«Παντού υπάρχει ένας Ελληνας». Μια φράση που ακούγεται συχνά και σε πολλές περιπτώσεις βρίσκει τέλεια εφαρμογή.

Μία αντιπροσωπευτική είναι αυτή του Τζορτζ Τζιτζίκου, επιφανούς μέλους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ο οποίος είναι ο νέος αναπληρωτής βοηθός του Ντόναλντ Τραμπ.

Με ισχυρές διασυνδέσεις και στις δύο όχθες του Ατλαντικού και εντυπωσιακό βιογραφικό, διέγραψε μια αξιοσημείωτη επαγγελματική πορεία και είναι η δεύτερη φορά που βρίσκεται στο πλευρό πλανητάρχη.

Γιος κληρικού της Ορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ, του Ντιν Τζιτζίκου, ομογενούς δεύτερης γενιάς, κατάφερε να κάνει πραγματικότητα αυτό που είναι γνωστό ως «American Dream» (αμερικάνικο όνειρο) φτάνοντας μέχρι το Οβάλ Γραφείο. Με ρίζες από την Καλαμάτα, παντρεύτηκε το 2006 τη Βανέσα Μωραΐτη, από τα Τσίντζινα Λακωνίας, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, έχοντας ως κουμπάρους επιφανείς γιατρούς της Ομογένειας, τον δρα Νικόλαο-Ιωάννη Μαραγκάκη και τον δρα Θεόδωρο-Νικόλαο Κατράνη. Ο γάμος τους μάλιστα κρύβει και μια απίστευτη ιστορία: Την επόμενη ημέρα της τελετής, έφυγε από τη ζωή η γιαγιά της νύφης και το νεόνυμφο ζευγάρι ήταν έτοιμο να ακυρώσει το γαμήλιο ταξίδι του.

Τελικά, πείστηκε να το πραγματοποιήσει με προορισμό ένα μέρος με ξεχωριστούς συμβολισμούς για την οικογένεια Τζιτζίκου, τη Χαβάη.

Το μακρινό 1968, ο πατέρας του Τζ. Τζιτζίκου είχε τοποθετηθεί στη Χονολουλού από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο ως ιερέας της νεοσυσταθείσας τότε εκκλησίας. Αυτός ήταν ένας από τους σταθμούς της μεγάλης του διαδρομής σε σημαντικά πόστα, όπως σε αυτό του προϊσταμένου του Ναού της Αγ. Τριάδας και του Προφήτη Ηλία στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα και στη Φλόριντα, με κορυφαία όλων τα περάσματά του από την Ατλάντα, σε μια σειρά θέσεων διοίκησης, και το Ορλάντο. Στην ανέλιξη του Τζορτζ Τζιτζίκου, η οποία έγινε με αργά και σταθερά βήματα, βοήθησαν και οι πολύ καλές επαφές που είχε η οικογένειά του στην Ομογένεια.

Γνωστός στο κοινό έγινε μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, όταν όλοι άρχισαν να ψάχνουν ποιοι ήταν εκείνοι που βρίσκονταν πίσω από τον εκκεντρικό υποψήφιο πρόεδρο. Η αναζήτηση έγινε ακόμα πιο ενδελεχής όταν ο βαθύπλουτος Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε της Χίλαρι Κλίντον τον περασμένο Νοέμβριο κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη και το όνομα του Τζ. Τζιτζίκου άρχισε να φιγουράρει σε αφιερώματα διεθνών ΜΜΕ για τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη νίκη του Τραμπ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.

Οι προσεκτικοί παρατηρητές όμως τον είχαν δει να συνοδεύει τον εκκεντρικό επιχειρηματία σε ουκ ολίγες δημόσιες εμφανίσεις του και να επιτηρεί τη σκηνή πριν ο νυν πλανητάρχης ανέβει για να μιλήσει δείγμα του απόλυτου ελέγχου που είχε στην προεκλογική του εκστρατεία. Η παρέμβασή του στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ήταν τουλάχιστον καταλυτική.

Ο ομογενής εμφανίστηκε την ώρα που είχε αρχίσει η κάμψη των ποσοστών της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα.

