Η ιστορία συχνά επαναλαμβάνεται, και οι τελευταίες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μοιάζουν να το επιβεβαιώνουν. Μετά την επίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν και την ανταπόδοση από την Τεχεράνη, η ένταση στην περιοχή έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα. Η Κύπρος τέθηκε από χθες σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, έπειτα από πλήγμα που εξαπέλυσαν ιρανικά drones εναντίον της βρετανικής αεροπορικής βάσης στο Ακρωτήρι. Σε αυτό το πλαίσιο ενεργοποιήθηκε το κοινό αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου, με την Αθήνα να αποφασίζει την αποστολή της φρεγάτας «Κίμων», της φρεγάτας «Ψαρά» και δύο ζευγών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενισχύοντας έμπρακτα την αποτρεπτική ισχύ στην περιοχή.

Διαβάστε: Ο άνθρωπος πίσω από τη φρεγάτα "Κίμων": Ποιος είναι ο κυβερνήτης Ιωάννης Κιζάνης (Εικόνες & Βίντεο)

Η παρουσία της φρεγάτας «Κίμων», η οποία αναλαμβάνει για πρώτη φορά επιχειρησιακή αποστολή μόλις έναν μήνα μετά την άφιξή της στα ελληνικά ύδατα, φέρει ιδιαίτερο ιστορικό βάρος. Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα «Κίμων» συνδέεται με την υπεράσπιση της Κύπρου απέναντι στους Πέρσες.

Η πρώτη ήταν το 450 π.Χ. όταν ο στρατηγός Κίμων, προς τιμήν του οποίου ονομάστηκε και η υπερσύγχρονη φρεγάτα, ηγήθηκε της Δηλιακής Συμμαχίας για να εκδιώξει τους Πέρσες από τη Μεγαλόνησο. Τότε η Κύπρος αποτελούσε στρατηγικό προπύργιο της περσικής αυτοκρατορίας για να επιτύχει τον έλεγχο της Μεσογείου. Ο Κίμωνας, γιος του Μιλτιάδη, ήταν εκείνος που αντιλήφθηκε πως ο ελληνισμός μπορεί να απελευθερωθεί μόνο αν αποδυναμωθούν οι Πέρσες στην Κύπρο. O Κίμωνας πέθανε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας αυτής, όμως οι Αθηναίοι στρατηγοί κράτησαν κρυφό τον θάνατό του για να μη λυγίσει το ηθικό των στρατιωτών. Η έκβασή τελικά της εκστρατείας ήταν επιτυχής, αφού οι Έλληνες κατάφεραν να εκδιώξουν τους Πέρσες από τη Μεγαλόνησο. Η φράση «και νεκρός ενίκα» συνοδεύει από τότε την προσφορά του στην Κύπρο.

"Εξαιρετικά ελάχιστες οι πιθανότητες επίθεσης στη Σούδα", λέει ειδικός σε θέματα της Μέσης Ανατολής

Στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», μίλησε ο διεθνολόγος Γιώργος Μενεσιάν, ειδικός σε θέματα της Μέσης Ανατολής, ο οποίος εξήγησε αν υπάρχει απειλή για την Κύπρο ή για την βάση της Σούδας στην Κρήτη. «Στόχος δεν είναι η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά οι βρετανικές βάσεις, που τυπικά δεν ανήκουν σε αυτήν. Η Χεζμπολάχ έχει αποδυναμωθεί και οι κινήσεις αυτές που κάνει με την αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δεν απειλούν πραγματικά ούτε καν τις βρετανικές βάσεις. Μιλάμε για ελάχιστα drones που στέλνουν. Τώρα μάλιστα που το Ισραήλ άνοιξε ένα νέο μέτωπο και ξεκίνησε μια νέα επιχείρηση εναντίον της Χεζμπολάχ, με χτυπήματα στον Νότιο Λίβανο και στη Νότια Βηρυτό, θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι δυνατότητες της Χεζμπολάχ να πραγματοποιεί επιθέσεις στην Κύπρο ή και αλλού», είπε ο κ. Μενεσιάν.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν αναμένεται να γίνει ένας μεγάλος πόλεμος στην Κύπρο και συνέστησε ψυχραιμία. «Ο στόχος είναι οι βρετανικές βάσεις, είναι ένας ψυχολογικός πόλεμος κατά βάση και μια περιφερειακή κλιμάκωση που θέλει να αναγκάσει το Ιράν τους εχθρούς του να κάνουν πίσω», εξήγησε.

Όσον αφορά σε ένα ενδεχόμενο χτύπημα στη Σούδα, ο κ. Μενεσιάν εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν απίθανο. «Θεωρητικά, κάποιοι πύραυλοι του Ιράν φτάνουνε στην Κρήτη. Η Σούδα είναι πιο κοντά και είναι πολύ πιο σημαντική σε στρατηγικό επίπεδο, όμως είναι αρκετά δύσκολο, οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές. Θεωρητικά θα μπορούσε, αλλά οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά μικρές. Πρώτον, διότι κατά πάσα πιθανότητα θα αναχαιτιστεί όποια επίθεση γίνει και ταυτόχρονα, διότι το Ιράν έχει άλλες προτεραιότητες, το Ισραήλ και τις αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή», εξήγησε.