του Δημήτρη Γιαννακόπουλου - Εφημερίδα Παραπολιτικά

«Τοποτηρητές» σε καταυλισμούς, κατειλημμένα κτίρια, διαμερίσματα, φυλακές, πλατείες, λιμάνια και κεντρικά σημεία όπου συναντώνται πρόσφυγες και μετανάστες φαίνεται πως έχουν τοποθετήσει οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τις παράνομες ροές ισλαμιστών προς το Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Ο φόβος των αντιποίνων από τζιχαντιστές είναι τεράστιος, καθώς η Μ. Βρετανία φέρεται να έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προπαρασκευαστικές ενέργειες της εξελισσόμενης επίθεσης στη Μοσούλη του Ιράκ. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι τον Μάιο Βρετανοί κομάντος των ειδικών δυνάμεων της SAS κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν στη συριακή πρωτεύουσα, Δαμασκό, οπλαρχηγούς των τζιχαντιστών, αλλά ορισμένοι επιτελείς τους διέφυγαν προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας ή Βουλγαρίας. 

Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου επισκέφθηκε την Αθήνα κλιμάκιο επιθεωρητών του Βρετανικού Σώματος Επιθεώρησης Φυλακών, με επικεφαλής τον Hindpal Singh Bhui, το οποίο σε ειδικό σεμινάριο στην ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη παρουσίασε «τρόπους παρέμβασης και επιθεώρησης του βρετανικού μηχανισμού πρόληψης τόσο σε φυλακές όσο και σε κέντρα κράτησης προσφύγων-μεταναστών». Επισήμως, δηλαδή, Αγγλοι κρατικοί υπάλληλοι αποκτούν ρόλο στις «προσφυγικές εστίες», θέτοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους την «πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης σε χώρους στέρησης ελευθερίας», όπως στα hot spots, τα οποία έχουν μετατραπεί σε «κέντρα κράτησης προαναχωρησιακού χαρακτήρα».

Παράλληλα, στις 21/10/2016, λίγο πριν από την άφιξη του κλιμακίου, δημοσιοποιήθηκε κοινοτικό πρόγραμμα, με αναδόχους εκτέλεσης τον Συνήγορο του Πολίτη και την Υπηρεσία Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Βουλής, με στόχο τον «έλεγχο των αναγκαστικών επιστροφών» μεταναστών είτε στις χώρες καταγωγής τους είτε στην Τουρκία, από όπου κυρίως εισέρχονται στην Ελλάδα. Μεταξύ των κατευθυντήριων δράσεων της προκήρυξης, με τίτλο: «Ειδικός Στόχος Επαναπατρισμός, Εθνικός Στόχος Συνοδευτικά Μέτρα» (Κωδ. Πρόσκλησης 5/2016, αρ. πρωτ. ΤΑΜΕ/30/4-α/221-10-2016), είναι «οι επιτόπιοι έλεγχοι και παρακολουθήσεις ατόμων προς επιστροφή», β) οι «έλεγχοι στις επιχειρήσεις επιστροφής», γ) η «ηλεκτρονική χαρτογράφηση» και η έκδοση σχετικών αναφορών ανά τακτά διαστήματα. 

Με τον τρόπο αυτό θα καταχωρίζονται σε ηλεκτρονικό μητρώο, προσβάσιμο από όλες τις διεθνείς υπηρεσίες λόγω Σένγκεν, τα στοιχεία όσων αλλοδαπών θεωρούνται ύποπτοι και είτε οδηγούνται εκτός συνόρων είτε προφυλακίζονται, ενώ ανάλογη καταγραφή θα γίνει και στους ήδη εκτίοντες ποινές κάθειρξης αλλοδαπούς που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», ολιγάριθμο κλιμάκιο της Εξωτερικής Αντικατασκοπείας (MI6) βρίσκεται στη χώρα μας «τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2014», όταν καταγράφηκε η πρώτη μεγάλη πίεση μεταναστευτικών ροών από τη Συρία στα ελληνοτουρκικά παράλια. Ενας υψηλόβαθμος Ελληνοβρετανός πράκτορας, ο οποίος είχε συμβάλει στην εξάρθρωση της «17Ν» μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού ακολούθου Στίβεν Σόντερς (Ιούνιος 2000), και ένα πρώην στέλεχος της MI6, με μακρά θητεία στα μέτωπα του Ιράκ, της Νότιας Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης, πηγαινοέρχονται αυτή την περίοδο στην Αθήνα, τη Θράκη και σε νησιά του ΒΑ Αιγαίου, παρέχοντας οδηγίες και αναλυτικές πληροφορίες για ύποπτους αλλοδαπούς. Ορισμένοι εξ αυτών διαθέτουν βρετανικά διαβατήρια και είναι δεύτερης γενιάς Αγγλοι υπήκοοι, που εγκατέλειψαν το Ηνωμένο Βασίλειο από το 2013 και εντεύθεν, προκειμένου να κατέβουν στη Συρία και το Ιράκ και να πολεμήσουν για το «Ισλαμικό Κράτος».