Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα της Μαρίας Καρυστιανού βρίσκεται στο επίκεντρο. Τη γνωρίσαμε με τον πιο άσχημο τρόπο, αφού η κόρη της Μάρθη ήταν ένα από τα πρόσωπα, που βρήκαν τραγικό θάνατο στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου 2023 και κατά τη διάρκεια των επόμενων χρόνων, μαζί με τους άλλους συγγενείς θυμάτων των Τεμπών δίνουν το δικό τους αγώνα για τη δικαίωση των ψυχών των ανθρώπων τους.

Τους τελευταίους μήνες ακούγονται διάφορα για το κατά πόσο θα αναλάβει ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή του τόπου, με την ίδια αρχικά να αποφεύγει να απαντήσει επί του θέματος ή να απαντάει αρνητικά, ωστόσο όπως φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις, κάτι τέτοιο σίγουρα θα συμβεί. Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις της για τις αμβλώσεις προκλήθηκαν ποικίλες αντιδράσεις, με τη Μαρία Καρυστιανού να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο και ως εκ τούτου να είναι το Πρόσωπο αυτής της Εβδομάδας.

Τη Δευτέρα (19/01) σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό ΟPEN η Μαρία Καρυστιανού χαρακτήρισε το ζήτημα των αμβλώσεων «θέμα δημόσιας διαβούλευσης» μια δήλωση, η οποία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.


Η επίμαχη τοποθέτηση Καρυστιανού για τις αμβλώσεις

Αναλυτικότερα, η Μαρία Καρυστιανού κληθείσα να απαντήσει στο ζήτημα των αμβλώσεων τόνισε ότι πρόκειται για «θέμα δημόσιας διαβούλευσης». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σέβομαι την ελεύθερη βούληση, είναι πολύ σημαντική και είναι και κατοχυρωμένη και συνταγματικά. Θεωρώ ότι είναι ένα θέμα δημόσιας διαβούλευσης. Ας αποφασίσει λοιπόν η κοινωνία τι θα ήθελα να γίνει». Όταν ο δημοσιογράφος τη ρώτησε για το εάν οι αμβλώσεις είναι θέμα δημόσιας διαβούλευσης, απάντησε ότι «υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στο θέμα των αμβλώσεων γιατί αφορά τα δικαιώματα της γυναίκας, δικό της είναι το σώμα, η αλήθεια είναι αυτή, αλλά και τα δικαιώματα του εμβρύου. Τώρα εγώ είμαι και παιδίατρος. Επομένως και λόγω της επιστήμης μου διχάζομαι στο ποια δικαιώματα θα πρέπει να είναι πιο πάνω, δηλαδή δεν μπορώ να τα ιεραρχήσω τα δικαιώματα της μητέρας και του εμβρύου».

Σύμφωνα με τη Μαρία Καρυστιανού «μια γυναίκα μπορεί να αποφασίσει, βεβαίως, να αποφασίσει για το σώμα της. Το θέμα είναι ότι στην περίπτωση των αμβλώσεων υπάρχει και ένα άλλο ηθικό θέμα, το οποίο για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν έχει σημασία τι πιστεύω εγώ ή τι πιστεύετε εσείς. Για αυτό λες στη δημόσια διαβούλευση η πλειοψηφία θα αποφασίσει. Ίσως η πλειοψηφία θα έχει μια καλύτερη γνώμη, άποψη ή εν πάση περιπτώσει είναι πιο δημοκρατικό, γιατί μιλάμε και για μια ζωή που μόλις γεννάται. Σας λέω ότι η επιστήμη μου με έχει βάλει σε μια θέση να τα βλέπω τα πράγματα φροντίζοντας και τη ζωή που έχει μόλις δημιουργηθεί. Δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω αυτά τα πράγματα. Θέλοντας, όμως, κατανοώντας πλήρως και το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίσει αν θέλει την τεκνοποίηση ή όχι. Από τη στιγμή που ξεκινά από τους τρεις μήνες να χτυπάει η καρδιά ενός παιδιού θεωρείται μια ζωή που έχει δημιουργηθεί. Και μετά από κάποιες εβδομάδες, τα μωρά, ακόμη και αυτά που βγαίνουν με καισαρική για διάφορους ιατρικούς λόγους, πάτε να δείτε στις μονάδες θεραπείας νεογνών, επιβιώνουν. Είναι βιώσιμα τα μωρά. Το γνωρίζω, για το ηθικό θέμα. Θέλω να σας πω ότι θέματα τα οποία μπορεί να αφορούν για το πώς θέλουμε να λειτουργεί η κοινωνία μας είναι για μένα ένα θέμα που μπορεί να λύνεται με δημόσια διαβούλευση. Όχι το συγκεκριμένο, γενικότερα».

 

Έντονες αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις για τις αμβλώσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις της Μαρίας Καρυστιανού προκάλεσαν αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, ενώ η Μαρία Καρυστιανού δέχθηκε και κριτική μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωησης.
 

Παύλος Μαρινάκης: Κάθε γυναίκα, κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος να ορίζει το σώμα του

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος αναφερόμενος στις δηλώσεις της είπε: «Το πιο φοβερό είναι ότι αυτό ακούστηκε και από γιατρό. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω σε συζητήσεις που είναι λυμένες. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Κάθε γυναίκα, κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για ορίζει το σώμα της, τελεία και παύλα».

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση: «Ο νόμος είναι συγκεκριμένος. Τι σημαίνει δημόσια διαβούλευση; Και εγώ διαφωνώ ηθικά με την άμβλωση, αλλά αναγνωρίζω το δικαίωμα σε μία γυναίκα να διακόψει μια κύηση. Αλλιώς θα έπρεπε να αναγκάσουμε και μία γυναίκα που έχει πέσει θύμα βιασμού να διατηρήσει την κύηση. Δεν θέλω να αδικώ την κ. Καρυστιανού, δεν έχω ακούσει όλη τη δήλωσή της» είπε.


Σδούκου: Ανεπίτρεπτο, είναι ένα δικαίωμα απολύτως κατοχυρωμένο και δεν αμφισβητείται

«Εγώ ως γυναίκα και ως πολιτικός αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ και δεν το περίμενα να το ακούσω από μία γυναίκα. Νομίζω ότι είναι ανεπίτρεπτο. Δηλαδή η αμφισβήτηση του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση είναι ένα δικαίωμα το οποίο είναι απολύτως κατοχυρωμένο και δεν αμφισβητείται. Επομένως, ούτε υπό διαβούλευση είναι ούτε υπό διαπραγμάτευση. Είναι ένα κλεισμένο θέμα από το 1986», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας ΔημοκρατίαςΑλεξάνδρα Σδούκου σε συνέντευξή της στο ΕΡΤnews Radio 105,8.

Απαντώντας στο κατά πόσο η κ. Καρυστιανού στοχεύει σε ένα πιο συντηρητικό κοινό, η κ. Σδούκου σημείωσε «είναι δικαίωμα σίγουρα της κυρίας Καρυστιανού να στοχεύει σε οποιαδήποτε δεξαμενή επιθυμεί. Από κει και πέρα όμως, η ελληνική κοινωνία για να δει με σοβαρότητα ένα νέο εγχείρημα, πρέπει να ακούσει συγκεκριμένα πράγματα. Τι έχεις να πεις για τον Τραμπ και την Ευρώπη, τι έχεις να πεις για τους μισθούς και τις συντάξεις, τι έχεις να μας πεις για την απονομή της δικαιοσύνης. Άρα λοιπόν, όταν ακούς να τίθεται ξανά ένα ζήτημα το οποίο είναι κλεισμένο εδώ και χρόνια, δεν ξέρω».


ΠΑΣΟΚ : Η πρόσβαση σε ασφαλή άμβλωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα

«Το ζήτημα των αμβλώσεων έχει λυθεί οριστικά. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με τον νόμο 1609/1986 έκανε πράξη το δικαίωμα κάθε γυναίκας να αποφασίζει η ίδια με ασφάλεια για το σώμα της. Η πρόσβαση σε ασφαλή άμβλωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Σήμερα είναι ώρα για περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες στην κατεύθυνση, που έχει δείξει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, και όχι για πισωγύρισμα», ανέφερε σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά τις δηλώσεις της Μαρίας Καρυστιανού.


ΣΥΡΙΖΑ: ''Επικίνδυνη και σκοταδιστική'' η δήλωση για τις αμβλώσεις 

Ο Τομέας Ισότητας και Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξέδωσε ανακοίνωση, που χαρακτηρίζει τη θέση της Μαρίας Καρυστιανού «βαθιά πολιτική και επικίνδυνη» και την εντάσσει σε «σκοταδιστική αντίληψη» που συνδέεται ιστορικά με θεοκρατικά καθεστώτα και ακραίες συντηρητικές ιδεολογίες.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Η Μαρία Καρυστιανου για το δικαίωμα στην άμβλωση - Ανακοίνωση του Τομέα Ισότητας και Δικαιωμάτων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΠΣ

Η πρόσφατη δήλωση της Μαρία Καρυστιανού ότι οι αμβλώσεις πρέπει να τεθούν σε «δημόσια διαβούλευση» δεν είναι απλώς ατυχής: είναι βαθιά πολιτική και επικίνδυνη. Πρόκειται για μια σκοταδιστική αντίληψη που ιστορικά συνδέεται με θεοκρατικά καθεστώτα, τον βαθύ αμερικανικό Νότο και την τραμπική ιδεολογία.

Στην Ελλάδα (η άμβλωση είναι νόμιμη από το 1986) και στην Ευρώπη, η συντριπτική πλειονότητα των κρατών αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτό ως θεμελιώδες. Ελάχιστες - κι αποκαλυπτικές ως προς την ακραία συντηρητική ιδεολογία τους – οι εξαιρέσεις.

Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση δεν χαρίστηκε. Κατακτήθηκε μέσα από δεκαετίες αγώνων φεμινιστριών απέναντι στην πατριαρχία, την εμφυλη βία και την θρησκοληψία.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν παζαρεύονται και δεν ζυγίζονται με δημοψηφισματα και «διαβουλεύσεις».

Η κ. Καρυστιανού δηλώνει πως ιδεολογικά δεν βρίσκεται «ούτε δεξιά ούτε αριστερά». Ωστόσο, η αμφισβήτηση της στο δικαίωμα της άμβλωσης την τοποθετεί αυτόματα στο κόμμα Νίκη που ήδη εκπροσωπείται από την Βουλή.

Για τον Τομέα Δικαιωμάτων και Ισότητας

Έλενα Άκριτα

Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ.


ΚΚΕ: Το αναφαίρετο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση δεν μπαίνει σε "διαβούλευση"

Μεταξύ των κομμάτων που αντέδρασαν είναι και το ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι «το κατεκτημένο δικαίωμα δεν τίθεται σε “δημόσια διαβούλευση”, είναι αδιαπραγμάτευτο και πρέπει να συνοδεύεται με όλη την αναγκαία επιστημονική και κοινωνική στήριξη, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας».

Ακολουθεί η δήλωση του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση της Γυναίκας:

«Η αμφισβήτηση του δικαιώματος των γυναικών στη νόμιμη και ασφαλή άμβλωση από την κυρία Μαρία Καρυστιανού αποκαλύπτει και τις αντιδραστικές, συντηρητικές ιδέες του υπό διαμόρφωση κόμματός της. Αυτό το κατεκτημένο δικαίωμα δεν τίθεται σε “δημόσια διαβούλευση”, είναι αδιαπραγμάτευτο και πρέπει να συνοδεύεται με όλη την αναγκαία επιστημονική και κοινωνική στήριξη, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας. Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι, πίσω από γενικόλογες διακηρύξεις, είναι πολύ εύκολο να κρύβονται αναχρονιστικές, συντηρητικές και αντιδραστικές ιδέες».

