Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Παρόντες στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας δηλώνουν ο πατήρ και ο υιός Καλεντερίδης, οι οποίοι «λανσάρουν» τον δικό τους πολιτικό σχηματισμό, που κινείται στον χώρο της λεγόμενης παραδοσιακής λαϊκής Δεξιάς. Το όνομα αυτού… «Δέλτα», από τη φράση «Δημοκρατία Ιδεών», και στόχος του, όπως προσδιορίζεται από τον ιδρυτή του, Σταύρο Καλεντερίδη, υιό του γνωστού πρώην πράκτορα της ΕΥΠ, Σάββα (ο οποίος, για όσους δεν θυμούνται, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην υπόθεση Οτσαλάν), είναι «να καταλάβουμε επιτέλους όλοι τη μεγάλη απάτη που έχει στήσει το πολιτικό σύστημα εναντίον μας».

Πρόκειται για τη δεύτερη αντίστοιχη κίνηση που δημιουργείται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς είχε προηγηθεί η «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη, με τις δύο πρωτοβουλίες να έχουν ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό: ότι τόσο η οικογένεια Καλεντερίδη όσο και ο… επανειλημμένως αποτυχών πρώην πολιτευτής της Ν.Δ. έχουν σχέσεις... αίματος με τον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη. Βλέπετε, στην Aegean Oil, ιδιοκτησίας του αφεντικού της ΠΑΕ ΑΕΚ, έχουν βρει επαγγελματικό καταφύγιο οι Σάββας και Σταύρος Καλεντερίδης, ενώ ο συνοδοιπόρος του Αντώνη Σαμαρά στα χρόνια της πολιτικής του ερήμου παρέχει νομικές υπηρεσίες στην εν λόγω εταιρεία και στον ίδιο τον μικρομέτοχο του ΟΠΑΠ.

ΔΕΚΑ ΘΕΣΕΙΣ. Ο 32χρονος πολιτικός επιστήμονας Σταύρος Καλεντερίδης παρουσιάζει στις 14 του μηνός στην Παλαιά Βουλή τη νέα πολιτική κίνηση «Δ, Πολιτική Επανάσταση», που απευθύνεται, όπως διαμηνύει ο ίδιος, σε ένα νεανικό κοινό, προτείνοντας δέκα… μεταρρυθμίσεις, όπως: α) Το τέλος στον διορισμό και τον έλεγχο των δικαστικών από τους πολιτικούς, β) την απόλυτη ανεξαρτησία δήμων και περιφερειών, γ) την υποχρεωτικά δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων και δ) την κατάργηση της ασυλίας και των προνομίων των βουλευτών και των υπουργών. Προφανώς η εφαρμογή μιας τέτοιας πλατφόρμας προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση και συγκεκριμενοποίηση. Κομμάτι… δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο μέχρι την επόμενη Παρασκευή, όταν παρουσιάζεται το νέο κόμμα από πατέρα και γιο στην Παλαιά Βουλή.

Ολο το προηγούμενο διάστημα η ομάδα του «Δέλτα» περιόδευε ως «κίνηση ανατροπής του πολιτικού συστήματος». Πλέον έχει αποκτήσει σύμβολο στις αποχρώσεις του μπλε, πανομοιότυπης γραφιστικής αισθητικής με εκείνη του σήματος της Aegean Oil. Μεταξύ των στοχεύσεών της: «Η αντιμετώπιση των συστημικών παθογενειών, που συνδέονται με φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, αλλά και απαξίωσης του πολίτη»! Πιθανόν γιατί ο Στ. Καλεντερίδης δεν αναγνωρίζει καμία σχέση διαπλοκής και διαφθοράς του Δ. Μελισσανίδη με την εκάστοτε εξουσία. Ο γάμος. Στις αρχές του καλοκαιριού, η «Δέλτα» του νότου αντάμωσε με τους εμπνευστές της ιδέας περί δημιουργίας της εγχώριας «Λέγκας του Βορρά», που, ως γνωστόν, αποτελεί όνειρο του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, στον γάμο του υιού του εκ Ρωσίας ορμώμενου μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, για χάρη του οποίου έσπευσαν στη συμπρωτεύουσα τόσο πολιτικά στελέχη όσο και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, που έχουν ενημερωθεί και συζητήσει για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα, που θα απευθύνεται στη Βόρεια Ελλάδα, με δεξιά χαρακτηριστικά. Πρώτος και καλύτερος στη σχετική λίστα ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος από την ώρα που πήρε τα ηνία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας έχει… αγκαζέ τον Σαββίδη, αναλαμβάνοντας προσωπικά το lobbying του Πόντιου επιχειρηματία στο αθηναϊκό έδαφος. «Μεταξύ άλλων, ήταν ο συνδετικός κρίκος ώστε ο ευτυχής πατέρας να περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και να ενημερώσει τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, για το ενδιαφέρον του να μπει στην κούρσα για τις νέες τηλεοπτικές άδειες» έγραφαν τότε τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Κάτι το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα, μετά την απόρριψη του «υπερθεματιστή Καλογρίτσα». Από κοντά και ο Δ. Μελισσανίδης με τον Σάββα Καλεντερίδη, αφού μαζί με τον κ. Σαββίδη, πέραν των ποντιακών τους καταβολών, επισκέπτονται το Αγιον Ορος.

