Στο επίκεντρο βρέθηκε για ακόμα μια φορά τις τελευταίες ημέρες ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ο οποίος και στο παρελθόν έχει «κερδίσει τις εντυπώσεις» με διάφορες προκλητικές δηλώσεις, προκαλώντας αντιδράσεις. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η παρατήρηση, που έκανε ο Μητροπολίτης, ο οποίος ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, την ώρα που ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου στη Ζάκυνθο, Ηλίας Φλάμπουρας εκφωνούσε τον πανηγυρικό λόγο, βγήκε από το Ιερό και του επιτέθηκε λεκτικά, επειδή εμφανίστηκε φορώντας το πουκάμισό του έξω από το παντελόνι.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος πρόσωπο της Εβδομάδας

Το περιστατικό σημειώθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, με τον Μητροπολίτη Δωδώνης να λέει απευθυνόμενος στον εκπαιδευτικό: «Με τα πουκάμισα έξω ήρθες να βγάλεις λόγο τέτοια ημέρα στην εκκλησία; Απαράδεκτος!». Ωστόσο, ο διευθυντής του σχολείου κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του και δε σταμάτησε την ομιλία του, αλλά στο τέλος της σχολίασε ότι «η απάντησή μου σε αυτόν που μου επιτέθηκε είναι ο λόγος που εκφώνησα».

Η αντίδραση των εκπαιδευτικών

Για «απαράδεκτη προσβολή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας ενός ανθρώπου που υπηρετεί επί σειρά ετών με ήθος, συνέπεια και αφοσίωση την εκπαίδευση στη Ζάκυνθο» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ζακύνθου, προσθέτοντας ότι «ο δάσκαλος δεν υπηρετεί το ένδυμα, αλλά την ψυχή, δεν διδάσκει με το περίβλημα, αλλά με το παράδειγμα». Επιπλέον, στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι: «Οι εκπαιδευτικοί επιτελούν λειτούργημα με σεβασμό στους μαθητές, στους γονείς και στην κοινωνία και αξίζουν τον ίδιο σεβασμό απ' όλους, ανεξαρτήτως ιδιότητας ή θεσμικού ρόλου. Η δημόσια επίπληξη, μάλιστα μέσα σε χώρο λατρείας και μπροστά σε κοινό, δεν συνάδει ούτε με τις αξίες του σεβασμού, της ευγένειας και της χριστιανικής αγάπης που η Εκκλησία πρεσβεύει».


Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών

«Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και καταδίκη του για το περιστατικό που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε εκκλησία του νησιού, όπου ο Μητροπολίτης Δωδώνης απηύθυνε δημόσια παρατήρηση σε εκπαιδευτικό και διευθυντή σχολείου για την ενδυμασία του, την ώρα που εκείνος απηύθυνε χαιρετισμό. Η στάση αυτή συνιστά απαράδεκτη προσβολή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας ενός ανθρώπου που υπηρετεί επί σειρά ετών με ήθος, συνέπεια και αφοσίωση την εκπαίδευση στη Ζάκυνθο.

Οι εκπαιδευτικοί επιτελούν λειτούργημα με σεβασμό στους μαθητές, στους γονείς και στην κοινωνία και αξίζουν τον ίδιο σεβασμό από όλους, ανεξαρτήτως ιδιότητας ή θεσμικού ρόλου. Η δημόσια επίπληξη, μάλιστα μέσα σε χώρο λατρείας και μπροστά σε κοινό, δεν συνάδει ούτε με τις αξίες του σεβασμού, της ευγένειας και της χριστιανικής αγάπης που η Εκκλησία πρεσβεύει. Ο Σύλλογός μας στηρίζει απόλυτα τον συνάδελφο και καταδικάζει κάθε συμπεριφορά που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και διαταράσσει το κλίμα αλληλοεκτίμησης που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των θεσμών.

Πέραν τούτου, θλίψη αποτελεί το γεγονός ότι ακόμα μία φορά η εκπαιδευτική κοινότητα στοχοποιείται από τα έσω, από εκείνα ακριβώς τα θεσμικά όργανα που οφείλουν να οικοδομούν μια ασφαλή κοινωνία εμπιστοσύνης, συναδελφικότητας και αλληλοϋποστήριξης, και που οφείλουν -αν μη τι άλλο- να γνωρίζουν ότι η αξιοπρέπεια ενός δασκάλου δεν έγκειται στην ενδυματολογική του εμφάνιση, αλλά στο ψυχικό του μεγαλείο, στη στάση ζωής και στον τρόπο που σαν παιδαγωγός στέκεται απέναντι στα παιδιά, στους συναδέλφους και στην κοινωνία.

Για μας, η εκπαιδευτική κοινότητα δεν είναι ένας μηχανισμός τυπικότητας και εξωτερικής ευπρέπειας· είναι ένας ζωντανός οργανισμός αξιών, ευαισθησίας και πνεύματος. Ο δάσκαλος δεν υπηρετεί το ένδυμα, αλλά την ψυχή· δεν διδάσκει με το περίβλημα, αλλά με το παράδειγμα. Γιατί τα παιδαγωγικά ιδεώδη δεν ράβονται σε ύφασμα· πλάθονται στο ήθος, στην καρδιά και στο βλέμμα του δασκάλου που εμπνέει. Καλούμε όλους τους φορείς να επιδεικνύουν σεβασμό στο έργο και το πρόσωπο κάθε εκπαιδευτικού και να αποφεύγουν δημόσιες συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τις αξίες της παιδείας και της δημοκρατίας».

Δείτε όλο το επεισόδιο και την απάντηση του εκπαιδευτικού από το 20:30 του βίντεο που ακολουθεί:




Η απάντηση του διευθυντή

Ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου, όπως προαναφέρθηκε, χειρίστηκε διακριτικά το ζήτημα, συνεχίζοντας την ομιλία του. Επιπροσθέτως, σε ανάρτησή του τόνισε, ότι δεν θέλει να συνεχίσει να επικοινωνεί το ζήτημα, ωστόσο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι παρευρισκόμενοι τον υποστήριξαν, ενώ σχολίασε ότι δέχθηκε και πολλά μηνύματα υποστήριξης.


Η ανάρτηση του Ηλία Φλάμπουρα

«Το τελευταίο διάστημα δέχομαι μεγάλη πίεση από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας να τοποθετηθώ σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου στις 28 Οκτωβρίου.

Κατ' αρχάς, δεν υπήρχε καμία απολύτως πρόθεση να προκαλέσω ή να δημιουργηθεί τέτοια διάσταση στο ζήτημα. Αυτό που εισέπραξα στο τέλος της ομιλίας μου από όλους τους παρευρισκομένους ήταν η συμπαράστασή τους απέναντι στην άδικη επίθεση που δέχτηκα. Σε αυτούς μπορείτε να απευθυνθείτε για να τοποθετηθούν.

Στο τέλος του λόγου μου ανέφερα: "Η απάντησή μου σε αυτόν που μου επιτέθηκε είναι ο λόγος που εκφώνησα". Ανοίξτε και διαβάστε προσεκτικά τον λόγο, όσοι πραγματικά ενδιαφέρεστε, και θα καταλάβετε. Τέλος, ζητώ συγγνώμη από όλους τους δημοσιογράφους που επίμονα προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μου και δεν λαμβάνουν απάντηση. Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο και δεν προτίθεμαι να εμπλακώ σε καμία συζήτηση. Θα ήθελα, τέλος, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους όσοι, χωρίς να με γνωρίζουν προσωπικά, μου δείχνουν τη στήριξή τους».

ekpaideutikos-apantisi-se-mitropoliti-dwdwnis1

 

"Στην Εκκλησία ανεχόμαστε μια κατάσταση τραγική"

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος από πλευρά του τοποθετήθηκε εκ νέου για το περιστατικό, επιμένοντας ότι η αμφίεση του εκπαιδευτικού ήταν «καφενειακού τύπου». Μιλώντας στον ANT1, δήλωσε: «Δεν με ενόχλησε το ντύσιμό του. Με ενόχλησε το ξεντύσιμό του. Μπορεί να πάει ένας καθηγητής στο κέντρο του ναού και να μιλάει με τα πουκάμισα απ’ έξω. Το αν είναι με τα πουκάμισα απ’ έξω έχει να κάνει με το σπίτι του, με το καφενείο, όχι με την Εκκλησία, η Εκκλησία δεν μπορεί να δεχθεί μια τέτοια κατάσταση».

Μάλιστα, ο Μητροπολίτης στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι η πράξη του παραπέμπει σε «αστυνομία μόδας» αντέδρασε λέγοντας: «Η Εκκλησία δεν μπορεί να δεχτεί μια τέτοια κατάσταση. Πηγαίντε και εσείς με τον Χριστόδουλο». Καταλήγοντας δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι: «Στην Εκκλησία ανεχόμαστε μια κατάσταση τραγική συμπεριφοράς και ντυσίματος, αλλά άλλο είναι το εκκλησίασμα και άλλο ο ομιλητής. Στον ναό μέσα ήταν και άλλοι απρεπώς ενδεδυμένοι και άνδρες και γυναίκες και κάνουμε υπομονή».

 

''Επιστροφή στον Μεσαίωνα''

Η Μητροπολίτης Δωδώνης έχει προκαλέσει και στο παρελθόν με τις δηλώσεις του περί αμβλώσεων και για τους βιασμούς, προκαλώντας αντιδράσεις, με αρκετούς να κάνουν λόγο για σκοταδιστικές απόψεις και «επιστροφή στον Μεσαίωνα».