Σήμερα, Κυριακή 5 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2025 τιμάται η μνήμη της Αγίας Χαριτίνης μάρτυρος, της Οσίας Μεθοδίας της Κιμώλου και του Αγίου Ερμογένη.

Η Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2025 (Κυριακή Β’ Λουκά), είναι αφιερωμένη στην επί του Όρους Ομιλία του Χριστού, το κεντρικό κήρυγμα για αγάπη, συγχώρεση και δικαιοσύνη, που αποτελεί θεμέλιο της χριστιανικής διδασκαλίας. Η Ομιλία δόθηκε σε λόφο της Γαλιλαίας μπροστά σε πλήθος μαθητών και πιστών, όπου ο Χριστός παρουσίασε τις αρχές της Βασιλείας του Θεού, ανατρέποντας τις καθιερωμένες αντιλήψεις για δύναμη, ευτυχία και δικαιοσύνη. Τονίζει την ταπείνωση, την πραότητα, την ειρήνη και την αγάπη ως βάση της ζωής του πιστού, ενώ καλεί σε προσευχή, ελεημοσύνη, συγχώρεση και καθαρότητα καρδιάς.

Οι Μακαρισμοί, που ανοίγουν την Ομιλία, υπογραμμίζουν το νέο ήθος της πίστης: μακαρίζονται όχι οι ισχυροί, αλλά οι πράοι, οι ελεήμονες και οι ειρηνοποιοί. Η διδασκαλία αυτή παραμένει πυξίδα για κάθε χριστιανό, υπενθυμίζοντας ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στην εν Χριστώ ζωή.


Εορτολόγιο: Άγιοι που τιμώνται στις 5 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με το εορτολόγιο:
  • Αγία Χαριτίνη η Μάρτυρας – Έζησε τον 3ο αιώνα, υπέστη βασανιστήρια για την πίστη της και παραμένει σύμβολο θείας χάριτος.
  • Οσία Μεθοδία η εν Κιμώλω – Πολιούχος του νησιού, μοναχή με βαθιά πνευματική ζωή, προστάτιδα των κατοίκων της Κιμώλου.
  • Άγιος Ερμογένης ο Ιερομάρτυρας – Επίσκοπος και θαυματουργός, προστάτης των πιστών σε δύσκολες περιστάσεις.
  • Σύναξη των εν Τρίκκης Αγίων – Κινητή, πρώτη Κυριακή Οκτωβρίου, για τους τοπικούς αγίους της περιοχής.
  • Σύναξη των εν Κύπρω Αγίων – Κινητή, πρώτη Κυριακή Οκτωβρίου, σε ανάμνηση των Κυπρίων αγίων.

  • Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά» σύμφωνα με το εορτολόγιο
Σήμερα λέμε «χρόνια πολλά» σε όσους φέρουν τα ονόματα:
  • Ερμογένης, Ερμογένη,
  • Μεθοδία,
  • Χαριτίνη, Χάρις, Χαρίτα, Χαριτούλα


Αγία Χαριτίνη

Η Αγία Χαριτίνη άθλησε επί του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 – 305 μ.Χ.). Υπήρξε δούλη του συγκλητικού Κλαυδιανού (ή Κλαύδιου).

Το 304 μ.Χ. κάποιοι την κατήγγειλαν στον έπαρχο Δομετιανό ως Χριστιανή κι εκείνος την κάλεσε σε ανάκριση παρουσία και του κυρίου της. Όταν η Αγία ομολόγησε μετά παρρησίας την πίστη της στον Χριστό, υπεβλήθη σε φρικωδέστατα μαρτύρια. Της ξύρισαν το κεφάλι αλλά δια θαύματος, αμέσως το κεφάλι της ξαναγέμισε μαλλιά. Έπειτα έβαλαν το κεφάλι της σε κάρβουνα αναμμένα και έχυσαν από πάνω ξύδι. Κατόπιν έκαψαν τα πλευρά της με αναμμένες λαμπάδες, και με μία πέτρα στο λαιμό την έριξαν στη θάλασσα. Αλλά και πάλι ο Θεός την έσωσε. Τότε διατάχθηκε να πάει σε πορνείο. Η Χαριτίνη, όμως, προσευχήθηκε, και η αγνή ψυχή της παραδόθηκε πλέον στο ζωοδότη Θεό.

Άγιος Ερμογένης ο Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός

Ο Άγιος Ερμογένης αγνοείται από τους Συναξαριστές. Είναι γνωστός όμως στην Κύπρο σαν τοπικός Άγιος. Ήταν επίσκοπος της Σάμου και τα ιερά του λείψανα έφτασαν με θαυματουργικό τρόπο, μέσω της θάλασσας στην Κύπρο. Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον βίο του Αγίου.


Οσία Μεθοδία της Κιμώλου

Η Οσία Μεθοδία της Κιμώλου γεννήθηκε στο νησί Κίμωλος στις 10 Νοεμβρίου 1865 μ.Χ., από γονείς ευσεβείς. Ο πατέρας της ονομαζόταν Ιάκωβος Σάρδης και η μητέρα της Μαρία. Είχαν τρεις γιους και πέντε θυγατέρες, από τις όποιες η δεύτερη ήταν η Ειρήνη η μετέπειτα Μεθοδία.

Από μικρή είχε κλίση προς τα θεία και πάντα σύχναζε στην εκκλησία. Όταν ήλθε σε κατάλληλη ηλικία, για να μη λυπήσει τους γονείς της, παντρεύτηκε έναν ναυτικό στο επάγγελμα. Αν και παντρεμένη, ο ζήλος της προς την εκκλησία παρέμεινε αμείωτος. Κάποτε όμως ο άντρας της, σε κάποιο του ταξίδι, ναυάγησε κοντά στη Μικρά Ασία και δεν ξαναγύρισε στην Κίμωλο. Τότε η Ειρήνη έγινε μοναχή στο ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας στην Κίμωλο, από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Σύρου Μεθόδιο μετονομασθείσα αντί Ειρήνης, Μεθοδία. Η χαρά της ήταν μεγάλη και ακολούθησε τα ευαγγελικά προστάγματα του Κυρίου με όλη της την ψυχή. Οι ασκητικοί της αγώνες ήταν μεγάλοι και αποτελούσε ζωντανό παράδειγμα για όλους. Η φήμη της μεγάλης της αρετής διαδόθηκε παντού και πλήθος γυναικών πήγαιναν να τη συναντήσουν, προκειμένου να βρουν πνευματικό καταφύγιο και λιμάνι από τις τρικυμίες της ζωής. Ο λόγος της ήταν δροσιά και ίαμα στις ταλαιπωρημένες ψυχές. Επίσης η Μεθοδία, εκτός των άλλων χαρισμάτων, αξιώθηκε από τον Θεό και το χάρισμα να κάνει θαύματα.

Έτσι άγια αφού έζησε σ’ όλη της τη ζωή, απεβίωσε ειρηνικά την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 1908 σε ηλικία 43 ετών.