Από το 2000 μέχρι και σήμερα, η παγκόσμια γαστρονομία αποτελεί έναν τομέα που έχει μεταμορφωθεί σημαντικά. Τηλεοπτικοί σεφ έγιναν superstars, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέδειξαν νέες τάσεις, ενώ η αγορά του φαγητού άλλαξε λόγω της μεγάλης εκτίναξης του delivery.

Το φαγητό έγινε πολιτισμός, εικόνα, ταυτότητα, ψυχαγωγία και τελικά καθημερινή συνήθεια με εντελώς νέους όρους. Από το πρώτο smash burger μέχρι το viral baked feta pasta και από τις premium σαρδέλες μέχρι τα χορτοφαγικά burgers, ακολουθεί μια αναδρομή στις τάσεις που όρισαν μια ολόκληρη γενιά γεύσεων.

  1. Η αναγέννηση του burger

Στις αρχές των 2000s ο Daniel Boulud «ανατίναξε» την αγορά με ένα burger γεμιστό με foie gras και braised short rib, αποδεικνύοντας ότι το burger μπορεί να είναι υψηλή γαστρονομία. Ακολούθησε το Shake Shack του Danny Meyer, που επαναπροσδιόρισε το fast food με ποιοτικό κρέας όπως black angus, wagyu και smashed τεχνική (με λεπτό μπιφτέκι που ψήνεται γρήγορα και κάνει “crust”). Σήμερα, το burger παραμένει σταθερά στην κορυφή των πιο αγαπημένων comfort πιάτων.

  1. Η τηλεοπτική  μαγειρική

Μετά το 1993 και το Food Network, τα 2000s ήταν η εποχή που σεφ όπως η Rachael Ray και η Giada De Laurentiis μπήκαν στα σπίτια, ενώ εκπομπές όπως το Masterchef μετέτρεψαν τη μαγειρική σε τηλεοπτικό συναγωνισμό. Ο θεατής δεν ήταν πλέον μόνο καταναλωτής, έγινε μαθητής, κριτής και εν δυνάμει μάγειρας.

Διαβάστε περισσότερα στο thefashionbible.gr