Η σχέση μάλιστα των δύο ανδρών, εκτός από επαγγελματική, πλέον είναι και φιλική, αφού η γνωριμία τους έγινε το καλοκαίρι του 2015 και ο Τζορτζ Τζιτζίκος είδε στο πρόσωπο του δισεκατομμυριούχου τον άνθρωπο που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τον Λευκό Οίκο, όπως και τελικά έγινε. «Δεν είναι τόσο αυτά που έλεγε. Μου αρέσουν οι πολιτικές του, αλλά συμπαθώ και γνωρίζω τον άντρα πίσω από αυτές και έχω μεγάλο σεβασμό για αυτόν, για όσα έχει κατορθώσει στη ζωή του αλλά και για το τι πατέρας και σύζυγος είναι», έχει δηλώσει ο ίδιος.

Η πορεία του όμως δεν άρχισε με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά μάλλον αυτή είναι η κατάληξη μιας διαδρομής που ξεκίνησε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας με όχημα την εταιρεία Telion Corp., που είχε ιδρύσει ο ίδιος στη νότια Φλόριντα και η οποία ειδικεύεται στον σχεδιασμό και τη διοργάνωση πολιτικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων, στις δημόσιες σχέσεις και τις σχέσεις με τον Τύπο, ενώ συνεργάστηκε σε πολιτικό επίπεδο αποκλειστικά με τους Ρεπουμπλικάνους.

Παράλληλα, εκτός της πολιτικής, ο Τζορτζ Τζιτζίκος συνέδεσε το όνομά του με την πετυχημένη επικοινωνιακή διαχείριση ενός από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά σκάνδαλα, της διαρροής πετρελαίου από την εξόρυξη της BP στον κόλπο του Μεξικού.

ΕΜΠΕΙΡΙΑ.

Φτάνοντας στην τελική αναμέτρηση του Ντ. Τραμπ με τη Χίλαρι Κλίντον, ο Ελληνας ομογενής έδειξε την εμπειρία που είχε αποκομίσει από τις τρεις προεκλογικές εκστρατείες στις οποίες είχε ρόλο. Κι αν επί οκτώ ολόκληρα χρόνια προεδρίας του Τζορτζ Μπους πήρε πολύτιμα μαθήματα διοίκησης, μόλις είχε τελειώσει τις σπουδές του, οι δύο επόμενες εκστρατείες στις οποίες ενεπλάκη ήταν ιδιαίτερα διδακτικές. Κι αυτό γιατί στο πλευρό τόσο του Τζον ΜακΚέιν, το 2008, όσο και του Μιτ Ρόμνεϊ, το 2012 -αμφότεροι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο Μπαράκ Ομπάμα και τελικά έχασε και τις δύο φορές.

Ετσι, η μάχη με τη Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία ήταν για τον Τζορτζ Τζιτζίκο ευκολότερη υπόθεση από τις δύο προηγούμενες που είχε δώσει απέναντι στον απερχόμενο πλανητάρχη, από μειονεκτική μάλιστα θέση. Αντιπροσωπευτικό της μεγάλης του επιρροής στη μεταστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, ήταν το άνοιγμα του νυν πλανητάρχη σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες που κατοικούν στην Αμερική, τις οποίες θεωρούσε «μονοπωλιακό πεδίο» της η Χίλαρι Κλίντον. «Ο κ. Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι διεκδικεί την προεδρία για όλους τους Αμερικανούς και στην προεκλογική του εκστρατεία έχει εμφανιστεί σε κοινότητες ανεξαρτήτως του κόμματος που υποστηρίζουν», είχε δηλώσει ο Τζ. Τζιτζίκος σε ανύποπτη στιγμή.


Οι δεσμοί του με το Φανάρι

Όταν τον περασμένο Ιούλιο, και ενώ η κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ήταν σε πλήρη εξέλιξη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, έδινε την ευλογία του στον Ντ. Τραμπ, πολλοί ήταν εκείνοι που απόρησαν με τη στήριξη αυτή, η οποία όμως μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Αυτό γιατί έχει πολλές προεκτάσεις, που φτάνουν πολύ βαθιά, από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μέχρι την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Φανάρι, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης. Κοινό πρόσωπο και στους τρεις «σταθμούς» ο αναπληρωτής βοηθός του νέου πλανητάρχη, Τζορτζ Τζιτζίκος.

Ο τελευταίος συνδέεται με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και κατ’ επέκταση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο με οικογενειακούς δεσμούς, καθώς ο πατέρας του είχε υπηρετήσει ως ιερέας σε σειρά θέσεων στην Αμερική. Ο νέος αναπληρωτής βοηθός του Ντ. Τραμπ, κληρονομώντας σημαντικές επαφές από τον πατέρα του, Ντιν, κατάφερε να τις καλλιεργήσει και να τις επεκτείνει στον μέγιστο βαθμό.

       Ο πατέρας του Τζορτζ Τζιτζίκου, ιερέας, Ντιν Τζιτζίκος

Η σχέση του με το Φανάρι μάλιστα, εκτός από πνευματική, εξελίχθηκε και σε επαγγελματική μέσω της σχέσης που είχε με την οικογένεια Μανάτου, πανίσχυρους λομπίστες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι οποίοι διατηρούν και μεγάλη εταιρεία επικοινωνίας.

Μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας, με την οποία είχε συνεργαστεί ο Τζ. Τζιτζίκος στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, προσέφερε τις υπηρεσίες του όχι μόνο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και στην Αρχιεπισκοπή της Αμερικής και στην Εκκλησία της Κύπρου. Επιστέγασμα των καλών σχέσεών του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν να αναλάβει την οργάνωση του ταξιδιού του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου στα Ιεροσόλυμα, το 2014, η οποία έγινε δεκτή από τον διεθνή Τύπο με διθυράμβους.

Οι σχέσεις του όμως είναι ακόμα πιο βαθιές με την Αρχιεπισκοπή των ΗΠΑ και το Φανάρι, αφού είναι μέλος του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο οποίο περιλαμβάνονται επιφανείς προσωπικότητες της Ομογένειας, όπως ο επιχειρηματίας Τζον Κάλαμος, ο οποίος ανήκει στην ίδια τάξη με τον Τζ. Τζιτζίκο.

Περήφανος για την καταγωγή

Αν σκεφτει κανείς τις θέσεις από τις οποίες έχει περάσει ο Τζορτζ Τζιτζίκος στο πλευρό Ρεπουμπλικάνων πολιτικών και τις διασυνδέσεις του στην Αρχιεπισκοπή, μπορεί εύκολα να βρει το πρόσωπο που συνέδεε τους παραπάνω όλα αυτά τα χρόνια, με τη διαφορά ότι πλέον ο πρώτος έχει φύγει από το παρασκήνιο και βρίσκεται στο προσκήνιο. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος πάντα προέβαλλε την ελληνική του καταγωγή και πλέον η παρουσία του στο Οβάλ Γραφείο και στο πλευρό του ισχυρότερου ηγέτη του πλανήτη μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για τα ελληνικά συμφέροντα, υπό την προϋπόθεση όμως να υπάρξει και η ανάλογη πρόθεση από την ελληνική πλευρά. Ειδικά από τη στιγμή που πρόκειται για ένα πρόσωπο που κάθε άλλο παρά άγνωστο είναι για τους Ελληνες πολιτικούς, αφού από τη θέση του συμβούλου του Αρχιεπισκόπου Αμερικής έχει ταξιδέψει ουκ ολίγες φορές στην Ευρώπη.

Ο Τζ. Τζιτζίκος μάλιστα δεν είναι ο μοναδικός ομογενής που συνδέεται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους, είναι επίσης Αρχων του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η παρουσία των δύο ανδρών αυξάνει την παρέμβαση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στη θρησκευτική διπλωματία, η οποία παραμένει άγνωστο πώς θα εξελιχθεί, αφού δεν είναι σίγουρο ότι οι σχέσεις του Φαναρίου με το Πατριαρχείο Μόσχας θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία με εκείνη που φαίνεται να ακολουθούν οι σχέσεις Τραμπ Πούτιν.

Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην παροικία των Ελληνοαμερικανών ομογενών που δημιουργείται στον Λευκό Οίκο και τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας κληρικός, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος. Πρόκειται για τον πανίσχυρο -όπως τονίζουν οι καλά γνωρίζοντες τα παρασκήνια της Ομογένειαςπρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο οποίος θεωρείται εδώ και πολλά χρόνια το πρόσωπο-κλειδί στις σχέσεις μεταξύ της Αρχιεπισκοπής, του Λευκού Οίκου και της ελληνικής Ομογένειας. Ο αδελφός του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου είναι νονός του Τζορτζ Τζιτζίκου, ενώ ο ίδιος είναι ουσιαστικά ο μέντορας του Ράινς Πρίμπους. Κομβικό ρόλο διαδραμάτισε άλλωστε και στην ανάδειξή τους σε Αρχοντες του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα.