Η Γαλλία θυμάται δέκα χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 132 ανθρώπους και τραυμάτισαν πάνω από 350 στο Παρίσι και τα προάστιά του. Οι εκδηλώσεις μνήμης περιλαμβάνουν τελετές σε όλα τα σημεία των επιθέσεων και τα εγκαίνια ενός κήπου αφιερωμένου στα θύματα, ενώ αναμένεται και η δημιουργία μουσείου-μνημείου για την τρομοκρατίαΗ φθινοπωρινή εκείνη βραδιά παραμένει χαραγμένη στη μνήμη των Γάλλων. Γύρω στις 21:30 της 13ης Νοεμβρίου 2015, τρεις καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι κοντά στο Stade de France, στο Σεν Ντενί, στα βόρεια του Παρισιού. Εκείνη την ώρα διεξαγόταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας ΓαλλίαςΓερμανίας. Οι δράστες δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο στάδιο λόγω έλλειψης εισιτηρίων, ενώ ένας συνταξιούχος οδηγός σκοτώθηκε από την έκρηξη.

Μπατακλάν: Πώς έφτασε η ομάδα τζιχαντιστών στο θέατρο 

Λίγο αργότερα, ένοπλοι εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυροβολισμούς εναντίον μπαρ και εστιατορίων σε πολυσύχναστες συνοικίες της πρωτεύουσας ανάμεσά τους τα Le Petit-Cambodge, Le Carillon, La Bonne Bière, Le Comptoir Voltaire και La Belle Equipe. Στις 21:40, ομάδα τζιχαντιστών έφτασε στο θέατρο Μπατακλάν, όπου εκείνη την ώρα έδινε συναυλία το καλιφορνέζικο ροκ συγκρότημα Eagles of Death Metal. Τα πρώτα θύματα έπεσαν έξω από τον χώρο, προτού οι οπλοφόροι εισβάλουν και αρχίσουν να πυροβολούν αδιακρίτως. Ο εφιάλτης διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, μέχρι την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Συνολικά σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι — 90 εκ των οποίων στο Μπατακλάν και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 350. Δύο επιζήσαντες αυτοκτόνησαν αργότερα, ανεβάζοντας τον τελικό απολογισμό στους 132 νεκρούς.

Οι σημερινές τελετές μνήμης θα ακολουθήσουν τη γνωστή, συγκινητική διαδρομή. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί κάθε σημείο των επιθέσεων, ξεκινώντας στις 11:30 (τοπική ώρα) από το Stade de France, όπου θα τιμήσει τη μνήμη του Μανουέλ Ντίας, του Πορτογάλου συνταξιούχου που υπήρξε το πρώτο θύμα.

Στο Παρίσι θα πραγματοποιηθούν τελετές σε όλα τα σημεία των επιθέσεων, από το ανατολικό τμήμα της πόλης μέχρι το Μπατακλάν, μεταξύ 12:30 και 14:30 (ώρα Γαλλίας). Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν ζωντανά στην Πλατεία της Δημοκρατίας, όπου ο δήμος καλεί τους πολίτες να αφήσουν κεριά, λουλούδια ή λίγα λόγια στη μνήμη των θυμάτων.

Στα χρώματα της γαλλικής σημαίας ο Πύργος του Άιφελ 

Προς το τέλος της ημέρας θα εγκαινιαστεί ένας κήπος αφιερωμένος στα θύματα, πίσω από το Hôtel-de-Ville, στο κέντρο της πόλης. Ο Πύργος του Άιφελ έχει ήδη φωταγωγηθεί στα χρώματα της γαλλικής σημαίας και θα παραμείνει έτσι και σήμερα.

Ο τότε πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που βρισκόταν στο στάδιο την ώρα των εκρήξεων, τόνισε ότι οι σημερινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες «στους επιζήσαντες και στους αγαπημένους των θυμάτων», επισημαίνοντας: «Το καθήκον μας απέναντί τους είναι ένα να μην ξεχάσουμε ποτέ».

Ο Σαλά Αμπντεσλάμ, το μοναδικό μέλος της ομάδας των δραστών που επέζησε, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Ιούνιο του 2022. Τα υπόλοιπα εννέα μέλη σκοτώθηκαν από τις γαλλικές δυνάμεις ή αυτοανατινάχθηκαν.

Οι επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 ήρθαν στο τέλος μιας χρονιάς που είχε ήδη στιγματιστεί από σειρά τρομοκρατικών ενεργειών στη Γαλλία: την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου (12 νεκροί, ανάμεσά τους γνωστοί σκιτσογράφοι), τον φόνο αστυνομικού σε προάστιο την επόμενη μέρα, την ομηρία σε εβραϊκό κατάστημα στις 9 Ιανουαρίου (4 νεκροί), καθώς και επιθέσεις σε διάφορα σημεία της χώρας τους επόμενους μήνες.

Στις 21 Αυγούστου, ένας Μαροκινός που είχε δηλώσει πίστη στο ΙΚ επιβιβάστηκε στο τρένο ΆμστερνταμΠαρίσι από τις Βρυξέλλες, οπλισμένος και φέροντας εύφλεκτο υγρό. Τραυμάτισε έναν επιβάτη προτού εξουδετερωθεί από επιβάτες ανάμεσά τους δύο Αμερικανούς στρατιώτες εκτός υπηρεσίας.

Τέλος, το Μουσείο-Μνημείο της Τρομοκρατίας (Musée-mémorial du terrorisme, MMT) αναμένεται να ανοίξει στο Παρίσι στα τέλη του 2029 ή στις αρχές του 2030, με σημαντικό μέρος του αφιερωμένο στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015.