Εκείνο το καλοκαιρινό πρωινό του 2015, όταν η Μαρία Αφεντάκη κατέβηκε στο λιμάνι του Πειραιά ως μέλος μιας εθελοντικής ομάδας για τους πρόσφυγες, η ζωή της άλλαξε εντελώς. Ως μέλος μιας αντίστοιχης ομάδας Ελβετών εθελοντών που μαγείρευαν για εκατοντάδες ανθρώπους σε κουζίνες μέσα σε φορτηγά, συνάντησε τον Christian Rüegg – και η γνωριμία τους σύντομα εξελίχθηκε σε κάτι περισσότερο, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας voria.gr. Σήμερα, στο χωριό Μπέρικον της Ελβετίας, καλλιεργεί ελληνικά λαχανικά και φέρνει γεύσεις Ελλάδας με παραδοσιακά φαγητά μέσω του μικρού μαγαζιού της και των θεματικών γευμάτων farm-to-table.
Μυρωδιές Ελλάδας στην Ελβετία: Η Ελληνίδα που φέρνει τα βλίτα και τις ελληνικές γεύσεις στη φάρμα της
Δύο στοιχεία κάνουν ιδιαίτερη την ιστορία της Μαρίας Αφεντάκη. Πρώτον, έμαθε στους Ελβετούς συγχωριανούς της να καλλιεργούν βλίτα, τα οποία πλέον πουλά σε μεγάλες ποσότητες. Δεύτερον, εισήλθε στον κόσμο του farm-to-table, ετοιμάζοντας γεύματα για μικρές ομάδες, πάντα με γεύσεις εμπνευσμένες από την ελληνική κουζίνα. «Τα βλίτα μας έχουν γεμίσει όλη την περιοχή. Ψάχνω στην Ελλάδα για σπόρους ανθεκτικούς και τα λαχανικά μας είναι βιολογικά και πεντανόστιμα. Καλλιεργούμε μπάμιες, ντομάτες, φασολάκια, αγκινάρες – ό,τι βγάζει η γη – και τα πουλάμε στο μικρό μας μαγαζάκι», δήλωσε στη Voria η κ. Αφεντάκη. Η καταγωγή της από την Κρήτη την εμπνέει να συλλέγει σπόρους σε κάθε της ταξίδι στην Ελλάδα, εμπλουτίζοντας συνεχώς τις ποικιλίες της φάρμας της. Οι ντομάτες, για παράδειγμα, προέρχονται από σπόρους που προμηθεύτηκε από την Καλαμάτα.
Σημαντικός συμπαραστάτης της είναι ο σύζυγός της, Christian Rüegg, αρχιτέκτονας τοπίου, που βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στη φάρμα, μαζί με τις δύο κόρες τους, ηλικίας 2,5 και 6 ετών. «Μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω και μου προσφέρει απίστευτη ισορροπία. Με τη γη ήθελα να ασχοληθώ σε όλη μου τη ζωή και δεν μπορώ να φανταστώ αλλιώς την καθημερινότητά μου», προσθέτει. Η καθημερινότητά της στο μικρό χωριό Μπέρικον της Ελβετίας ξεκινά πολύ νωρίς το πρωί, με τη φροντίδα των ζώων: 5 αρνάκια, 15 κότες, 4 πάπιες και, τελευταία, ένας σκαντζόχοιρος που βρήκε ιδανικό περιβάλλον για να ζει μαζί με τα υπόλοιπα οικόσιτα.
Η καθημερινότητα και οι γεύσεις της Μαρίας Αφεντάκη στη φάρμα της Ελβετία
Η μέρα της Μαρίας Αφεντάκη ξεκινά στον λαχανόκηπο, όπου κόβει φρέσκα ζαρζαβατικά, έτσι ώστε μόλις ανοίξει το μικρό μαγαζάκι της να είναι στα καφάσια, μοσχομυριστά και υγρά από την πρωινή πάχνη. Οι πρώτοι πελάτες φτάνουν με τις πάνινες σακούλες τους και τις γεμίζουν αμέσως. Σύντομα τα προϊόντα εξαντλούνται, αλλά η ημέρα δεν τελειώνει εκεί. Η Μαρία επιστρέφει στη φάρμα για να σκαλίσει, να ποτίσει, να σπείρει και να φυτέψει, απολαμβάνοντας τη μυρωδιά του βρεγμένου χώματος, μια αίσθηση που δεν αλλάζει με τίποτα στον κόσμο.
«Τα παιδιά μας έχουν άλλη ποιότητα ζωής εδώ. Μαθαίνουν από μικρά πώς παράγεται η τροφή και πώς αναπτύσσεται η φύση. Ο τρόπος ζωής εδώ είναι πολύ διαφορετικός – είναι μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Οι Ελβετοί έχουν την πεζοπορία στο DNA τους. Κάθε Κυριακή, γιορτή ή αργία, θα περπατήσουν στο δάσος, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Θα φορέσουν γαλότσες και αδιάβροχο και θα βγουν για περπάτημα», συμπληρώνει.
Πρόσφατα, το ζευγάρι έκανε ένα βήμα παραπέρα στην επιχειρηματική του δραστηριότητα και μπήκε στον κόσμο του farm-to-table. Στη φάρμα διοργανώνει θεματικά γεύματα με ελληνικές γεύσεις για μικρές ομάδες. Αν και τα γεύματα σχεδιάζονται για 30-35 άτομα, οι συμμετοχές συχνά είναι πολύ περισσότερες. Η τελευταία εκδήλωση είχε ως θέμα το τσιπουράκι, με την Μαρία να προσφέρει κολοκυθοκεφτέδες, ντάκο με σπιτικό τυρί γιαουρτιού, κεφτεδάκια, ιμάμ μπαϊλντί, ψητή μελιτζάνα με σκόρδο και ντομάτα, ντολμαδάκια και πολλές ακόμη παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις.