Το να βρεις υγιεινά προϊόντα στο σούπερ μάρκετ μοιάζει με αποστολή αδύνατη. Τι πρέπει πάντα να τσεκάρεις στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ πριν τα αγοράσεις; Η απάντηση κρύβεται στις ετικέτες και τη σωστή στρατηγική ψωνίων. Οι ειδικοί διατροφολόγοι αποκαλύπτουν τα μυστικά για έξυπνες επιλογές που θα αλλάξουν τον τρόπο που ψωνίζεις. Τα ράφια των καταστημάτων κρύβουν παγίδες που δυσκολεύουν τους καταναλωτές. Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με παραπλανητικές συσκευασίες παρουσιάζονται ως υγιεινές επιλογές, ενώ περιέχουν συντηρητικά και χημικά πρόσθετα. Το κλειδί για να αποφύγεις αυτές τις παγίδες είναι να εξετάζεις προσεκτικά τις διατροφικές πληροφορίες και τη σύνθεση κάθε προϊόντος.

Διαβάστε: Αναλυτική λίστα με τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ που θα έχουν μείωση τιμής: Έτσι θα τα ξεχωρίσετε

Τι πρέπει πάντα να τσεκάρεις στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ: Ο χρυσός κανόνας των συστατικών

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να αναγνωρίσεις τα υγιεινά προϊόντα είναι απλή: όταν ένα τρόφιμο περιέχει περισσότερα από πέντε συστατικά, πρόκειται για υπερεπεξεργασμένο προϊόν που καλό είναι να αποφεύγεις. Αυτός ο κανόνας θα σε καθοδηγήσει στις σωστές επιλογές και θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις ισορροπημένα γεύματα. Η διατροφολόγος Jerlyn Jones τονίζει ότι μια καλά οργανωμένη λίστα αποτελεί το θεμέλιο για υγιεινές διατροφικές επιλογές. Όταν προετοιμάζεις τη λίστα σου, χώρισέ την σε κατηγορίες όπως λαχανικά, όσπρια, φρούτα και πρωτεΐνες. Αυτή η οργάνωση σε βοηθά να επισκέπτεσαι μόνο τους διαδρόμους που χρειάζεσαι, αποφεύγοντας τους πειρασμούς των ανθυγιεινών επιλογών.

Η διαιτολόγος Christine Mikstas προτείνει συγκεκριμένα κριτήρια για κάθε κατηγορία προϊόντων. Για τα αρτοπαρασκευάσματα, αναζήτησε προϊόντα ολικής άλεσης με περισσότερα από τέσσερα γραμμάρια φυτικής ίνας και λιγότερες από εκατό θερμίδες ανά μερίδα, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Στα κρέατα και θαλασσινά, προτίμησε νωπό στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας και φρέσκα φιλέτα ψαριών. Αν επιλέξεις κόκκινο κρέας, διάλεξε τις πιο άπαχες ποικιλίες. Για τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, έλεγχε την περιεκτικότητα σε αλάτι και προτίμησε τα λαχανικά που μπορείς να ξεπλύνεις πριν την κατανάλωση.

Τι να προσέχεις στις ετικέτες των προϊόντων

Όταν εξετάζεις τα δημητριακά, ιδιαίτερα τα παιδικά, πρόσεχε την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Επίλεγε αυτά με τη μικρότερη ποσότητα ζάχαρης και τις περισσότερες φυτικές ίνες. Για τις σάλτσες και τα καρυκεύματα, αναζήτησε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη.

Στα γαλακτοκομικά, προτίμησε το στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και τα φυτικά γάλατα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Αν χρειάζεσαι βούτυρο, επίλεξε το βιολογικό από ζώα που έχουν τραφεί με γρασίδι.

