Τι να λέει… η Ιωάννα Μάνδρου χωρίς κοστούμι στο parapolitika.gr: "Δεν ήθελα να κάνω παιδιά - Είχα το τραύμα του ορφανού" (Βίντεο)
Βαθιά εξομόληγηση
Η Ιωάννα Μάνδρου αποκαλύπτεται "χωρίς κοστούμι" στο parapolitika.gr - Όσα λέει για τη ζωή πίσω από το δικαστικό ρεπορτάζ, τις δίκες που τη σημάδεψαν και τις απώλειες που τη διαμόρφωσαν
Σε μια συνέντευξη πιο αποκαλυπτική και πιο ανθρώπινη από ποτέ, η Ιωάννα Μάνδρου, η δημοσιογράφος που εδώ και δεκαετίες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πιο κρίσιμων υποθέσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης, αφήνει για λίγο το αυστηρό «κοστούμι» του δικαστικού ρεπορτάζ και τη δημόσια εικόνα της «σιδηράς κυρίας» της ενημέρωσης και αποκαλύπτει στο parapolitika.gr και την Τίνα Μιχαηλίδου την πιο αυθόρμητη και απρόσμενη πλευρά του εαυτού της.
Διαβάστε: Τι να λέει… ο Κωστής Χατζηδάκης χωρίς κοστούμι στο parapolitika.gr: "Δεν θα έβαζα μαλλιά γιατί θα χρειαζόταν μεγάλη 'επένδυση'" - "Για φανταστείτε όμως να εμφανιστώ με μαλλιά" (Βίντεο)
Πιο αληθινή από ποτέ, μιλά για τα πρόσωπα που καθόρισαν την πορεία της, τις δίκες που τη σημάδεψαν, τις απώλειες που τη διαμόρφωσαν, τις απειλές που δέχθηκε, αλλά και για τη ζωή μακριά από τις δικαστικές αίθουσες, την αγάπη της για τα ζώα και τη δίδυμη αδερφή της. «Δεν ήθελα να κάνω παιδιά. Είχα το τραύμα του ορφανού παιδιού» αποκαλύπτει με αφοπλιστική ειλικρίνεια, φωτίζοντας μια από τις πιο προσωπικές και καθοριστικές πτυχές της ζωής της.
Από μια δύσκολη παιδική ηλικία στην ελληνική επαρχία μέχρι την κάλυψη των μεγαλύτερων δικαστικών υποθέσεων της χώρας, η διαδρομή της Ιωάννας Μάνδρου μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Περιγράφει τα παιδικά της χρόνια, τα οποία ήταν γεμάτα δυσκολίες αλλά και έντονες εικόνες. Μαζί με τη δίδυμη αδελφή της μεγάλωσαν γρήγορα μέσα σε μια καθημερινότητα με αγροτικές δουλειές, ζώα και ευθύνες. «Βγάζαμε τις κατσίκες, είχαμε κότες, σκυλιά...» λέει. Παρά το πένθος της μητέρας τους, θυμάται εκείνα τα χρόνια με ζεστασιά, αποδίδοντας μεγάλο ρόλο στην κοινότητα και στη στήριξη που υπήρχε. Όπως επισημαίνει, η γενιά της μεγάλωσε ουσιαστικά με γιαγιάδες, κάνοντας λόγο για μια «ιδιότυπη μητριαρχία» που χαρακτήριζε την ελληνική επαρχία εκείνης της εποχής.
