέπονται σε κυματιστούς λόφους που συναντούν μια εντυπωσιακή καταγάλανη θάλασσα, η οποία γίνεται ακόμα πιο φωτεινή από τα ιριδίζοντα εξογκώματα των γύρω ασβεστολιθικών βράχων. Βυζαντινοί, Φράγκοι, Οθωμανοί, Γάλλοι και Άγγλοι είχαν όλοι μερίδιο στο νησί, αλλά οι Βενετοί άφησαν το πιο εμφανές σημάδι, σχολιάζει, όπως φαίνεται στην αρχιτεκτονική του Φισκάρδου, του μοναδικού χωριού που δεν καταστράφηκε από τον φονικό σεισμό του 1953. Και επισημαίνει πως ό,τι λείπει από την Κεφαλονιά σε αρχιτεοκτονική ιστορία, το αναπληρώνει με τα εντυπωσιακά τοπία, την ανεπιτήδευτη γοητεία και την υπόσχεση ότι μπορείς να βρεις μια αρκετά ήσυχη παραλία οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Οι νότιες παραλίες της Κεφαλονιάς είναι αμμώδεις με ρηχά νερά (ο βορράς τείνει να είναι με βότσαλα, με βαθιά γαλάζια νερά). Οι New York Times παροτρύνουν τους αναγνώστες: «Απολαύστε ένα χαλαρωτικό μπάνιο στην ειδυλλιακή και φιλική προς τα παιδιά παραλία Πλατύς Γιαλός. Αποτελεί μια λιγότερο πολυσύχναστη εναλλακτική λύση σε σχέση με τον γειτονικό Μακρύ Γιαλό. Και οι δύο βρίσκονται στο ανεπιτήδευτο χωριό Λάσση, κοντά στο αεροδρόμιο. Απλώστε μια πετσέτα ή νοικιάστε μια ξαπλώστρα (20 ευρώ) στην άσπρη άμμο. Για περισσότερη απομόνωση, οδηγήστε 20 λεπτά νοτιοανατολικά και κατεβείτε τα απότομα σκαλοπάτια προς τη μικροσκοπική παραλία Πεσαδά. Μια αδιαμόρφωτη διαδρομή στα δεξιά της σκάλας οδηγεί σε έναν πιο αμμώδη κολπίσκο».

Το 36ωρο στο μεγαλύτερο νησί των επτανήσων της Hilary Swift στην Κεφαλονιά συνεχίζεται με μια συμβουλή: «Μην αφήσετε την παρέλαση των ψαρόβαρκων να σας ξεγελάσει: οι Κεφαλονίτες είναι λάτρεις του κρέατος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σήμα κατατεθέν του νησιού, η κρεατόπιτα, μια πίτα τυλιγμένη σε φύλλο με κρέας και ρύζι, κανέλα και βότανα, συχνά περιέχει μοσχάρι, χοιρινό και αρνί. Μία από τις καλύτερες εκδοχές είναι στην Παλιά Πλάκα, η οποία σερβίρει πίτες με χοιρινό και μοσχάρι (9,90€) και με παστό μπακαλιάρο (10,50€). Αυτό το εστιατόριο σε στυλ καντίνας στο Αργοστόλι, περίπου 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από την παραλία Πλατύς Γιαλός, είναι το μέρος όπου οι ντόπιοι πηγαίνουν για ελληνική σπιτική κουζίνα. Πριν κλείσει στις 6 μ.μ., γεμίστε το πιάτο σας με ντάκο, φτιαγμένο με ντομάτες και παξιμάδια κριθαριού, λαγό στιφάδο με πολύ σκόρδο και κρεατόπιτα για να τα απολαύσετε σε μια βεράντα με θέα το λιμάνι του Αργοστολίου».

Η ξενάγηση συνεχίζεται στη σκιά του Αίνου, όπου βρίσκεται η κύρια αμπελουργική περιοχή του νησιού και η μόνη ζώνη που προορίζεται για την καλλιέργεια της ποικιλίας ρομπόλα της Κεφαλονιάς, η οποία συνήθως δίνει ένα ορυκτό, λεμονάτο λευκό κρασί. Οινοποιεία σε όλο το νησί προμηθεύονται ρομπόλα από εδώ, ενώ καλλιεργούν και άλλες ποικιλίες, μεταξύ των οποίων και το Gentilini Winery & Vineyards. Το κτήμα, 12 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Παλιά Πλάκα, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 από τον απόγονο ενός Ιταλού μηχανικού του 16ου αιώνα που στάλθηκε από τη Βενετία στην Κεφαλονιά για να οχυρώσει την πόλη της Άσσου. Τώρα το διευθύνει η κόρη του και ο σύζυγός της, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον κήπο, όπου οι επισκέπτες δοκιμάζουν κρασιά, τα παιδιά παίζουν και οι φίλοι συναντιούνται κάτω από τις ελιές, ως μια στοργική επέκταση του σπιτιού τους (ποτήρια από 5€, γευσιγνωσία από 12€).