Υγιεινές επιλογές σνακ και κατεψυγμένων

Για τα σνακ, στρέψε την προσοχή σου στους ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι, τα αποξηραμένα φρούτα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και τη μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα κακάο άνω του εβδομήντα τοις εκατό. Στα κατεψυγμένα προϊόντα, επίλεγε λαχανικά και φρούτα χωρίς προσθήκες και κατεψυγμένα θαλασσινά υψηλής ποιότητας. Με αυτές τις στρατηγικές και γνώσεις, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ μετατρέπονται από δύσκολη αποστολή σε ευκαιρία για υγιεινές επιλογές. Θυμήσου πάντα να ελέγχεις τις ετικέτες, να προτιμάς τα απλά συστατικά και να οργανώνεις τις αγορές σου με προσοχή.

Πρώτος έλεγχος: H ημερομηνία λήξης του προϊόντος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει πάντα να τσεκάρεις στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ είναι η ημερομηνία λήξης. Η κατανάλωση ληγμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή τροφική δηλητηρίαση. Πρόσεξε ιδιαίτερα την ένδειξη "ανάλωση κατά προτίμηση πριν από" που συναντάται σε μη ευπαθή τρόφιμα. Αυτή η ημερομηνία υποδεικνύει πότε το προϊόν ενδέχεται να αρχίσει να χάνει τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά όπως η γεύση και η υφή.

Δεύτερος έλεγχος: τα συστατικά και οι αλλεργιογόνες ουσίες

Η προσεκτική ανάγνωση των συστατικών αποτελεί κρίσιμο σημείο όταν ψωνίζεις. Όλα τα συστατικά και πρόσθετα αναγράφονται υποχρεωτικά με φθίνουσα σειρά ποσότητας. Το πρώτο συστατικό στη λίστα είναι αυτό που υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα, ενώ το τελευταίο σε μικρότερη. Το νερό εμφανίζεται στα συστατικά μόνο όταν ξεπερνά το 5% του συνολικού βάρους.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις αναφορές αλλεργιογόνων ουσιών, ακόμα και σε ίχνη. Επίσης, προϊόντα με γενετικά τροποποιημένες ουσίες άνω του 0,9% του βάρους πρέπει να το δηλώνουν σαφώς.

Τρίτος έλεγχος: η διατροφική αξία και τα θρεπτικά στοιχεία

Η διατροφική επισήμανση παρουσιάζεται συνήθως σε πίνακα ή σε σειρά όταν ο χώρος είναι περιορισμένος. Μην εστιάζεις μόνο στις θερμίδες αλλά διάβασε ολόκληρη τη διατροφική ετικέτα. Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που θα βρεις περιλαμβάνουν:

• Λίπη και κορεσμένα λιπαρά οξέα
• Υδατάνθρακες και σάκχαρα
• Φυτικές ίνες
• Πρωτεΐνες
• Αλάτι ή νάτριο

Οι διατροφικές πληροφορίες εκφράζονται είτε ανά 100 γραμμάρια ή 100 χιλιοστόλιτρα προϊόντος, είτε ανά μερίδα όπως την ορίζει ο κατασκευαστής. Στη δεύτερη περίπτωση, πρόσεχε τι θεωρεί ο κατασκευαστής ως μία μερίδα και θυμήσου ότι δεν αποτελεί διατροφική σύσταση. Πρέπει επίσης να αναγράφεται ο συνολικός αριθμός μερίδων στη συσκευασία.

Σωτήριο tip για έξυπνες επιλογές

Ένας απλός κανόνας που πρέπει πάντα να θυμάσαι όταν ψωνίζεις: αν μία μερίδα καλύπτει το 5% ή λιγότερο της Προτεινόμενης Ημερήσιας Πρόσληψης θεωρείται φτωχή στο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίθετα, ποσοστό 20% ή παραπάνω θεωρείται υψηλό.

Επιλέγεις προϊόντα με υψηλό ποσοστό σε φυτικές ίνες, βιταμίνη D, ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο. Παράλληλα, αποφεύγεις όσα έχουν υψηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών, νατρίου και πρόσθετων σακχάρων. Αυτός ο απλός κανόνας θα σε βοηθήσει να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές κάθε φορά που επισκέπτεσαι το σούπερ μάρκετ.