«Δεν είχα σκεφθεί ποτέ τη δημοσιογραφία. Από μικρές λέγαμε να γίνουμε δικηγόροι», θυμάται, περιγράφοντας τη στενή σχέση με τη δίδυμη αδελφή της και μια πορεία που έμοιαζε προδιαγεγραμμένη. Ωστόσο, μια τυχαία πρόταση στάθηκε αρκετή για να αλλάξει τη ζωή της για πάντα. Ανατρέχει στα πρώτα της βήματα και περιγράφει μια δημοσιογραφία εντελώς διαφορετική από τη σημερινή. «Η είδηση δεν έχει καμία σχέση σήμερα με το τότε», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ξεκίνησε το 1985 από την εφημερίδα «Πρώτη» και λίγα χρόνια αργότερα βρέθηκε στο «Βήμα», έπειτα από πρόταση του Σταύρου Ψυχάρη. «Απόρησα, πού με ξέρει και με φωνάζει;», θυμάται, σημειώνοντας πως το δικό της «μεγάλο ευχαριστώ» θα το έλεγε σε εκείνον, σε έναν άνθρωπο-σταθμό για τη ζωή της, που, αν και την αδίκησε στο τέλος, η αδικία ήταν πολύ μικρή μπροστά σε αυτά που της προσέφερε.
Στο πιο προσωπικό κομμάτι της συνέντευξης, μιλά για την απώλεια των γονιών της. Αναφερόμενη στους ανθρώπους που τη διαμόρφωσαν, στέκεται στη μεγαλύτερη απώλεια της ζωής της. «Το πιο ισχυρό αποτύπωμα το έχουν αφήσει η μητέρα μου και ο πατέρας μου», λέει, για να σταθεί ιδιαίτερα στη μητέρα της, την οποία έχασε πολύ μικρή. «Δεν χάσαμε μόνο τη μάνα μας, χάσαμε αυτήν τη μάνα και την καθοδήγηση στη ζωή», τονίζει, περιγράφοντας μια γυναίκα μορφωμένη και δυναμική.
Όταν η συζήτηση έρχεται στην οικογένεια και στα παιδιά, η Ιωάννα Μάνδρου απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Όχι, δεν μου έλειψε ένα παιδί. Ήταν επιλογή μου να μην κάνω παιδιά». Όπως εξηγεί, η απόφαση αυτή δεν ήταν τυχαία, αλλά βαθιά συνδεδεμένη με τα βιώματα της παιδικής της ηλικίας. «Ρώτησα τον Ευθύμη, είδα ότι δεν ήταν και αυτός φανατικός. Αν μου έλεγε ότι οπωσδήποτε θέλω, θα το λάμβανα σοβαρά υπόψη. Μου είπε “ό,τι νομίζεις”» λέει και συνεχίζει: «Δεν ήθελα να κάνω παιδιά γιατί έχω το τραύμα του ορφανού παιδιού. Αυτό με καθόρισε σε αυτή την απόφαση. Σκέφτηκα να μην πάθει αυτό που έπαθα εγώ».
Στην ερώτηση αν την επηρέαζε η κοινωνική πίεση, απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη: «Όχι» και εξηγεί πως η στάση ζωής της είχε διαμορφωθεί από πολύ νωρίς: «Ο πατέρας μας από μικρή ηλικία είχε ενσταλάξει σε μένα και την αδερφή μου αυτή την κουβέντα: “Θες να κάνεις παιδί; Κάνε. Δεν κάνεις; Δεν πειράζει. Θες να παντρευτείς; Παντρέψου. Δεν θες; Δεν πειράζει, εσύ να είσαι καλά”».
Πρόκειται για μια απόφαση που, όπως λέει, δεν μετάνιωσε ποτέ: «Δεν το έχω μετανιώσει, γιατί αυτό που βάραινε στην απόφασή μου το είχα σκεφτεί πολύ. Δεν ήταν επιπόλαιη σκέψη». Και καταλήγει με ρεαλισμό: «Τα παιδιά είναι μεγάλη ευθύνη και εμείς κάνουμε ένα επάγγελμα χωρίς ωράριο και πολύ εύκολα μπορείς να μείνεις χωρίς δουλειά».
Έχοντας καλύψει υποθέσεις-ορόσημα, όπως τη δίκη Κοσκωτά, τη δίκη της «17 Νοέμβρη» και τη δίκη της Χρυσής Αυγής, η ίδια γνωρίζει από πρώτο χέρι το βάρος του δικαστικού ρεπορτάζ. «Απειλές έχω δεχτεί», λέει χωρίς όμως να αφήνει χώρο στον φόβο. «Δεν φοβάμαι», λέει ξεκάθαρα, επισημαίνοντας πως το δικαστικό ρεπορτάζ απαιτεί κάτι παραπάνω από γνώση: «Θέλει τόλμη και ρίσκο».