Η δημοσιογράφος προτρέπει τους αναγνώστες να ξεκινήσουν τη μέρα τους από τα νοτιοδυτικά, όπου η Φτέρη και ο Μύρτος, πιθανώς οι πιο εντυπωσιακές ακτές του νησιού, απέχουν 40 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Αργοστόλη από έναν δρόμο που βρίσκεται περίπου 300 μέτρα πάνω από τη δυτική ακτογραμμή. Η Φτέρη είναι προσβάσιμη είτε με θαλάσσιο ταξί 10 λεπτών (20€ μετ' επιστροφής, αναχωρεί κάθε 20 λεπτά, με σειρά προτεραιότητας) από την παραλία της Αγίας Κυριακής, είτε με μια απαιτητική πεζοπορία 4,6 χιλιομέτρων μετ' επιστροφής από μια διαδρομή κοντά στο χωριό Ζόλα. Στη Ζόλα, συστήνεται η δοκιμή ενός γιαουρτιού με φρούτα (10€) και μια πανοραμική θέα της ακτογραμμής Στου Τσαγκάρη. Ο Μύρτος, προσβάσιμος με αυτοκίνητο, είναι η πιο δημοφιλής παραλία (οι θέσεις στάθμευσης γεμίζουν γρήγορα), με ντουζιέρες, μπάνια, μπαρ και ξαπλώστρες (από 10€). Στον δρόμο για τον Μύρτο, «σταματήστε στο Myrtillo στην πόλη Διβαράτα για ένα smoothie (από 4€) και για να περιηγηθείτε σε ελληνικά ρούχα και σχέδια στο γειτονικό Koumaro Kefalonia. Τόσο η Φτέρη όσο και ο Μύρτος μπορεί να έχουν ισχυρά ρεύματα και μεγάλα κύματα, οπότε να είστε προσεκτικοί όταν κολυμπάτε».

Από τον Μύρτο, απέχει 40 λεπτά με το αυτοκίνητο η βορειότερη πόλη του νησιού, το Φισκάρδο. Μεγάλο μέρος της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα είναι ανέπαφο, και η περιοχή του λιμανιού προσφέρει μια γεύση του πώς ήταν κάποτε ολόκληρο το νησί: Κτίρια με κεραμίδια και παστέλ χρώματα με περίτεχνες λεπτομέρειες, πλαισιωμένα από βουκαμβίλιες, πλαισιώνουν την προκυμαία με καφετέριες, ψαροταβέρνες και μπουτίκ (απλώς αγνοήστε τα γιοτ). Στο Φισκάρδο η νεοϋορκέζικη εφημερίδα προτείνει: «Ψωνίστε τυπωμένα καφτάνια στο Almyra Selections πριν γευματίσετε στο Roula’s Grill House. Ξεκινήστε με την ταραμοσαλάτα, έναν ελληνικό μεζέ με παστό και επεξεργασμένο αυγοτάραχο (7€) και τη γαρίδα σαγανάκι σε σάλτσα ντομάτας-φέτας (16€), πριν επιλέξετε ψητό κρέας ή θαλασσινά (18€ έως 35€). Στον δρόμο της επιστροφής στο πάρκινγκ, πάρτε μια μπάλα παγωτό ελληνικό γιαούρτι στο παγωτατζίδικο Dodoni (από 2,30€)».

Ο μακρινός βορράς της Κεφαλονιάς είναι πιο οικείος, με καταπράσινους, βραχώδεις κολπίσκους που βλέπουν στα γειτονικά νησιά της Λευκάδας και της Ιθάκης, πατρίδας του Οδυσσέα του Ομήρου. Μερικοί από αυτούς τους κολπίσκους, λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο από το Φισκάρδο, είναι προσβάσιμοι μέσω σύντομων πεζοποριών, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να τους εξερευνήσετε είναι με σκάφος ή ακόμα και καγιάκ. Για ευκολία πρόσβασης και καλύτερη πιθανότητα να εντοπίσετε τις απειλούμενες μεσογειακές φώκιες της περιοχής, νοικιάστε ένα καγιάκ από το Fiskardo Kayaks (35€ για τρεις ώρες) στην πόλη. Μην παραλείψετε να σταματήσετε στη βοτσαλωτή παραλία Κιμηλιά, η οποία είναι επίσης προσβάσιμη μέσω μιας πεζοπορίας 800 μέτρων, για να ζήσετε τα όνειρά σας ως ναυαγός. Εναλλακτικά, το κοντινό Regina’s Boats προσφέρει μηχανοκίνητα σκάφη που οδηγούνται από τον ίδιο τον ενοικιαστή και χωρούν έως οκτώ άτομα (από 60€ την ημέρα).

Το οδοιπορικό της πρώτης μέρας συνεχίζεται με την εξής συμβουλή: «Καθώς επιστρέφετε νότια προς το Αργοστόλι, κάντε μια γρήγορη παράκαμψη προς την Άσσο, μισή ώρα από το Φισκάρδο. Το μικρό χωριό είναι το πιο φωτογενές της Κεφαλονιάς: Πολύχρωμα σπίτια αγκαλιάζουν έναν κόλπο και εκτείνονται κατά μήκος ενός στενού ισθμού προς μια χερσόνησο στην κορυφή της οποίας βρίσκεται το Κάστρο της Άσσου, ένα βενετσιάνικο φρούριο του 16ου αιώνα. Περπατήστε κατά μήκος της μικροσκοπικής παραλίας του κόλπου, όπου μερικά εστιατόρια σερβίρουν παραδοσιακό φαγητό. Πιείτε μια μπύρα Mythos στο Nefeli-Anait για να απολαύσετε τη θέα του κάστρου. Ή περπατήστε λίγα λεπτά ανηφορικά προς το 3 Wise Monkeys και παραγγείλτε το κοκτέιλ Anamnisis, φτιαγμένο από τζιν, βανίλια, σύκο, λάιμ και μαστίχα, ένα λικέρ που παράγεται από τον χυμό ενός μαστιχόδεντρου (12€), για να το απολαύσετε σε μια πέτρινη αυλή».

Οι γαστρονομικές επιλογές της Κεφαλονιάς είναι σαφώς χαμηλών τόνων, αποτελούμενες κυρίως από απλές ταβέρνες. Αλλά αυτό σιγά σιγά αλλάζει, σχολιάζει η travel editor. Πέρυσι, το νησί υποδέχτηκε το εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας

Terre Mouikis στο Αργοστόλι. Καθίστε στην αυλή, με ονειρικούς ροζ τοίχους και πλακάκια στο πάτωμα, ή στην ταράτσα. Αφού ήταν επικεφαλής της κουζίνας του βραβευμένου με αστέρι Michelin Pied à Terre του Λονδίνου, ο Κεφαλονίτης σεφ Ασημάκης Χανιώτης ήθελε να φέρει το εκλεπτυσμένο του όραμα στο σπίτι. Τα πιάτα του δίνουν μια άλλη διάσταση στις κλασικές κεφαλονίτικες συνταγές: στα τσιγαρίδια, ένα παραδοσιακά απλό στιφάδο με άγρια χόρτα, για παράδειγμα, ο κ. Χανιώτης προσθέτει έναν πουρέ ντομάτας για φωτεινότητα και ψητό σουπιές για «δαγκώματα» (23€). Οι επιλογές περιλαμβάνουν ένα μενού γευσιγνωσίας έξι πιάτων (70€), καθώς και επιλογές à la carte.

Περπατήστε μετά το γεύμα κατά μήκος της οδού Ριζοσπαστών, η οποία διασχίζει την κεντρική πλατεία του Αργοστολίου, την Πλατεία Βαλλιάνου, πριν μετατραπεί σε έναν λιτό, πεζόδρομο με μαγαζιά. Συνεχίστε τη βραδιά με ένα κονσερβοποιημένο spritz στο Holy Memas (6,50€), δίπλα στο Terre Mouikis, ή παραγγείλτε ένα ποτήρι τοπικό πορτοκαλί κρασί (6€ έως 35€) και κέικ σιμιγδάλι με γεύση εσπεριδοειδών με σαντιγί από πικρή σοκολάτα γκανάς (11€) στο Oenops Wine Restaurant Cellar στη γωνία. Η νυχτερινή ζωή της Κεφαλονιάς έχει πολύ χαμηλότερη ένταση από αυτήν των άλλων ελληνικών νησιών, αλλά αν ψάχνετε για μια πιο ζωντανή σκηνή, καθίστε στο Entree All Day Bar, λίγα λεπτά με τα πόδια από το εστιατόριο, για την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε ένα πάρτι χορού αργά το βράδυ (ποτά από 6€).