Στο Μυστήριο είχε παραστεί και ο Κώστας Καραμανλής, τον οποίο συνεχώς επικαλείται ο Π. Καμμένος, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, κατόπιν μεσολάβησης του υπουργού Αμυνας, φερόταν να έχει πληροφορηθεί από τον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη τα πλάνα περί της «Λέγκας», τα οποία και απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες. Το παζλ της «Λέγκας» ολοκληρώθηκε με την παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, γνωστού για τις άριστες σχέσεις του με τον κ. Σαββίδη, ο οποίος τον στήριξε με όλες του τις δυνάμεις στη μάχη για την αρχηγία της Ν.Δ., και του πρώην «γαλάζιου» γραμματέα, Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος στις αρχές Σεπτεμβρίου παντρεύτηκε την ανιψιά και συνεργάτιδα του επιχειρηματία, Σόνια Σαββίδη.


Η πορεία του Σταύρου

Οσον αφορά τον Σταύρο Καλεντερίδη, συνέδεσε τα φοιτητικά του χρόνια με την παράταξη της ΔΑΠ. Οταν επέστρεψε μετά τις μεταπτυχιακές του σπουδές από το εξωτερικό, πλέον της εργασίας του στον Ομιλο Μελισσανίδη αποφάσισε να δημιουργήσει και τη «Δημοκρατία Ιδεών». Στην κίνηση αυτή υπάρχουν χαρτοφυλάκια όπως ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι διεθνείς σχέσεις. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η Σχολή Πολιτικής και μία ΜΚΟ με τον τίτλο «Εκστρατεία Πολιτών για τη Δημοκρατία». Ταυτόχρονα, έχει ιδρύσει μαζί με άλλους τη ΜΚΟ «Λεοντίδα», με στόχο την αναστήλωση μνημείων με χορηγίες. Οι οργανισμοί που πλαισιώνουν τη «Δημοκρατία Ιδεών» αναπτύσσουν μεγάλη δραστηριότητα, με εκδρομές και εκδηλώσεις - όχι μόνο στην Αθήνα.

Η κίνηση μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο οργάνωσε σε μεγάλο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας διήμερο σεμινάριο με τίτλο «Eργαστήριo Δημοκρατίας: Aνακαλύπτοντας τη Δημοκρατία», χωρίς όμως μεγάλη συμμετοχή, παρά τη διαφήμιση μέσα από το Internet και τα έξοδα για μία αίθουσα σε ένα από τα ακριβότερα ξενοδοχεία της Αθήνας. Σε αυτό το σεμινάριο ο Στ. Καλεντερίδης είχε την ευκαιρία να επαναλάβει μία από τις πάγιες θέσεις του, η οποία προκαλεί απορίες και έκπληξη: ότι το πολίτευμα της Ελλάδας δεν είναι Δημοκρατία - χωρίς να προσδιορίζει τι ακριβώς είναι. Πάντως, παρά τη διαφήμιση και τα χρήματα που έχουν δοθεί για τις παρουσιάσεις του «Δέλτα» ανά την Ελλάδα, η ανταπόκριση… αναμένεται.