Ωστόσο, κάποιες στιγμές ξεπερνούν τα όρια της δημοσιογραφίας. «Δυσκολευόμουν πάρα πολύ να γράψω τις καταθέσεις» λέει για την τραγωδία στο Μάτι, περιγράφοντας συγκλονιστικές μαρτυρίες που δεν μπορεί να ξεχάσει. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει τη μαρτυρία μιας μητέρας που μέσα στη φωτιά αναγκάστηκε να πάρει μια αδιανόητη απόφαση για να σώσει ό,τι μπορούσε. Εξίσου έντονα χαραγμένη στη μνήμη της είναι και η πρώτη εικόνα της Ιωάννας Παλιοσπύρου στο δικαστήριο. «Εμφανίστηκε ένας άνθρωπος μάσκα... ανατρίχιασα», λέει χαρακτηριστικά.
Πίσω από τη δημόσια εικόνα, υπάρχει μια εντελώς διαφορετική Ιωάννα Μάνδρου. Στην προσωπική της ζωή, η Ιωάννα Μάνδρου επιλέγει συνειδητά την απλότητα και τις σχέσεις ουσίας. Ο χρόνος με τους δικούς της ανθρώπους είναι για εκείνη αδιαπραγμάτευτος, με μια σταθερή «ιεροτελεστία» που δεν χάνει ποτέ. «Βγαίνω μια φορά τη βδομάδα με την αδελφή μου. Είμαστε δίδυμες και είναι απαραίτητο αυτό το ραντεβού».
«Δεν βλέπω τηλεόραση, καθόλου», λέει, εξηγώντας πως ενημερώνεται κυρίως από το διαδίκτυο. Κι όμως, πίσω από τη «σιδηρά κυρία» του δικαστικού ρεπορτάζ κρύβεται μια εντελώς διαφορετική εικόνα. «Νομίζω ότι είμαι αρκετά προσηνής», λέει, αποκαλύπτοντας μια πιο αυθόρμητη πλευρά του εαυτού της. Μια γυναίκα που αγαπά τον χορό, τη μουσική και τη διασκέδαση. «Είμαι πολύ χορευταρού», αναφέρει χαρακτηριστικά και αποκαλύπτει πως δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί σε γλέντι και να μη σηκωθεί να χορέψει.
Μιλώντας για τη δημοσιογραφία, η ίδια βάζει έναν ξεκάθαρο κανόνα. «Κοιτάω να τα λέω όλα απλά», σημειώνει εξηγώντας πως η ουσία της δημοσιογραφίας δεν είναι η επίδειξη γνώσης, αλλά η κατανόηση. «Πρέπει να με καταλάβει και η ξαδέρφη μου στο χωριό, αλλά και ο καθηγητής πανεπιστημίου», λέει χαρακτηριστικά. «Αν δεν με καταλάβει ο απλός άνθρωπος, έχω αποτύχει ως επαγγελματίας», καταλήγει.
Παρά τις αλλαγές στη δημοσιογραφία, η ίδια επιλέγει να προσαρμόζεται. «Οι δημοσιογράφοι πρέπει να ακολουθούν τις εξελίξεις», λέει εξηγώντας γιατί δεν δίστασε να περάσει και στις νέες πλατφόρμες, μεταφέροντας το δικαστικό ρεπορτάζ στη σύγχρονη εποχή. «Είμαι από τους πρώτους που έκαναν TikTok», σημειώνει.