Έτσι κλείνει η πρώτη μέρα στην Κεφαλονιά, για να ξεκινήσει η επόμενη από τη Σπηλιά της Μελισσάνης. Ο σεισμός του 1953 δεν γκρέμισε μόνο κτίρια - κατέρρευσε και η οροφή της Σπηλιάς της Μελισσάνης, λίγο έξω από την ανατολική πόλη της Σάμης, αποκαλύπτοντας την υπόγεια λίμνη της. Δεκάδες βάρκες παίρνουν τους επισκέπτες από την είσοδο του σπηλαίου στο εσωτερικό του (10€ για μια σύντομη περιήγηση με βάρκα). Προνοήστε να πάτε νωρίς: Κατά τους μήνες αιχμής, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η αναμονή μπορεί να φτάσει τα 90 λεπτά μεταξύ 11 π.μ. και 2 μ.μ., όταν ο ήλιος από πάνω μετατρέπει το νερό σε γαλαζοπράσινο και είναι πιο φωτογενής. Για μια κρύα βουτιά μετά την περιήγηση σε μια άλλη σπηλιά, κατευθυνθείτε προς το κοντινό Σπήλαιο Ζερβάτι. Ο βραχώδης σχηματισμός, αν και πολύ λιγότερο μεγαλοπρεπής από τη Μελισσάνη, είναι υπέροχος με τον δικό του τρόπο: Είναι κρυμμένος πίσω από μια αδιάφορη πράσινη πύλη σε μια κατοικημένη γειτονιά και απαιτεί μια σύντομη αλλά απότομη αναρρίχηση για να κατεβείτε. Μόλις φτάσετε εκεί, μπορεί να έχετε την κρυστάλλινη πισίνα του για τον εαυτό σας (δωρεάν).

Εκτός από το γεγονός ότι είναι η πρωτεύουσα των σπηλαίων της Κεφαλονιάς, η Σάμη φιλοξενεί δύο μικρά αλλά σημαντικά μουσεία σε απόσταση λίγων λεπτών με το αυτοκίνητο το ένα από το άλλο, επισημαίνεται στο οδοιπορικό. Για ένα ταξίδι στην Εποχή του Χαλκού έως τη Βυζαντινή περίοδο του νησιού, αφιερώστε μια ώρα στη νέα Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης (5€), όπου τέσσερα δωμάτια διαθέτουν μυκηναϊκή κεραμική, ελληνιστικά κοσμήματα και ρωμαϊκά αγάλματα. Στο Ναυτικό Μουσείο της Σάμης (5€), πιθανότατα θα σας υποδεχτεί ο ιδιοκτήτης του, Σωτήρης Μαρκέτος, του οποίου οι ιστορίες είναι λόγος αρκετός για να το επισκεφτείτε: για το πώς προσπάθησε να πλεύσει στην Ιθάκη στην ηλικία των 9 ετών με ένα σκάφος που έφτιαξε μόνος του (πριν τον σώσει ένας ψαράς), για το πώς εργάστηκε ως ναυπηγός μηχανικός στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και για το πώς κατασκεύασε τα ακριβή μοντέλα των πλοίων του μουσείου. Αν θέλετε να στριμώξετε περισσότερο χρόνο στην παραλία, η εκπληκτική παραλία Αντίσαμος (ξαπλώστρες από 20€) βρίσκεται μόλις 10 λεπτά βορειοανατολικά της πόλης.

Στη συνέχεια, κατευθυνθείτε στην κοιλάδα της Ομαλών, ένα ειδυλλιακό τοπίο με ελιές και κυπαρίσσια που έρχονται σε αντίθεση με τις κιμωλίες κορυφές του όρους Αίνου. Εκεί, αποδώστε τα σέβη σας στον προστάτη άγιο του νησιού, τον Άγιο Γεράσιμο, ο οποίος έζησε στην Κεφαλονιά στα μέσα του 1500 και του οποίου τα λείψανα φυλάσσονται σε ένα ασημένιο φέρετρο στο Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου (δωρεάν) στην κοιλάδα της Ομαλών. Το αυστηρό εξωτερικό του μοναστηριού έρχεται σε αντίθεση με τις φιλικές μοναχές του και το ζεστό εσωτερικό του με τις πανύψηλες χρυσές τοιχογραφίες. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το Orealios Gaea, το οινοποιείο του Συνεταιρισμού Ρομπόλας, του οποίου τα 300 μέλη συλλέγουν το μεγαλύτερο μέρος της ρομπόλας στον κόσμο. Σταματήστε για μια γευσιγνωσία (από 12€, έξι κρασιά) που περιλαμβάνει μια σειρά από τοπικά τυριά και την τελευταία Ρομπόλα Αμορόσα, ένα λευκό κρασί με γεύση μαρμελάδας που παράγει. Η βεράντα έχει θέα στον παστέλ θόλο του μοναστηριού στα βόρεια και στον Αίνο στα νότια, προσφέροντας ένα ταιριαστό τελικό πανόραμα.

Και κάπου εδώ ολοκληρώνεται το 36ωρο των New York Times στην Κεφαλονιά…