Σακελλαρίδης: Η τοποθέτησή της για τις αμβλώσεις είναι βαθιά προβληματική και άκρως επικίνδυνη

Ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε ο ο γραμματέας της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδης υπογραμμίζοντας πως «η υπεράσπιση της δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνεται α λα καρτ. Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε αποσπασματικά ορισμένες όψεις τους και να αποσιωπούμε ή να υποβαθμίζουμε άλλες που αφορούν μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας», και χαρακτηρίζοντας βαθιά προβληματική και άκρως επικίνδυνη την τοποθέτηση της κυρίας Καρυστιανού για τις αμβλώσεις.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σακελλαρίδης έγραψε τα εξής:

«Η υπεράσπιση της δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνεται α λα καρτ. Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε αποσπασματικά ορισμένες όψεις τους και να αποσιωπούμε ή να υποβαθμίζουμε άλλες που αφορούν μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.

Η τοποθέτηση της Μ. Καρυστιανού για τις αμβλώσεις σήμερα στο Open, ως ζήτημα που απαιτεί «δημόσια διαβούλευση» επειδή δήθεν τίθενται σε αντιπαράθεση «τα δικαιώματα του εμβρύου» με τα δικαιώματα των γυναικών, είναι βαθιά προβληματική και άκρως επικίνδυνη. Και αυτό γιατί κουμπώνει –δυστυχώς– με μια διεθνή, συντονισμένη επίθεση της Ακροδεξιάς, που επιχειρεί να επαναφέρει την απαγόρευση των αμβλώσεων: από τις ΗΠΑ του Τραμπ μέχρι την Ουγγαρία του Όρμπαν.

Οι γυναίκες έχουν κατακτήσει το δικαίωμα στην άμβλωση ύστερα από δεκαετίες αγώνων, υπερασπιζόμενες την επιλογή, την αυτοδιάθεση του σώματός τους και το θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία.

Το άνοιγμα αυτής της συζήτησης από την Μ. Καρυστιανού δεν προμηνύει τίποτα θετικό για τη δικαιοσύνη, τις ελευθερίες και το κράτος δικαίου. Αντίθετα, πυκνώνει τα μαύρα σύννεφα σε μια συγκυρία όπου η κοινωνία δεν αντέχει άλλη οπισθοδρόμηση.

Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ένα σαφές, καθαρό και αδιαπραγμάτευτο μέτωπο απέναντι στον συντηρητισμό και την Ακροδεξιά».

Η αυστηρή κριτική συνεχίστηκε και από άλλα πολιτικά πρόσωπα, καθώς επίσης και από γνωστά ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου, με τους περισσότερους εξ αυτών να κάνουν λόγο για αναχρονιστικές αντιλήψεις και να επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι το δικαίωμα στην άμβλωση είναι κατοχυρωμένο εδώ και δεκαετίες.


Ο νόμος του 1986 για τις αμβλώσεις

Το δικαίωμα της άμβλωσης στη χώρα μας θεσπίστηκε το 1986 (για δεύτερη φορά - η πρώτη ήταν το 1978, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις). Συγκεκριμένα, βάσει του νόμου 1609/1986, ο οποίος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 3 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς, οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα να τερματίζουν νόμιμα την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Η πρώτη φορά που θεσπίστηκε το δικαίωμα ήταν για συγκεκριμένες περιπτώσεις το 1978. Ωστόσο το 1986 προβλέφθηκε νομικά από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον νόμο, η άμβλωση έγινε νόμιμη «κατ’ επιλογή» μέχρι την 12η εβδομάδα κύησης, χωρίς την ανάγκη ιατρικών ή άλλων ενδείξεων. Επίσης η άμβλωση επιτράπηκε σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης χωρίς χρονικό όριο εάν υπήρχε αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή ή σοβαρή βλάβη της υγείας της γυναίκας.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 , οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου 304 του Ποινικού Κώδικα αντικαταστάθηκαν ως εξής: «Δεν είναι άδικη πράξη η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης που ενεργείται με τη συναίνεση της εγκύου από ιατρό μαιευτήρα-γυναικολόγο με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα, αν συντρέχει μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις». Και ακολουθούσαν οι σχετικές περιπτώσεις. Η άμβλωση γίνεται με τη συναίνεση της εγκύου, εκτελείται από γιατρό μαιευτήρα-γυναικολόγο και με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου, σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα. Σύμφωνα, τέλος, με την παράγραφο 5 του ποινικού κώδικα «αν η έγκυος είναι ανήλικη, πρέπει να έχει και τη συναίνεση ενός γονέα ή του προσώπου που έχει την επιμέλειά της, επιπλέον της δικής της». Το νομοθέτημα εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία. Καταψήφισε η τότε αξιωματική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας.