Η Ιωάννα Μάνδρου δεν αποφεύγει να τοποθετηθεί και για την κατάσταση της Δικαιοσύνης σήμερα. Όπως λέει στην Τίνα Μιχαηλίδου, το κράτος δικαίου περνά κρίση, με την εμπιστοσύνη των πολιτών να έχει κλονιστεί. «Η Δικαιοσύνη έχει πάθει μεγάλα στραπάτσα, αλλά με τη δίκη των Τεμπών είναι ευκαιρία να κερδηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι στο κράτος δικαίου», σημειώνει.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ιωάννας Μάνδρου:
Διαβάστε: Τι να λέει… ο Κωστής Χατζηδάκης χωρίς κοστούμι στο parapolitika.gr: "Δεν θα έβαζα μαλλιά γιατί θα χρειαζόταν μεγάλη 'επένδυση'" - "Για φανταστείτε όμως να εμφανιστώ με μαλλιά" (Βίντεο)
Πιο αληθινή από ποτέ, μιλά για τα πρόσωπα που καθόρισαν την πορεία της, τις δίκες που τη σημάδεψαν, τις απώλειες που τη διαμόρφωσαν, τις απειλές που δέχθηκε, αλλά και για τη ζωή μακριά από τις δικαστικές αίθουσες, την αγάπη της για τα ζώα και τη δίδυμη αδερφή της. «Δεν ήθελα να κάνω παιδιά. Είχα το τραύμα του ορφανού παιδιού» αποκαλύπτει με αφοπλιστική ειλικρίνεια, φωτίζοντας μια από τις πιο προσωπικές και καθοριστικές πτυχές της ζωής της.
Ιωάννα Μάνδρου: Από την επαρχία και τις κατσίκες στην "καρδιά" των μεγάλων δικών
Από μια δύσκολη παιδική ηλικία στην ελληνική επαρχία μέχρι την κάλυψη των μεγαλύτερων δικαστικών υποθέσεων της χώρας, η διαδρομή της Ιωάννας Μάνδρου μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Περιγράφει τα παιδικά της χρόνια, τα οποία ήταν γεμάτα δυσκολίες αλλά και έντονες εικόνες. Μαζί με τη δίδυμη αδελφή της μεγάλωσαν γρήγορα μέσα σε μια καθημερινότητα με αγροτικές δουλειές, ζώα και ευθύνες. «Βγάζαμε τις κατσίκες, είχαμε κότες, σκυλιά...» λέει. Παρά το πένθος της μητέρας τους, θυμάται εκείνα τα χρόνια με ζεστασιά, αποδίδοντας μεγάλο ρόλο στην κοινότητα και στη στήριξη που υπήρχε. Όπως επισημαίνει, η γενιά της μεγάλωσε ουσιαστικά με γιαγιάδες, κάνοντας λόγο για μια «ιδιότυπη μητριαρχία» που χαρακτήριζε την ελληνική επαρχία εκείνης της εποχής.«Δεν είχα σκεφθεί ποτέ τη δημοσιογραφία. Από μικρές λέγαμε να γίνουμε δικηγόροι», θυμάται, περιγράφοντας τη στενή σχέση με τη δίδυμη αδελφή της και μια πορεία που έμοιαζε προδιαγεγραμμένη. Ωστόσο, μια τυχαία πρόταση στάθηκε αρκετή για να αλλάξει τη ζωή της για πάντα. Ανατρέχει στα πρώτα της βήματα και περιγράφει μια δημοσιογραφία εντελώς διαφορετική από τη σημερινή. «Η είδηση δεν έχει καμία σχέση σήμερα με το τότε», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ξεκίνησε το 1985 από την εφημερίδα «Πρώτη» και λίγα χρόνια αργότερα βρέθηκε στο «Βήμα», έπειτα από πρόταση του Σταύρου Ψυχάρη. «Απόρησα, πού με ξέρει και με φωνάζει;», θυμάται, σημειώνοντας πως το δικό της «μεγάλο ευχαριστώ» θα το έλεγε σε εκείνον, σε έναν άνθρωπο-σταθμό για τη ζωή της, που, αν και την αδίκησε στο τέλος, η αδικία ήταν πολύ μικρή μπροστά σε αυτά που της προσέφερε.
"Δεν χάσαμε μόνο τη μάνα μας": Η απώλεια που τη διαμόρφωσε
Στο πιο προσωπικό κομμάτι της συνέντευξης, μιλά για την απώλεια των γονιών της. Αναφερόμενη στους ανθρώπους που τη διαμόρφωσαν, στέκεται στη μεγαλύτερη απώλεια της ζωής της. «Το πιο ισχυρό αποτύπωμα το έχουν αφήσει η μητέρα μου και ο πατέρας μου», λέει, για να σταθεί ιδιαίτερα στη μητέρα της, την οποία έχασε πολύ μικρή. «Δεν χάσαμε μόνο τη μάνα μας, χάσαμε αυτήν τη μάνα και την καθοδήγηση στη ζωή», τονίζει, περιγράφοντας μια γυναίκα μορφωμένη και δυναμική.
"Δεν ήθελα να κάνω παιδιά. Είχα το τραύμα του ορφανού παιδιού"
Όταν η συζήτηση έρχεται στην οικογένεια και στα παιδιά, η Ιωάννα Μάνδρου απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Όχι, δεν μου έλειψε ένα παιδί. Ήταν επιλογή μου να μην κάνω παιδιά». Όπως εξηγεί, η απόφαση αυτή δεν ήταν τυχαία, αλλά βαθιά συνδεδεμένη με τα βιώματα της παιδικής της ηλικίας. «Ρώτησα τον Ευθύμη, είδα ότι δεν ήταν και αυτός φανατικός. Αν μου έλεγε ότι οπωσδήποτε θέλω, θα το λάμβανα σοβαρά υπόψη. Μου είπε “ό,τι νομίζεις”» λέει και συνεχίζει: «Δεν ήθελα να κάνω παιδιά γιατί έχω το τραύμα του ορφανού παιδιού. Αυτό με καθόρισε σε αυτή την απόφαση. Σκέφτηκα να μην πάθει αυτό που έπαθα εγώ».Στην ερώτηση αν την επηρέαζε η κοινωνική πίεση, απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη: «Όχι» και εξηγεί πως η στάση ζωής της είχε διαμορφωθεί από πολύ νωρίς: «Ο πατέρας μας από μικρή ηλικία είχε ενσταλάξει σε μένα και την αδερφή μου αυτή την κουβέντα: “Θες να κάνεις παιδί; Κάνε. Δεν κάνεις; Δεν πειράζει. Θες να παντρευτείς; Παντρέψου. Δεν θες; Δεν πειράζει, εσύ να είσαι καλά”».
Πρόκειται για μια απόφαση που, όπως λέει, δεν μετάνιωσε ποτέ: «Δεν το έχω μετανιώσει, γιατί αυτό που βάραινε στην απόφασή μου το είχα σκεφτεί πολύ. Δεν ήταν επιπόλαιη σκέψη». Και καταλήγει με ρεαλισμό: «Τα παιδιά είναι μεγάλη ευθύνη και εμείς κάνουμε ένα επάγγελμα χωρίς ωράριο και πολύ εύκολα μπορείς να μείνεις χωρίς δουλειά».
Οι δίκες που τη σημάδεψαν: "Δυσκολευόμουν να γράψω"
Έχοντας καλύψει υποθέσεις-ορόσημα, όπως τη δίκη Κοσκωτά, τη δίκη της «17 Νοέμβρη» και τη δίκη της Χρυσής Αυγής, η ίδια γνωρίζει από πρώτο χέρι το βάρος του δικαστικού ρεπορτάζ. «Απειλές έχω δεχτεί», λέει χωρίς όμως να αφήνει χώρο στον φόβο. «Δεν φοβάμαι», λέει ξεκάθαρα, επισημαίνοντας πως το δικαστικό ρεπορτάζ απαιτεί κάτι παραπάνω από γνώση: «Θέλει τόλμη και ρίσκο».Ωστόσο, κάποιες στιγμές ξεπερνούν τα όρια της δημοσιογραφίας. «Δυσκολευόμουν πάρα πολύ να γράψω τις καταθέσεις» λέει για την τραγωδία στο Μάτι, περιγράφοντας συγκλονιστικές μαρτυρίες που δεν μπορεί να ξεχάσει. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει τη μαρτυρία μιας μητέρας που μέσα στη φωτιά αναγκάστηκε να πάρει μια αδιανόητη απόφαση για να σώσει ό,τι μπορούσε. Εξίσου έντονα χαραγμένη στη μνήμη της είναι και η πρώτη εικόνα της Ιωάννας Παλιοσπύρου στο δικαστήριο. «Εμφανίστηκε ένας άνθρωπος μάσκα... ανατρίχιασα», λέει χαρακτηριστικά.
Η ζωή μακριά από τα φώτα: "Είμαι πολύ χορευταρού"
Πίσω από τη δημόσια εικόνα, υπάρχει μια εντελώς διαφορετική Ιωάννα Μάνδρου. Στην προσωπική της ζωή, η Ιωάννα Μάνδρου επιλέγει συνειδητά την απλότητα και τις σχέσεις ουσίας. Ο χρόνος με τους δικούς της ανθρώπους είναι για εκείνη αδιαπραγμάτευτος, με μια σταθερή «ιεροτελεστία» που δεν χάνει ποτέ. «Βγαίνω μια φορά τη βδομάδα με την αδελφή μου. Είμαστε δίδυμες και είναι απαραίτητο αυτό το ραντεβού».«Δεν βλέπω τηλεόραση, καθόλου», λέει, εξηγώντας πως ενημερώνεται κυρίως από το διαδίκτυο. Κι όμως, πίσω από τη «σιδηρά κυρία» του δικαστικού ρεπορτάζ κρύβεται μια εντελώς διαφορετική εικόνα. «Νομίζω ότι είμαι αρκετά προσηνής», λέει, αποκαλύπτοντας μια πιο αυθόρμητη πλευρά του εαυτού της. Μια γυναίκα που αγαπά τον χορό, τη μουσική και τη διασκέδαση. «Είμαι πολύ χορευταρού», αναφέρει χαρακτηριστικά και αποκαλύπτει πως δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί σε γλέντι και να μη σηκωθεί να χορέψει.
"Αν δεν με καταλάβει ο απλός άνθρωπος, έχω αποτύχει"
Μιλώντας για τη δημοσιογραφία, η ίδια βάζει έναν ξεκάθαρο κανόνα. «Κοιτάω να τα λέω όλα απλά», σημειώνει εξηγώντας πως η ουσία της δημοσιογραφίας δεν είναι η επίδειξη γνώσης, αλλά η κατανόηση. «Πρέπει να με καταλάβει και η ξαδέρφη μου στο χωριό, αλλά και ο καθηγητής πανεπιστημίου», λέει χαρακτηριστικά. «Αν δεν με καταλάβει ο απλός άνθρωπος, έχω αποτύχει ως επαγγελματίας», καταλήγει.
Η δημοσιογραφία που αλλάζει, "Οι δημοσιογράφοι πρέπει να ακολουθούν τις εξελίξεις"
Παρά τις αλλαγές στη δημοσιογραφία, η ίδια επιλέγει να προσαρμόζεται. «Οι δημοσιογράφοι πρέπει να ακολουθούν τις εξελίξεις», λέει εξηγώντας γιατί δεν δίστασε να περάσει και στις νέες πλατφόρμες, μεταφέροντας το δικαστικό ρεπορτάζ στη σύγχρονη εποχή. «Είμαι από τους πρώτους που έκαναν TikTok», σημειώνει.
"Η Δικαιοσύνη έχει πάθει μεγάλα στραπάτσα"
Η Ιωάννα Μάνδρου δεν αποφεύγει να τοποθετηθεί και για την κατάσταση της Δικαιοσύνης σήμερα. Όπως λέει στην Τίνα Μιχαηλίδου, το κράτος δικαίου περνά κρίση, με την εμπιστοσύνη των πολιτών να έχει κλονιστεί. «Η Δικαιοσύνη έχει πάθει μεγάλα στραπάτσα, αλλά με τη δίκη των Τεμπών είναι ευκαιρία να κερδηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι στο κράτος δικαίου», σημειώνει.Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ιωάννας Μάνδρου:
En