 

Η Μαρία Καρυστιανού στα βήματα της... Μελόνι

Η δήλωση της πρώην προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών για τις αμβλώσεις, όπως αναφέρει η Ελένη Καλογεροπούλου σε άρθρο της, "επιβεβαίωσε στην πραγματικότητα αυτό που λένε πολλοί, ότι πρότυπό της είναι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, που με τις ακραίες θέσεις και απόψεις της κατάφερε να ξεχωρίσει από τα συστημικά κόμματα «μαγεύοντας τα πλήθη»".

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ιταλίδα πρωθυπουργός είχε ως βασικό σύνθημα το «Είμαι η Τζόρτζια, είμαι γυναίκα, είμαι μητέρα, είμαι χριστιανή», ανοίγοντας παράλληλα μία μεγάλη συζήτηση για το θέμα των αμβλώσεων. Και η Μαρία Καρυστιανού, με τη δήλωσή της έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα των αμβλώσεων, ένα θέμα που έχει λήξει από το 1986 επί Ανδρέα Παπανδρέου. 

Η Ελένη Καλογεροπούλου επισημαίνει στο άρθρο της: «Σίγουρα τα όσα είπε η Μαρία Καρυστιανού δεν τα είπε από άγνοια, ούτε τις ξέφυγαν, αφού εξέφρασε εμπεριστατωμένη άποψη για το θέμα. Με δεδομένο ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν υπήρχε στον δημόσιο διάλογο το θέμα των αμβλώσεων, η Μαρία Καρυστινού επιχειρεί να το θέσει προς συζήτηση πολώνοντας έτσι την κατάσταση. Παράλληλα, το γεγονός όλα τα κόμματα αντέδρασαν της έδωσε ένα ακόμα επιχείρημα στο βασικό αφήγημά της, που δεν είναι άλλο ότι όλοι ίδιοι είναι. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Παράλληλα, έκανε ακόμα ένα πιο συγκεκριμένο νεύμα στο κοινό στο οποίο στοχεύει και δεν είναι άλλο από το ακροδεξιό ακροατήριο και τους ακραία θρησκόληπτους πολίτες. Η Μαρία Καρυστιανού λειτουργώντας ως νέα Μελόνι βάζει θέματα που έχουν να κάνουν με την ηθική, την αξιοπρέπεια, το δίκαιο και την ευθύνη. Και οι δύο μιλούν με καθαρά ανθρώπινα επιχειρήματα και όχι ως τεχνοκράτισσες».

 

"Οι δηλώσεις μου για τις αμβλώσεις διαστρεβλώθηκαν σκοπίμως"

Μια μέρα μετά τις δηλώσεις της και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η Μαρία Καρυστιανού επανήλθε μέσω ανάρτησής της αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η χθεσινή απάντησή μου στο θέμα των αμβλώσεων διαστρεβλώθηκε σκοπίμως από όσους βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία αποδόμησής μου και συμπράττουν αδίστακτα στο πολιτικό συμβόλαιο δολοφονίας χαρακτήρα μου».

Ολόκληρη η ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού: 

«Ανέμενα στωικά χθες μέχρι το βράδυ, παρακολουθώντας την πλήρη «απογύμνωση» των Μέσων Ενημέρωσης.

Δυστυχώς, η πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης (με ελάχιστες εξαιρέσεις, που οφείλω να αναγνωρίσω) ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ που ανέδειξε η χθεσινή συνέντευξή μου στους κ.κ. Στραβελάκη και Καραμήτρου και εστίασε ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΑ στην άκαιρη ερώτηση περί αμβλώσεων, που οι ερωτώντες δημοσιογράφοι έκριναν πιο σημαντική στις προτεραιότητές τους από τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα μας, δηλαδή τα τεράστια σκάνδαλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η συνεχής θεσμική εκτροπή, η εξόντωση των αγροτών, η ακρίβεια και η φτωχοποίηση των πολιτών, η κατάρρευση της Υγείας και της Παιδεία, και τόσα άλλα σημαντικά θέματα που βιώνουμε.

Η χθεσινή απάντησή μου στο θέμα των αμβλώσεων διαστρεβλώθηκε ΣΚΟΠΙΜΩΣ από όσους βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία αποδόμησής μου και συμπράττουν αδίστακτα στο πολιτικό συμβόλαιο δολοφονίας χαρακτήρα μου.

Κανένα ανθρώπινο δικαίωμα ΔΕΝ τίθεται σε διαβούλευση, ΔΕΝ αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αλλά ΟΥΤΕ και πεδίο πολιτικών παιχνιδιών, όπως κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν.

Όσοι βάλλουν εναντίον μου με αφορμή ένα πολυδιάστατο ιατρικό και νομικό θέμα για το οποίο ο νομοθέτης έχει ήδη προβλέψει, δεν νοιάζονται ούτε για τη θέση της γυναίκας σήμερα ούτε για τα προβλήματά της ούτε για τη στήριξη της μητρότητας ούτε για την υπογεννητικότητα ούτε για το δημογραφικό πρόβλημα ούτε για τα δικαιώματα των παιδιών ούτε για την οικογένεια και την επιβίωσή της!

Ούτε έχουν σκεφθεί γιατί οδηγείται μια γυναίκα ή ένα ζευγάρι στην άμβλωση, πόσω μάλλον για τη βιοηθική.

Το βασικό γι' αυτούς ήταν και είναι να ανακοπεί με κάθε τρόπο και μέσο η εντατική «κυοφορία» ενός μεγάλου κινήματος, που μπορεί να αλλάξει τη συζήτηση και να θέσει τη κοινωνία και πάλι στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου και της λήψης αποφάσεων.

Η ανάγκη δημόσιου διαλόγου, στην οποία αναφέρθηκα, αφορά τα πραγματικά κοινωνικά αίτια που οδηγούν χιλιάδες γυναίκες σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη απόφαση: την ελλιπή ενημέρωση των νέων, την απουσία συστηματικής σεξουαλικής αγωγής, την περιορισμένη πρόσβαση σε σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης και, κυρίως, τα κενά της κοινωνικής πρόνοιας.

Για τον λόγο αυτό, ο ουσιαστικός διάλογος πρέπει να στραφεί: στη δημιουργία ολοκληρωμένων δομών κοινωνικής πρόνοιας για εγκύους και νέες μητέρες, στη δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού και αντισύλληψης, στη στήριξη της μονογονεϊκής οικογένειας, σε επιδόματα και υπηρεσίες που επιτρέπουν σε μια γυναίκα να μη διχάζεται ανάμεσα στην κύηση και την εργασία ή τις σπουδές της.

Η δημογραφική και υπαρξιακή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα δεν μπορεί να απαντηθεί με περιορισμούς δικαιωμάτων, αλλά με ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που προσφέρει πραγματικές επιλογές και αληθινή στήριξη στον πολίτη.

Η ελευθερία της γυναίκας γίνεται ουσιαστική μόνο όταν συνοδεύεται από οικονομική ασφάλεια, πρόσβαση στην Υγεία, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και προστασία της μητρότητας.

Αυτή είναι η διαβούλευση που οφείλουμε να ανοίξουμε: μια συζήτηση για όρους δημόσιας υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και σεβασμού των θεσμών, ώστε καμία γυναίκα να μη φτάνει σε αδιέξοδο από φόβο, άγνοια ή εγκατάλειψη.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις γυναίκες, στα παιδιά και στο μέλλον της χώρας, πιστεύω σε μια κοινωνία που θα τις στηρίζει μέσα από την πρόληψη, την ενημέρωση και την αλληλεγγύη και όχι βέβαια μέσα από διχασμούς.

Σας ευχαριστώ».


Η ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού:




Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει κατά πόσο όντως η Μαρία Καρυστιανού δεν περίμενε τις σφοδρές αντιδράσεις και την αυστηρή κριτική, που δέχθηκε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ίδια πρέπει να αρχίζει να συνηθίζει ότι πλέον θα κρίνεται και σαν πολιτικός.